Espanjalaiset eurokolikot

Espanjalaiset eurokolikot ovat Espanjalle lyötyjä eurokolikoita. Eurokolikoissa arvopuoli on kaikissa euromaissa samanlainen, mutta kääntöpuolen jokainen euromaa suunnittelee itse omille kolikoilleen. Yhden ja kahden euron kolikoissa on kuningas Felipe VI:n kuva. Nämä kolikot laskettiin liikkeelle ensi kertaa vuonna 2015.[1]. Viidenkymmenen, kahdenkymmenen ja kymmenen sentin kolikoissa on Miguel de Cervantesin kuva. Viiden, kahden ja yhden sentin kolikoiden kuva-aiheena on Santiago de Compostelan katedraali.

Kaikista Espanjan eurokolikoista löytyy kääntöpuolelta lisäksi EU:n kaksitoista tähteä sekä kolikon valmistusvuosi sekä sana España.

Vuonna 2010 Espanja päivitti kolikoiden ulkonäön vastaamaan Euroopan komission uusia säännöksiä. Kolikoissa on samat kuvat kuin aiemminkin, mutta vuosiluku on siirretty kolikon reunalta sisäosaan sekä ulkokehän kaikki kaksitoista tähteä ovat koholla tasaiselta alustalta.

Kahden euron erikoisrahat

Pääartikkeli: 2 euron erikoisrahat
Espanjalaiset kahden euron erikoisrahat
2005

400 vuotta Miguel de Cervantesin ”Mielevä hidalgo Don Quijote manchalainen” -kirjan ensipainoksesta.
Kolikossa on Don Quijote, joka pitelee kädessään peistä. Taustalla on tuulimyllyjä. Vasemmalla on upotettuna sana ”ESPAÑA” ja sen alapuolella rahapajan tunnus ”M”.

Lyöntimäärä 8 milj. kpl.

2007

Euromaiden yhteinen Rooman sopimuksen 50-vuotisraha.
Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolta.

Lyöntimäärä 8 milj. kpl.

2009

Euromaiden yhteinen talous- ja rahaliiton 10-vuotisraha.
Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin € kanssa, suunnittelijan nimikirjaimet "ΓΣ" (George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista).

Lyöntimäärä 8 milj. kpl.

2010

Córdoban historiallinen keskusta.
Kolikon kuva-aiheena on Córdoban suuren moskeija-katedraalin pylväikkö, joka on yksi islamilaisen rakennustaiteen varhaisimpia ja hienoimpia edustajia Euroopassa. Córdoban historiallinen keskusta otettiin aikanaan ensimmäisenä espanjalaisena kohteena Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lyöntimäärä 8 milj. kpl.

Lähteet

  1. Las monedas de uno y dos euros de Felipe VI entran en circulación El País. 2.2.2015. Viitattu 7.9.2020. (espanjaksi)

Aiheesta muualla


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.