Erätoveri

Erätoveri on kiinnitysnauhoilla tai -lenkeillä varustettu vedenpitävä kangas, jota käytetään retkeilyssä moneen eri tarkoitukseen, pääosin majoitteena.

Yksinkertainen erätoveri viritettynä kangasteltan suojaksi.

Periaate ja materiaalit

Erätoverista voidaan myös käyttää nimeä telttakangas tai vältettävää anglismia tarppi (engl. "tarp" < tarpaulin = pressu).

Useiden kiinnityspisteiden ansiosta erätoverista voidaan muotoilla loue, päädytön teltta, laavu, ruokailukatos tai muu suoja tarpeen mukaan. Erätoveria voidaan myös käyttää vesistöjen ylitykseen rakentamalla risuista tai rinkoista täyte, joka kääritään erätoveriin ja jota käytetään lauttana.

Modernit erätoverit ovat kevyempiä ja toisinaan kookkaampia kuin perinteiset puuvillakankaiset ja ne ovat yleistymässä kevytretkeilyn myötä, tarjoten 2-3 hengelle alle kilon painoisen majoitteen teltan sijaan. Erätoverin yleisin koko on perinteisesti ollut 3 x 3 metriä. Kangaspakka on yleensä puolentoista metrin levyinen ja siksi tämä koko on kätevä ja verrattain halpa valmistaa. Hieman isompi erätoveri saattaa silti osoittautua käytössä vielä paremmaksi.

Erätoveri eroaa kevytpeitteistä ja muista pressuista siinä, että sen pintaan on ommeltu kiinnikkeitä muuallekin kuin vain reunoihin. Näiden avulla erätoveri voidaan ripustaa ja pingottaa kattamaan suurempi tilavuus kuin vain reunoista kiinnittämällä. Modernit erätoverit ovat keinokuitukankaisia ja etenkin silikonilla kyllästetty nailon tarjoaa vedenpitävän, kevyen ja painoonsa nähden kestävän, joskin hintavan, materiaalin erätoveriin. Polyesterikankainen vaihtoehto on usein halvempi, mutta painaa samankokoisena enemmän.

Käyttö

Erätoverista saadaan loude kiinnittämällä kaksi vierekkäistä sivua maahan ja nostamalla vastakkainen kulma ylös esim. puun varaan. Kankaan pinnassa olevien lenkkien avulla louteen sivuja voi nostaa ulospäin. Louteen voi myös ripustaa narun varaan ja rakentaa korkeaksi tai matalaksi, sään mukaan. Yöpymissuojana erätoveri tarjoaa suojan sateelta ja osittain tuulelta, mutta ei hyttysiltä.

Kahden puun väliin pingotetun köyden varassa erätoverista tulee molemmista päistä avoin teltta tai sadekatos. Yleensä katos säädetään sään mukaan tarjoamaan tuulen ja sateen suojaa. Koska erätoverilla ei ole varsinaista määrämuotoa, se on mukautuva ja valmiiksi ommeltua louetta tai laavukangasta monikäyttöisempi. Sadekatoksena erätoveri on usein käytössä retkueilla, joilla on myös teltat yöpymistä varten, etenkin melontaretkeilyssä, jossa varusteiden paino ei ole rajoittava tekijä.

Vesistöjen ylitykseen soveltuva lautta voidaan rakentaa erätoverista ja rinkoista tai risuista. "Donitsin" rakentaminen on klassinen partiotaito. Siinä risuista sidotaan suuri rengas ja se nostetaan erätoverin päälle, jonka liepeet nostetaan renkaan ylitse ja sidotaan kankaan keskellä oleviin kiinnikkeisiin. Tällaisella lautalla muutama retkeilijä varusteineen voi ylittää pienen, suojaisen vesistön. Rinkkalautta kootaan taas käärimällä rinkat erätoveriin, monesti jäykistäen rakennetta muutamalla tukipuulla. Rinkkalautta on usein kapeampi ja siten kiikkerämpi kuin donitsi. Donitsin reunalla voi istua, mutta rinkkalautan päällä on turvallisempi maata tai uida sen vierellä.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.