Epistaasi

Epistaasi tarkoittaa tilaa, jossa samaan ominaisuuteen vaikuttaa kaksi eri geenitekijää, ja toisen geenin vaikutus peittää yksilön fenotyypissä toisen geenin vaikutuksen. Tällöin fenotyypin ensisijaisesti määräävän geenin sanotaan olevan epistaattinen toisen suhteen. Epistaasin vuoksi peittyvien ominaisuuksien voidaan sanoa olevan epistaasissa.

ee-keltainen ja musta labradorinnoutaja.

Helposti ymmärrettävä esimerkki on eläinten väritykset. Labradorinnoutajalla esiintyy vain kolmea eri väritystä: dominanttimustaa (BB_), ruskeaa (BbBb) ja ee-keltaista (EeEe). Musta ja ruskea muodostuvat eumelaniinista, keltainen feomelaniinista. EeEe-genotyyppi estää eumelaniinin muodostumisen ja on näin ollen epistaattinen K- ja B-alleelien suhteen: riippumatta siitä, onko ee-genotyypin koira genotyypiltään dominanttimusta vai ruskea, sen fenotyyppi eli havaittava ominaisuus on keltainen väritys. Koska ee-genotyyppi ei haalista eumelaniinia vaan estää sen muodostumisen täysin, ei ee-keltaisen labradorinnoutajan turkin sävystä voi päätellä, periyttääkö se mustaa vai ruskeaa.

Katso myös

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.