Etnia

Etnia ry on suomalainen yhdistys, joka perustettiin vuonna 1989. Järjestön alkuperäinen nimi oli Uhanalaisten kansojen ja kulttuurien puolesta - Fjärde världen ry, joka muutettiin Etnia ry:ksi vuonna 2004.

Etnia ry on kansalaisjärjestö, joka ajaa alkuperäiskansojen oikeuksia ja pyrkii edesauttamaan kansojen mahdollisuuksia harjoittaa omaa kulttuuriaan ja säilyttää perinteiset asuinsijansa. Yhdistys tiedottaa alkuperäiskansojen tilanteesta maailmalla. Yhdistys tekee työtä alkuperäiskansojen ja niiden kulttuurien säilyttämiseksi sekä suojelemiseksi.

Yhdistys on tavoittanut ihmisiä erilaisten kulttuuritapahtumien kautta. Sen pääasialliset tiedotuskanavat ovat olleet Ensimmäiset kansat -lehti ja Etnia-filmifestivaali. Ensimmäiset kansat -lehti ilmestyi neljä kertaa vuodessa. Lehdessä käsiteltiin alkuperäiskansojen kulttuuria, heidän historiaansa ja nykytilannettaan. Etnia-filmifestivaali järjestettiin alun perin pienimuotoisena videofestivaalina vuonna 2000. Vuodesta 2002 festivaali kulki aluksi eri maanosien nimillä, koska festivaalin alkuperäiskansateemojen vuoksi käsiteltiin vuosittain yhden maantieteellisen alueen tilannetta, joko Aasiaa, Afrikkaa tai Latinalaista Amerikkaa. Festivaali oli alun perin ilmainen. Vuonna 2005 festivaali saavutti suuren suosion ja yli 3000 kävijän rajan. Festivaalista tuli myöhemmin maksullinen.

Etnia-filmifestivaalin yhteydessä järjestettiin Turussa keskustelutilaisuuksia ja musiikillisia iltamia. Keskustelutilaisuuksiin osallistuivat suomalaiset ja ulkomaalaiset elokuvaohjaajat sekä dokumentaristit, joilla oli kokemusta alkuperäiskansojen parissa työskentelystä. Kotimaisista ohjaajista keskusteluihin osallistuivat mm. Jouko Aaltonen, Arto Halonen ja Markku Lehmuskallio. Ulkomaisista ohjaajista keskusteluihin osallistuivat mm. iranilainen Bahman Ghobadi ja burkinalainen Dani Kouyaté. Heidän lisäkseen keskusteluihin osallistui usein joku alkuperäiskansan edustaja, kuten bolivialainen viljelijä Humberto Claros tai botswanalainen san-kansan edustaja Moronga Tanago. Musiikkitapahtumissa esiintyivät mm. Ruotsissa asuva kongolainen Marius Billy (Gobenson) ja Turussa asuva kuubalainen Carlos d'l Puerto yhtyeineen.

Vuonna 2006 Etnia ry. oli mukana Euroopan ja Aasian maiden kansalaisjärjestöjen tapaamisessa, AEPF:ssä.

Yhdistys oli vuoteen 2013 aktiivisesti mukana erilaisissa tilaisuuksissa. Sen toimintaan liittyivät erilaiset tiedotuskiertueet esimerkiksi alkuperäiskansojen elinalueilla tapahtuvasta öljynporauksesta ja uraanin louhinnasta. Näiden tilaisuuksien lisäksi yhdistys osallistui kehitysyhteistyöprojekteihin Intiassa ja Ugandassa. Intiassa tehty työ käsitteli Intian adivasien maaoikeuksia ja Ugandassa yhdistys tuki Kampalassa toimivaa naistenradioasemaa, Mama FM:ää (yhteistyössä Turussa toimivan Radio Robin Hoodin kanssa), joka pyrkii vahvistamaan naisten asemaa Ugandassa.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.