Ekapeli

Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla toimiva lasten opettelupeli, joka on käännetty usealle kielelle nimellä GraphoGame. Pelissä lapset oppivat esimerkiksi lukutaidon ensimmäiset askeleet. Ensimmäisessä vaiheessa lapsi oppii kirjainten ja äänteiden vastaavuudet, ja seuraavaksi peli harjoittaa tavuja ja kokonaisia sanarakenteita. Näin lapsi oppii vähitellen muodostamaan kirjaimista ensin lyhyitä ja sitten pidempiä sanoja. Lisäksi peli tunnistaa lapsen tason ja osaa auttaa myös lukivaikeuksista kärsiviä. Mikäli lapsella on ongelmia tietyn kirjaimen tai kirjainyhdistelmän kanssa, peli mukautuu oppijan taitoihin ja tarjoaa vaikeaksi havaittua yksikköä siten, että lapsi oppisi sen.

Ekapelissä opetellaan myös esimerkiksi matematiikkaa. Siitä on erilaisia versioita, esimerkiksi Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Matikka ja maahanmuuttajille tehtyjä suomen kielen oppimispelejä, kuten Ekapeli-venäjä[1].

Ekapelin kehitti professori Heikki Lyytinen Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän kanssa.[2][3] Peli pohjautuu Lyytisen jo 1990-luvulla aloittamiin seurantatutkimuksiin lapsilla, joilla on geneettinen lukihäiriöriski eli perinnöllinen taipumus, joka tulee usein esille lukemaan oppimisen ja lukutaidon ongelmina (dysleksia). Suomessa Ekapeliin liittyvää LukiMat-palvelua ylläpitää opetus- ja kulttuuriministeriö, ja siksi pelaaminen on oppijoille ilmaista eikä vaadi rekisteröitymistä.

Pelistä on olemassa lukuisia tutkimusversioita eri kielillä. Esimerkiksi chinyanjan-, swahilin-, afrikaansin-, englannin- ja saksankielisiä versioita testataan tällä hetkellä Sambiassa, Keniassa, Namibiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Sveitsissä.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. Ylen uutiset
  2. Ketonen, Ritva: Mikä Ekapeli on? (pdf) (s. 3) Ekapeli lukemaan oppimisen tukena. 2006. Opetushallitus. Arkistoitu 5.4.2013. Viitattu 12.1.2013.
  3. Ekapeli lukemisen taitojen harjoitteluun lukimat.fi. Niilo Mäki Instituutti. Viitattu 12.1.2013.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.