Espanjalainen prikaati
Espanjalainen prikaati oli 1500- ja 1600-luvuilla käytössä ollut jalkaväen taisteluryhmitys, jossa oli kolme, neljä tai viisi espanjalaista neliötä. Neliöt sijoitettiin shakkilautakuvioon siten, että ne pystyivät tukemaan toisiaan. Se oli eräänlainen taistelukentällä itsenäisesti liikkuva tulivoimainen linnoitus.
Espanjalainen prikaati syntyi samoihin aikoihin italialaissotien alussa kun espanjalainen neliö, kun armeijat alkoivat muodostua yhä useammasta terciosta ja tuli tarve järjestää ne taistelukentälle. Jos espanjalainen prikaati oli järjestetty oikein, sen eri osat pystyivät antamaan sivustatulitukea toisilleen ja käyttämään osastojen välisiä aukkoja tulituslinjoina. Se pystyi myös tehokkaasti puolustautumaan kaikenlaisia vihollisen sivusta tai selustahyökkäyksiä vastaan. Yleensä taisteluissa jalkaväkikeskusta muodostettiin useammasta rinnakkaisesta espanjalaisesta prikaatista.
Jalkaväen taistelumuodon keventyessä espanjalaisesta neliöstä alankomaalaiseen puolirykmenttiin myös espanjalainen prikaati sai väistyä, vaikka idea jatkoikin elämäänsä treffen-taktiikassa.
Lähteet
- Arnold, Thomas F.: The Renaissance at War. Lontoo: Cassell, 2002. ISBN 0-304-36353-7.
- Lappalainen, Jussi T.: Aseet ja taistelut. Sotataidon kolme vuosituhatta. Helsinki: Otava, 1988. ISBN 951-1-10479-9.