Etunojapunnerrus

Etunojapunnerrus on lihaskuntoharjoite. Se suoritetaan päinmakuulla siten, että vain kämmenet ja varpaat koskettavat maata. Tämän jälkeen ojennetaan kädet työntäen vartaloa ylöspäin ja laskeudutaan takaisin ala-asentoon. Punnerruksessa rinnan on käytävä mahdollisimman lähellä lattiaa.

Etunojapunnerruksia tekevä mies.

Punnerrus kehittää rintalihaksia ja ojentajia, mutta vaikuttaa hieman myös kolmipäisiin hartialihaksiin, serratus anterior-lihaksiin ja keskivartaloon. Etunojapunnerrus on perusliike tavallisilla kuntoilijoilla, sekä koululiikunnassa ja armeijassa.

Muunnelmat

Tavallisesti punnerruksessa selkä ja jalat ovat suorina ja vain jalkaterät ja kämmenet koskettavat lattiaa. Kevyempi muunnelma on, että jalkaterien sijaan polvet koskettavat maata. Punnerruksen voi tehdä myös niin, että kämmenet ovat vierekkäin ja peukalot sekä etusormet ovat yhdessä. Tämä on ns. "timanttipunnerrus". Etunojapunnerruksen voi tehdä myös jalat ylemmällä tasolla ja kädet alemmalla, tai toisinpäin. Punnerrus voidaan suorittaa myös seinää vasten seisten työntämällä itseä poispäin seinästä; tämä on kevyt punnerrus ja sitä suositellaan erityisesti iäkkäille[1]. Punnerruksen voi tehdä myös ponnistamalla käsillä ilmaan ja esimerkiksi taputtaa ilmassa aikana ennen alastuloa. Myös sormenpäillä oleminen kämmenien sijasta tekee punnerruksesta vaikeamman.

Nyrkkeilijän punnerrus

Monet nyrkkeilijät punnertavat nyrkkeilyhanskat kädessä. Tällöin rannetta ei voi taivuttaa, eikä laittaa kämmentä maahan, joten liike on suoritettava rystysillään. Useissa kamppailulajeissa, kuten taekwondossa ja karatessa liike tehdään ilman hanskoja, jotta rystyset "kovettuvat" ja kestävät enemmän lyöntejä.

Maltalaiset punnerrukset

Maltalainen punnerrus on liike, jossa kädet ovat lattiassa lähellä lonkkia ja leveällä.

Hindupunnerrukset

Hindupunnerus, joka tunnetaan myös nimellä dand. Tämä on yksinkertaisin versio, samanlainen kuin mitä Bruce Lee käytti, joka viittasi sitä kissan venyttelyyn.[2]

Hindupunnerrus (tai Hanuman-punnerrus) on Intiassa kehitetty punnerrustyyli, jota käytetään intialaisissa itsepuolustuslajeissa, etenkin pehlwanissa. Hindupunnerrus aloitetaan kolmiomaisesta asennosta lantio korkealla, sukelletaan alas ja noustaan takaisin ylös ylävartalo edellä ja pää pystyssä.[3] On myös perustason versio, johon ei liity merkittävää käsivarsien taivutusta.[4]

Punnerruksessa kannateltu paino

Erään tutkimuksen mukaan koehenkilöt kannattelivat keskimäärin 69,16 % kehonpainostaan punnerrusliikkeen yläasennossa ja 75,04 % liikkeen ala-asennossa. Vastaavien lukemien kevennetylle, polvet maassa tehtävälle, punnerrukselle havaittiin olevan 53.56 % ja 61,80%.[5]

Lähteet

  1. Seinää vasten punnertaen, keskiraskas Ikäinstituutti. Arkistoitu 30.3.2013. Viitattu 17.12.2012.
  2. Lee, Bruce,'Preliminaries' in The Tao of Jeet Kune Do, California: Ohara Publications, 1975, p.29
  3. Hindupunnerrus CompactFit.com. Viitattu 17.12.2012. [vanhentunut linkki]
  4. Mujumdar D.C., The Encyclopedia of Indian Physical Culture, 1950, p.460, plate 131
  5. David N Suprak, Jay Dawes, Mark D Stephenson: "The Effect of Position on the Percentage of Body Mass Supported During Traditional and Modified Push-up Variants" Journal of Strength and Conditioning Research. Viitattu 26.11.2016.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.