EMule

eMule on GPL-lisenssillä julkaistu vertaisverkko-ohjelma, joka toimii eDonkey-verkossa. eMule tarjoaa uusia ominaisuuksia verrattuna alkuperäiseen eDonkey-asiakasohjelmaan. eMule toimii Microsoft Windows -käyttöjärjestelmissä. Koska eMulen lähdekoodi on vapaassa levityksessä, on sille kehitetty lukuisia modeja, jotka sisältävät uusia ominaisuuksia, joita ei löydy vielä virallisesta eMulesta syystä tai toisesta. Liikkellä on myös modeja, jotka rikkovat lisenssiä, lisäävät haitallisia ominaisuuksia ja lisäävät käyttäjän toimia seuraavia osia ohjelmaan. Myös käännöksiä muille käyttöjärjestelmille on, esimerkiksi aMule.

eMule
Kehittäjä eMule-Team
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 13. toukokuuta 2002
Vakaa versio v0.50a / 7. huhtikuuta 2010
Kehitysversio v0.50b / 20. maaliskuuta 2015[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi BitTorrent
Alusta Windows
Ohjelmointikielet C++
Lisenssi GPL
Aiheesta muualla
eMulen kotisivut

eMule- eli eDonkey-verkon vahvin puoli on tiedostojen pitkä ikä, verkosta voi löytää hyvinkin vanhaa tavaraa. Lisäksi verkko on keskittynyt enemmän suuriin tiedostoihin.

Historia

eMule-hankkeen aloitti 13.5.2002 Hendrik Breitkreutz (tunnetaan myös nimellä Merkur), koska hän oli tyytymätön alkuperäiseen eDonkey2000 ohjelmaan. Ajan kuluessa lisää kehittäjiä liittyi projektiin. Lähdekoodi julkaistiin ensimmäisen kerran 0.02 versiosta ja SourceForge sivustolla 6. kesäkuuta 2002.

eMule julkaistiin ensimmäisen kerran binaarisena 4.8.2002 versiona 0.05a. Ansiojärjestelmä toteutettiin ensimmäistä kertaa 14.9.2002 versiossa 0.19a. eMule projektin internet-sivu laukaistiin 8.12.2003. Sen julkaisun jälkeen eMulea on ladattu yli 657 miljoonaa kertaa (21.1.2013), ja se oli siten toisella sijalla kaikkien aikojen ladatuimmissa projekteissa SourceForge sivustolla.[2]

Nykyiset versiot (v0.40+) eMulesta ovat lisänneet tuen Kad verkolle. Tässä verkossa on toteutus Kademlia protokollasta, joka ei ole riippuvainen oleellisista palvelimista kuten eDonkey on, mutta on totetus tiivistetietokannan hajauttamisesta.

Lisättyjä ominaisuuksia viimeaikaisissa versioissa oli kyky hakea käyttämällä unicodea, joka sallii tiedostojen haun ei-Latinan kielisillä aakkosilla, ja kyky hakea palvelimilta valmiita lähteitä keskeneräisiin tiedostoihin Edonkey-verkossa.

Uusissa versioissa lisättiin lista "huonoille lähteille". Ohjelma lisää IP-osoitteen listaan yhden epäonnistuneen yhteydenottoyrityksen jälkeen. Kun IP-osoite on lisätty "huonojen lähteitten listaan", ohjelma käsittelee tämän IP-osoitetta kuolleena IP:nä. Ei saatavilla olevat IP:t bannataan 15-45 minuutiksi. Jotkut käyttäjät ovat valittaneet että se johtaa aktiivisten lähteitten menetykseen ja sittemmin hidastaa latausnopeutta.

Muita viimeaikana lisättyjä ominaisuuksia: kyky suorittaa eMule käyttäjätunnukselta, jolla on rajoitetut käyttöoikeudet (lisäten turvallisuutta), ja älykkään korruptuneiden tiedostojen käsittelyn (siten että korruptoitunutta tiedostoa ei tarvitse ladata uudelleen).

0.46b versio lisäsi mahdollisuuden luoda ja hallita "eMule kokoelma" tiedostoja, jotka sisältävät joukon linkkejä tiedostoihin jotka on tarkoitettu ladattavaksi yhdessä.

Moni Internet-palveluntarjoaja on häirinnyt oletusarvoisia P2P portteja, niin että latausnopeudet ovat hidastuneet. 0.47b versio lisää protokollan obfuskoinnin; eMule valitsee käynnistyessään automaattisesti kaksi porttia satunnaisesti.

eMulea pidetään nykyään vakaana tuotteena, eikä uusia versioita julkaista enää niin tiheään kuin ennen. Viidestä kuuteen kuukauteen oli tyypillinen julkaisujen aikaväli. Versio on 0.50a julkaistiin alkuvuodesta 2010. 0.50b Beta1 julkaistiin 20.3.2015

Ominaisuudet

eMulen pääominaisuuksia ovat

  • ansiojärjestelmä, joka palkitsee lähettäjiä;
  • lähteiden vaihto, jonka avulla kaikkia tiedostoa jakavat käyttäjät löytyvät nopeasti;
  • mahdollisuus esikatsella latautumassa olevien RAR- ja ZIP-tiedostojen sisältöä;
  • automaattinen lähetysnopeudensäätely, joka etsii sopivan nopeuden, joka ei haittaa muuta liikennettä;
  • edistynyt rikkoutuneiden tiedostojen käsittely: jokainen tiedosto ja sen osa (kimpale, koko 9.28 Mt) ja kimpaleen osa (180 kt kooltaan) tarkistetaan ja tarvittaessa eMule lataa rikkoutuneet osat uudelleen;
  • viestintäominaisuudet, kuten sisäänrakennettu IRC-asiakasohjelma, yksityisviestit toisille käyttäjille sekä kaverilistat sekä
  • mahdollisuus käyttää omaa asiakasohjelmaansa verkon yli (HTTP-käyttöliittymä).

Versiossa v0.40 ja siitä eteenpäin eMulessa on myös ollut oma toteutus palvelimettomasta Kademlia (Kad)-verkosta.

MODit

eMulesta on monia eri modauksia, kuten aMule, xMule ja iMule. Näistä iMule käyttää Kad-verkkoa ja anonyymiä I2P-verkkoa. Siinä eDonkey-verkon käyttö ja palvelimet on kokonaan poistettu. iMule lataa ja jakelee paljastamatta käyttäjän IP-osoitetta ja identiteettiä.

Huijaussivustot

Huijaussivusto sijaitsee osoitteessa eMule.com joka pyytää käyttäjää soittamaan 900-numeroon asennuksen yhteydessä, tarkoituksena maksaa asennuskoodista. Asennusohjelma on lähes identtinen oikean kanssa. Myös toinen huijaussivusto on osoitteessa eMule.org joka pyytää käyttäjän email-osoitetta jotta voi liittyä jäseneksi.

Kolmas sivu sijaitsee osoitteessa official-emule.com joka jakaa päivitettyä versiota eMulesta joka asentaa mainosohjelman ja lähettää tietoja ulkopuolisille palvelimille, toisin kuin virallinen versio.

Lähteet

  1. "Emule 0.50B Beta1 Released"20.3.2015 Viitattu 30.4.2015
  2. sourceforge.net

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.