Ekoenergia

Ekoenergia-merkki (entinen Norppaenergia-merkki) on Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ja 34 muun eurooppalaisen ympäristöjärjestön ylläpitämä ympäristömerkki energialle.[1] Se on ainoa energian ympäristömerkki Suomessa. Merkki on voittoa tavoittelematon.

Kriteerit ja historia

Kokkolan Energian omistama Ekoenergiaa tuottava Riutunkarin tuulipuisto Oulussa.[2]

Merkki myönnetään uusiutuvista energianlähteistä tuotetulle energialle tietyin kriteerein. Ympäristömerkitty Ekoenergia voi olla tuulivoimaa, bioenergiaa, aurinkoenergiaa, aaltovoimaa, geotermistä energiaa tai vesivoimaa. Kriteerien täyttymistä valvotaan vuosittaisella auditoinnilla.

Merkin tavoitteena on ohjata kuluttajia energiavalintoihin, joiden ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet, sekä lisätä tietoisuutta energiantuotannon ympäristöhaitoista. Se todentaa myös, että ostopäätös johtaa aina uuteen uusiutuvan energian tuotantoon.

Merkin kriteereissä kiinnitetään huomiota kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi uusiutuvan energian ympäristövaikutuksiin.

Vesivoiman osalta Ekoenergia edellyttää voimalaitosten sitoutumista ympäristöhaittojensa vähentämiseen. Lisäksi jokaista Ekoenergiana myytyä vesisähköllä tuotettua MWh:ta kohti myyjän tulee investoida 0,10€ vesivoiman ympäristöhaittoja korjaavaan rahastoon. Rahastosta on rahoitettu vesistökunnostuksia, kalatiehankkeita sekä kalatietutkimusta mm. Mustionjoella, Saarijärven Murronjoella, Isojoki-Lapväärtinjoella, Karvianjoella, Pielisellä, Vuoksella, Iijoella sekä Oulujoella[3]

Tuulivoiman osalta merkki edellyttää voimalaitoksen sijoittumista tärkeiden linnusto-, maisema- ja luonnonsuojelualueiden ulkopuolelle. Ekoenergia-merkki on Suomen ainoa riippumattomasti valvottu energian sertifiointijärjestelmä. Se on myös ainoa koko maailmanlaajuinen ympäristömerkki energialle.

Merkki on ollut käytössä vuodesta 2013, mutta sen juuret ovat suomalaisessa 1998 perustetussa Norppaenergia-merkissä, jolloin sähkömarkkinoiden vapautumisen myötä kuluttajille avautui mahdollisuus kilpailuttaa energiayhtiöitä.[4] Nykyinen logo otettiin käyttöön siitä järjestetyn suunnittelukilpailun jälkeen 23. lokakuuta 2009.[5]

Sertifioidut energianmyyjät Suomessa

Suomessa Ekoenergiaa myyvät muun muassa Ekosähkö Oy, Fortum, Helen, Lumme Energia, Lumo Energia, Nordic Green Energy, Porvoon Energia, Scandem, Tammisaaren Energia, Vantaan Energia, Vattenfall ja Väre. Jotkut yritykset myyvät Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa tuotettua energiaa.[6]

Lähteet

  1. Ekoenergy (englanniksi)
  2. Voimalaitoskartta ekoenergy.org. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  3. Earlier funded projesct,[vanhentunut linkki] Ekoenergy (englanniksi)
  4. History, (Arkistoitu – Internet Archive) Ekoenergia (englanniksi)
  5. Suomen luonnonsuojeluliitolle uusi ympäristömerkki, Yle.fi, uutiset 23.10.2009
  6. Buying ekoenergy, Ekoenergia (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.