Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D on 3D Realmsin kehittämä ja Apogee Softwaren julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on julkaistu vuonna 1996 MS-DOSille ja seuraava vuonna Mac OS:lle.

Duke Nukem 3D
Kehittäjä 3D Realms
Julkaisija Apogee Software
Jakelija Steam, Google Play ja App Store
Suunnittelija George Broussard
Säveltäjä Robert Prince
Pelisarja Duke Nukem
Pelimoottori Build
Julkaistu
  • 29. tammikuuta 1996
  • 25. toukokuuta 1997
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
Alusta MS-DOS, Mac OS, Sega Saturn Sega Mega Drive, Nintendo 64, PlayStation, Xbox 360
Lisenssi GNU General Public License ja suljettu lisenssi
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Peli pohjautuu etäisesti Duke Nukem -hahmoon. Hahmo on armeijan kommando, joka lähitulevaisuudessa yrittää pelastaa Maan naiset avaruusmutanttien kynsistä yhden miehen tappo-operaatiolla. Pelin julkaisun vaikutuksesta päähenkilön letkautukset lukeutuvat nykyäänkin yleisiin sitaatteihin. Jotkin Duken sitaateista on lainattu Duken ”oppi-isältä” eli Bruce Campbellin Ash Williams -hahmolta, joka oli pääosassa Sam Raimin Evil Dead -elokuvissa. Osa on taas peräisin Duken toiselta esikuvalta Arnold Schwarzeneggerin esittämältä erinäisiltä roolihahmoilta. Itse hahmon äänelle on suurin inspiraation lähde ollut kuitenkin Clint Eastwoodin näyttelemä Likainen Harry,[1] Pelin musiikista vastasivat Lee Jackson ja Robert Prince. Duken kommentit puolestaan lausuu näyttelijä Jon St. John.

Pelin seuraaja Duke Nukem Forever julkaistiin kesäkuussa 2011.

Huomautuksia

Peli aiheutti aikalaisensa tappelupeli Mortal Kombatin tavoin paljon paheksuntaa väkivaltaisuutensa, sisältämänsä alastomuuden sekä myös päähenkilön letkeiden sananparsien, joiden takia peliä ehdittiin jopa haukkua sovinistiseksi, johdosta. Duke Nukem 3D oli kuitenkin nuoren ensimmäisen persoonan ammuntapeligenren vahvimpia ja teknologisesti kehittyneimpiä saavutuksia, ja siitä on tullut osa tietokonepelikulttuurin yleissivistystä.

Peli sisälsi runsaasti viittauksia maailmankuuluihin henkilöihin ja tapahtumiin, josta tuli lopulta koko pelisarjan tavaramerkki. Pelissä käydään kuuluisilla paikoilla, ja pelaaja voi esimerkiksi todistaa San Andreasin siirroksella tapahtuvan maanjäristyksen. Kohtauksessa Duke Nukem sanoo ”I ain’t afraid of any quake” viitaten tällä selkeästi tuolloin tekeillä olleeseen id Softwaren Quake-peliin. Lisäksi eräässä kohtauksessa päähenkilö löytää avaruuspukuunsa menehtyneen miehen ja toteaa: ”That’s one doomed space marine”, viitaten tällä kertaa kulttimaineen saaneeseen, vuonna 1993 julkaistuun Doomiin.

Vastaanotto

Pelit-lehden Niko Nirvi antoi pelin shareware-versiolle 94 pistettä sadasta[2] ja kokoversiolle saman verran[3]. Mikrobitin Jarno Kokolta pelille heltisi 93 pistettä sadasta.[4]

Lisäosat

Pelille julkaistiin aluksi kaksi lisäosaa, Atomic Edition ja Plutonium Pack. Myöhemmin julkaistiin kuitenkin enemmän lisämateriaalia, kuten lisäosat Duke Caribbean, Duke It Out In DC ja Nuclear Winter ja lopulta myös fanien luomat kartat olivat osa lukuisten uusien lisäosien kokonaisuutta.[5] Peliin on ladattavissa harrastelijoiden tekemä ”High Resolution Pack”[6], joka muuttaa kaikki tekstuurit huomattavasti alkuperäistä tarkemmiksi ja sprite-objektit kolmiulotteisiksi. Myös objektien liikkeet on mallinnettu sulaviksi parannetussa versiossa. Uusia grafiikkapäivityksiä julkaistaan edelleen.

Lähteet

  1. Duke Nukem Forever - Cracked.com (englanniksi) Viitattu 3.7. 2011
  2. Pelit, 1996, nro 3.
  3. Pelit, 1996, nro 5.
  4. Mikrobitti, 1996, nro 67.
  5. Duke!Zone for PC - GameFaQs (englanniksi) Viitattu 3.7. 2011
  6. Duke Nukem 3D: High Resolution Pack (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.