Enid Blyton

Enid Mary Blyton (11. elokuuta 1897 Lontoo28. marraskuuta 1968 Hampstead) oli englantilainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin lasten­kirjailijana.

Enid Blyton
Henkilötiedot
Koko nimi Enid Mary Blyton
Syntynyt11. elokuuta 1897
Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut28. marraskuuta 1968 (71 vuotta)
Hampstead, Englanti
Ammatti kirjailija, opettaja, runoilija
Puoliso Hugh Alexander Pollock
Kenneth Fraser Darrell Waters
Kirjailija
SalanimiMary Pollock
Tuotannon kielienglanti
Aikakausi 1922–1968
Tyylilajit lastenkirjallisuus: seikkailu, arvoitukset, fantasia
Pääteokset Arvoitus, Salaisuus, Seikkailu, SOS, Viisikko
Aiheesta muualla
Kotisivut
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Enid Blytonin talo. Bourne End, Buckingham­shire.

Blyton kirjoitti useita lapsille ja nuorille tarkoitettuja teos­sarjoja, muun muassa Viisikko-, Salaisuus-, Sos- ja Seikkailu-sarjat. Blyton kirjoitti yli 600 lasten- ja nuorten­kirjaa 40 vuotta kestäneen kirjailija­uransa aikana. Lisäksi hän kirjoitti vuosi­kausia tarinoita lehtiin. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty miljoonittain, yli 600 miljoonaa. Blyton on yksi 1900-luvun suosituimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuorten­kirjailijoista.

Blyton kirjoitti myös sala­nimellä Mary Pollock.[1][2]

Varhaiset vaiheet ja yksityiselämä

Blyton syntyi kauppias­perheeseen Lontoon Southwarkissa. Lapsena Blyton haaveili pianistin ammatista, mutta meni 19-vuotiaana opettaja­kouluun. Hän työskenteli opettajana viisi vuotta ja kirjoitti vapaa-ajallaan. Hänen esikois­teoksensa oli runo­kokoelma Child Whispers (1922). Blyton meni naimisiin majuri Hugh Alexander Pollockin kanssa vuonna 1924. He muuttivat Buckinghamshireen ja myöhemmin Beaconsfieldiin ja saivat kaksi tytärtä. Avio­liitto ajautui vaikeuksiin, ja 1941 Blyton tapasi lontoolaisen kirurgin Kenneth Fraser Darrell Watersin, jonka myöhemmin nai.

Teokset

Enid Blytonin kirjat onnistuivat kiehtomaan alle murros­ikäisten lasten mieli­kuvitusta. Rakenteena niissä on usein arvoitus ja sen ratkaisu. Hänen kirjoissaan lapset ovat lomalla koulusta ja vapaita seikkailemaan ja tutkiskelemaan maailmaa ilman aikuisten sekaantumista. Tarinoiden perheet ovat pää­sääntöisesti vajaita, yleensä isät puuttuvat kuten useissa sarja­kuva­perheissä. Samat lapsi­sankarit esiintyvät kymmenissä kirjoissa. Tapahtuma­paikkana on Englannin idyllinen maa­seutu ja lapset tekevät pyörä- ja eväs­retkiä, syövät jäätelöä ja maukasta koti­ruokaa ja seikkailevat meren rannalla ja saarilla. Henkilö- ja luonnon­kuvaus on hyvin vähä­sanaista, mutta kirjojen viaton ja lämmin ilma­piiri ja jännittävästi kuvatut seikkailut ovat lapsille miellyttävää eskapismia. Viittauksia useiden kirjojen kirjoitus­ajan toiseen maailman­sotaan on vain harvoissa teoksissa.

Nuoremmille lapsille on suunnattu animaatio­sarjanakin esitetty Lelumaan Niksu. St. Clare -sarjan tapahtuma­paikkana on sisä­oppilaitos. Lisäksi Blyton on kirjoittanut satua ja fantasiaa sisältävät sarjat The Faraway Tree, Wishing Chair ja Enchanted Tales sekä 14-osaiset sarjat Vanhan ja Uuden testamentin tarinoita vuosina 1949 ja 1953. Muutamat Blytonin kirja­sarjoista ovat yhä suomentamatta.

1950-luvulla kirjoitetut kirjat kuvastavat selvästi ajan henkeä, brittiläistä luokka­järjestelmää ja perinteisiä sukupuoli­rooleja. Kun Englanti muuttui 1960–1970-luvuilla yhä moni­kulttuurillisemmaksi yhteis­kunnaksi, useat kirjastot poistivat hyllyistään Blytonin teoksia pitäen niitä sana­varastoltaan heikkoina, rasistisina, seksistisinä ja snobistisina. Blytonin kirjojen ”poliittinen epä­korrektisuus” ei kuitenkaan ole vähentänyt niiden valtavaa suosiota koko maailman lapsi­lukijoiden keskuudessa, vaikka niiden ilmestymisestä on kulunut jo yli viisi­kymmentä vuotta.

2000-luvulla kustantajat ovat muuttaneet useita kirjoja uusien painosten myötä. Yksi Viisikko-kirjoissa esiintyvä lapsi, Dick, on saanut uuden nimen Rick, koska sana dick tarkoittaa englannin puhe­kielessä nykyään penistä, ja samassa sarjassa esiintyvästä Fanny-tädistä on tullut Frannie, koska fanny tarkoittaa nykyään britti­englannin puhe­kielessä vaginaa ja amerikan­englannin puhe­kielessä naisen taka­puolta. Bess on saanut nimen Beth, koska Bess on nykyään harvi­nainen lempinimi Elizabethille, ja Jo on Joe, koska se on tyypillisempi nimi pojalle. Lisäksi kirjoissa myös pojat tekevät nykyisin keittiö­töitä eikä tuhmia lapsia lyödä. Arvosteluja on kerännyt osakseen päätös muuttaa nimet Mary ja Jill muotoon Zoe ja Pippa ja sana biscuits (keksit) amerikkalaiseen muotoon cookies pyrkimyksenä vedota yhdys­valtalaiseen kohde­ryhmään.[3][4]

Blytonin tytär luovutti syksyllä 2010 huuto­kaupattavaksi Blytonin käsi­kirjoitus­kokoelman, josta on löytynyt Mr. Trumphy’s Caravan -nimisen julkaisemattoman teoksen käsi­kirjoitus. Kokoelman osti huuto­kaupasta newcastlelainen lasten kirjallisuus­keskus Seven Stories. 180-sivuinen teos kertoo taika­karavaanista.[5]

Arvoitus-sarja
Pääartikkeli: Arvoitus
  • Aution kartanon arvoitus (The Rocking­down Mystery, 1949)
  • Kiertävän tivolin arvoitus (The Rilloby Fair Mystery, 1950)
  • Kello­tornin arvoitus (The Ring O’Bells Mystery, 1951)
  • Salaisen sataman arvoitus (The Rubadub Mystery, 1952)
  • Lumisen laakson arvoitus (The Rat-a-Tat Mystery, 1956)
  • Vanhan maja­talon arvoitus (The Raga­muffin Mystery, 1959)
Muut sarjat

Kirjallisuutta

  • Koski, Mervi: Ulkomaisia nuorten­klassikoita. Helsinki: BTJ Kirjasto­palvelu, 2000. ISBN 9516924662.
  • Stoney, Barbara: Enid Blyton: Elämä­kerta. Suomentanut Salo­järvi, Heikki. Helsinki: Ajatus, 2008. ISBN 9789512075881.

Lähteet

  1. Enid Blyton Fantastic Fiction. Viitattu 11.8.2020. (englanniksi)
  2. Lennon, Troy: Children’s Book Author Enid Blyton Wrote More Than 700 Titles in Her Prolific Writing Career The Daily Tele­graph. 11.8.2017. Lontoo: Tele­graph Media Group Limited. Viitattu 11.8.2020. (englanniksi)
  3. Stoney, Barbara: Row Faster, George! The PC Meddlers Are Chasing Us! Daily Mail. 26.6.2006. Lontoo: DMG Media. Viitattu 12.6.2008. (englanniksi)
  4. Goodwin, Karin: Famous Five Have Awfully PC Adventure The Times. 25.6.2006. Lontoo: Times News­papers. Arkistoitu 27.7.2008. Viitattu 12.6.2008. (englanniksi)
  5. Enid Blytonilta löytyi aiemmin tuntematon teos. Helsingin Sanomat, 23.2.2011, s. C 2. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.