Elokuu

Elokuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden kahdeksas kuukausi. Suomessa se käsitetään kesän viimeiseksi kuukaudeksi. Suomenkielisen nimensä elokuu on saanut elonkorjuusta eli viljan keräämisestä pelloilta. Elokuussa on 31 päivää. Elokuuta ennen tulee heinäkuu ja syyskuu tulee elokuun jälkeen. Suomessa elokuu on etelässä sekä pohjoisessa pimenevien öiden, lämpimien säiden ja sadonkorjuun aikaa. Yleensä elokuun lopulla voi jo pohjoisessa nähdä luonnossa merkkejä alkavasta syksystä. Koululaisten kesäloma päättyy Suomessa nykyisin elokuun puolivälin tienoilla.

Elokuu. 1400-luvun ranskalaisen rukouskirjan ja kalenterin Les Très Riches Heures du Duc de Berryn kuvitusta elokuun kohdalla.[1]

Elokuun nimi latinassa

Elokuu sai latinankielisen nimensä Augustus Rooman ensimmäisen keisarin Augustuksen mukaan. Ennen muutosta kuukauden nimi oli Sextilis, joka viittasi siihen, että se oli ollut vuoden kuudes kuukausi, ennen kuin Julius Caesar siirsi vuodenvaihteen maaliskuun alusta tammikuun alkuun.[2] On väitetty, että aikaisemmin elokuu olisi ollut 30- ja helmikuu 29-päiväinen (karkausvuonna 30-päiväinen) ja elokuu olisi pidennetty 31- ja helmikuu samalla lyhennetty 28-päiväiseksi (karkausvuonna 29-päiväiseksi), koska ajateltiin, että Augustuksen mukaan nimetyssä kuukaudessa pitää olla yhtä monta päivää kuin Julius Caesarin mukaan nimetyssä kuukaudessa heinäkuussa (latinaksi julius).[3] Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa.lähde?

Elokuu Suomessa

Keskilämpötila

Elokuun keskilämpötilat vaihtelevat eri puolella Suomea. Vantaalla elokuun keskilämpötila on noin +16 astetta, Lahdessa noin +15 astetta, Tampereella noin +15 astetta, Kuopiossa noin +14 astetta, Oulussa noin +13,5 astetta ja Sodankylässä noin +10 astetta.[4] Elokuu on vuoden toiseksi lämpimin kuukausi heinäkuun jälkeen. Heinä-elokuun vaihde on Suomessa vuoden lämpimintä aikaa, mutta helteen todennäköisyys vähenee hieman kuun loppua kohti. Toisinaan koetaan kuitenkin hellelukemia elokuun lopullakin, mikäli kaakosta virtaa kuumaa ja kosteaa ilmamassaa. Näin kävi mm. vuosina 2005, 2011 ja 2018, jolloin hellelukemia mitattiin vielä elokuun lopussa muutaman päivän ajan[5][6]. Pohjois-Suomessa taas lämpötilat kieppuvat noin 15–20 asteessa.

Elokuun alku on Suomessa vielä hyvin lämmintä, helteitä esiintyy yleisesti. Kuun loppua kohti hellepäivien todennäköisyys vähenee hieman, vaikkakin säät pysyvät koko kuukauden ajan kesäisen lämpiminä. Esimerkiksi Etelä-Suomessa elokuun ensimmäisellä puoliskolla tyypillinen päivälämpötila vaihtelee 19 ja 25 asteen välillä ja kuun lopulla 16 ja 23 asteen välillä. Elokuun alkupuolella etenkin öiden lämpötilat voivat olla korkeita.

Sademäärät

Elokuun alussa sademäärät ovat koko Suomessa huipussaan, mutta myöhemmin syksyllä syys-lokakuussa päästään yleisesti lähes samaan. Myöhemmin syksyllä sateet tosin ovat pitkäkestoisempia kuin elokuussa, ja taivas jatkuvasti pilvien peitossa. Elokuun alkupuolella runsaimmat sateet ovat tavallisimmin konvektiivisia kuurosateita, samaan tapaan kuin heinäkuullakin, mutta jo kuun lopulla enimmäkseen pitkäkestoisia matalapaineiden tuomia sateita. Elokuu on parasta marjastusaikaa. Ensimmäiset kantarellit ilmaantuvat metsiin elokuun alussa, tattien ja rouskujen aika alkaa vasta kuun lopulla. Päivätkin alkavat jo selvästi lyhetä, vaikka ne ovat vielä melko pitkiä, ja Lapissa on valoisaa öisinkin, mutta ei enää yöttömiä öitä. Etelä-Suomessa on jo selvästi pimeät, tosin lämpimät yöt.

Muuta

Elokuu on ainoa kuukausi, jossa ei Suomen almanakassa nykyisin ole yhtään hengellistä eikä maallista merkkipäivää.

Lähteet

 1. Lisätietoa rukouskirjan maalauksesta englanniksi
 2. Oja, Heikki: Aikakirja 2007, s. 30–32. Helsinki: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, 2007. ISBN 952-10-3221-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.4.2010). (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Otavan iso tietosanakirja, Uusi pikkujättiläinen
 4. http://www.gaisma.com/en/dir/fi-country.html
 5. http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2005
 6. http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2011

  Aiheesta muualla

  Kuukaudet
  tammikuu | helmikuu | maaliskuu | huhtikuu | toukokuu | kesäkuu
  heinäkuu | elokuu | syyskuu | lokakuu | marraskuu | joulukuu

   

  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.