Eliot Howard
Henry Eliot Howard (13. marraskuuta 1873 Kidderminster, Worcestershire – 26. joulukuuta 1940 Clareland, Stourport-on-Severn) oli englantilainen lintutieteilijä, joka otti käyttöön reviirin käsitteen lintutieteessä.
Howard opiskeli Stoke Pogesissa ja Eton Collegessa, sekä luki itsensä insinööriksi Mason Collegessa (myöhemmin Birminghamin yliopisto). Sittemmin hänet nimitettiin erään suuren teräsyhtiön johtajaksi Worcestershiressä.
Jo lapsena Howard oli erinomaisen kiinnostunut luonnosta ja etenkin linnuista. Hänen maatilansa mailla Clarelandissa oli monimuotoinen luonto ja runsas linnusto. Howard tutustui Edmund Selousin kirjoihin ja kiinnostui etenkin Charles Darwinin sukupuolivalintateoriasta. Hän kuitenkin pettyi Darwinin ajatuksiin siinä, että tämä oli luottanut asiassa toisen käden tietoihin, eli oli käyttänyt vankeudessa elävistä linnuista tehtyjä havaintoja. Howard perehtyi maatilallaan etenkin kerttujen sukupuolivalintaan, parinmuodostukseen ja lisääntymistoimintoihin. Hän havaitsi kerttukoiraiden saapuvan keväällä ennen naaraita ja valtaavan itselleen reviirin, jota ne puolustivat vihamielisesti toisia saman lajin koiraita vastaan. Naaraiden saapuessa ne valitsivat, eivät suinkaan koirasta, vaan reviirin, jonka ne katsoivat olevan riittävän hyvä lisääntymiseen ja jälkeläisten kasvattamiseen. Lyhyesti sanottuna koiraat eivät kilpailleet naaraista, vaan reviireistä.
Howardin kirjoissaan esittämä reviiriteoria ei ensi alkuun herättänyt paljonkaan huomiota, mutta joidenkin vuosien kuluttua se nousi esiin ja herätti kiivaan keskustelun brittiläisten lintutieteilijöiden keskuudessa. Vähitellen Howardin teoria alettiin hyväksyä, ja 1940-luvulta lähtien se on ollut yleisesti tunnustettu tosiasia.
Howard julkaisi kerttututkimuksensa yhdeksänä niteenä, joista ensimmäinen, British Warblers, ilmestyi vuonna 1914. Teoksen oli kuvittanut tanskalainen maalari ja luonnontutkija Henrik Grönvold. Vuonna 1920 ilmestyneessä teoksessa Territory in Bird Life kuvittajina olivat Grönvold ja George Edward Lodge. Howard julkaisi myös vertailevan tutkimuksen keltasirkun ja pajusirkun käyttäytymisestä ja lisääntymistoiminnoista.
Howardilla oli tytär Esme Eleanor Howard[1].
Teoksia
- British Warblers (1914)
- Territory in Bird Life (1920)
- An Introduction to the Study of Bird Behaviour
- Nature of a Bird's World
- A Waterhen's Worlds (1940).
Lähteet
- Birkhead, Tim 2009: Lintujen viisaus. Lintutieteen kuvitettu historia. Readme.fi, Gummerus, Jyväskylä. ISBN 978-952-220-092-1
- Chansigaud, Valérie 2009: The History of Ornithology. - New Holland Publishers. Mame, Ranska. ISBN 978 1 84773 433 4