Dromornithidae

Dromornithidae on sukupuuttoon kuollut lentokyvyttömien lintujen heimo. Ne elivät Australiassa neogeenikaudella, mutta ovat nykyään kuolleet sukupuuttoon. Niiden luultiin kauan kuuluvan strutsilintuihin, mutta nykyään ne on luokiteltu sorsalintuihin. Läheisimmät elävät sukulaiset ovat sorsat. Nimi Dromornithidae tulee kreikan kielen sanoista dromaios (tarkoittaa nopeaa juoksijaa) ja ornis (tarkoittaa lintua). Dromornithidae-heimon linnut olivat suurikokoisia ja Dromornis stirtoni kasvoi jopa yli 3-metriseksi. Heimo tunnetaan suuresta nokasta, jota käytettiin ainakin siementen murskaamiseen.

Dromornithidae
Genyornis newtoni
Genyornis newtoni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Dromornithidae
Fürbringer, 1888
Suvut
Katso myös

  Dromornithidae Wikispeciesissä
  Dromornithidae Commonsissa

Ulkonäkö

Dromornithidae-heimon jäsenet näyttivät suurilta emuilta tai moailta. Useimmat olivat raskasrakenteisia, joilla oli voimakkaat jalat ja suuresti supistuneet siivet. Viimeiset luut varpaissa muistuttivat enemmän pieniä kavioita kuin kynsiä. Nämä linnut kasvoivat 1,5-metrisistä jopa 3-metrisiin (Dromornis stirtoni, luultavasti suurin elänyt lintu).

Lajit

Vuonna 2005 viisi sukua ja seitsemän lajia oli löydetty, ja ainakin yksi uusi suku on työn alla. Pienin heimon laji oli luultavasti Barawertornis tedfordi, joka painoi 80–95 kg. Kaksi Ilbandornis-suvun lajia (Ilbandornis lawsoni ja Ilbandornis woodburnei) olivat suurempia, mutta heikompijalkaisia kuin muut dromornithidae-heimon jäsenet. Bullockornis planei ja Genyornis newtoni olivat raskasrakenteisia ja 2–2,5 m pitkiä ja ne painoivat noin 220–240 kg. Suurimmat heimon linnut olivat Dromornis-suvun Dromornis australis ja Dromornis stirtoni.

Levinneisyys

Dromornithidae-heimon jäseniä on toistaiseksi löydetty vain Australiasta. Suurin osa löydöistä on löytynyt mantereen itäosista, tosin myös Länsi-Australiasta ja Tasmaniasta on löydetty fossiileja. Pohjoisterritoriosta on löydetty usein juuri Dromornithidae-heimon fossiileja.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.