Etelä-Afrikan lippu
Etelä-Afrikan lippu on Etelä-Afrikan kansallistunnus vaakunan, moton ja kansallislaulun ohella. Siitä on käytetty myös nimitystä yhtenäisyyden ja toivon lippu[1]. Se otettiin käyttöön 27. huhtikuuta 1994, ensimmäisten vapaiden vaalien ja apartheidin päättymisen jälkeen. Uusi kansallislippu edustaa Etelä-Afrikan uutta demokraattista hallintoa. Lipun suhteet ovat 2:3.lähde?
Etelä-Afrikan uudesta lipusta päätettiin helmikuussa 1993 Johannesburgin World Trade Centerissä alkaneessa monipuoluekokouksessa, johon osallistui kaikkiaan 26 eri ryhmittymää. Kokouksessa päästiin lopulta 18. marraskuuta yhteisymmärrykseen uuden perustuslain viimeisistäkin pykälälistä, joissa sovittiin muun muassa maan uudesta lipusta ja kansallislaulusta Nkosi Sikelel' iAfrika, joka laulettiin rinnan vanhan Die Stem van Suid Afrikan kanssa.[2]
Etelä-Afrikan lipun värit ovat kulta, musta, punainen, sininen, valkoinen ja vihreä. Siinä on vaakasuoraan käännettyä y-kirjainta muistuttava kuvio, joka "avautuu" lipputangon suuntaan siten että sinne jää kultareunuksinen musta kolmio. Se on tuttu vuonna 1984 käyttöön otetusta, virallisesta Etelä-Afrikan presidentin tunnuksesta. Lipun ylälaitaan jäävä kiilamainen nelikulmainen tila on valkoisella rajattuna punainen, ja vastaava tila alareunassa myös valkoisella rajattuna sininen. Tämä punavalkosinisyys muistuttaa buureille rakkaasta Alankomaiden lipusta. Tangonpuoleisesta alakulmasta lähtevän haaran ja tangonpuoleisesta yläkulmasta lähtevän haaran yhdistyminen (y:mäinen kuvio) kuvastaa vanhojen traditioiden ja erilaisten voimien yhdistymistä yhteiseen tulevaisuuteen. Y-kuviota ylhäältä ja alhaalta myötäilevät kapeat valkoiset raidat tuovat mieleen brittiväestölle rakkaan Union Flagin. Lippu oli alun perin tarkoitettu vain viisivuotiseksi siirtymäajaksi, mutta sitä pidettiin niin taidokkaana, että se jätettiin pysyväksi.[3] Vaakunallisia lippuja lukuun ottamatta lippu on toinen maailman monivärisimmistä valtion lipuista[4]. Myös Etelä-Sudanin lipussa on kuusi väriä.
Entinen lippu
Etelä-Afrikan aikaisempi, vuonna 1928 käyttöön otettu lippu oli alkujaan muodostettu Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian lipusta. Kauppakomppanian lipussa oli keskellä kauppakomppanian tunnus, jonka paikalle Etelä-Afrikan lipussa sijoitettiin pienoiskoossa kolme lippua: Yhdistyneen kuningaskunnan lippu (Union Jack), joka sisältyi yleensä muidenkin Kansainyhteisön maiden lippuihin, joskin tässä lipussa se oli ylösalaisin, sekä Oranjen vapaavaltion ja Transvaalin liput, joista Oranjen lippu pystyasennossa. Lippu pysyi sellaisenaan käytössä senkin jälkeen, kun Etelä-Afrikka vuonna 1961 erosi Kansainyhteisöstä.lähde?
Lähteet
- Kimmo Kiljunen: Valtiot ja liput, artikkeli Etelä-Afrikka
- Allister Sparks: Tomorrow Is Another Country, s. 194–195. The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-76855-4.
- Kimmo Kiljunen: Maailman maat – liput ja historia, s. 270–272
- Kimmo Kiljunen: Maailman maat, liput ja historia, artikkeli Etelä-Afrikan tasavalta