Dominic Cummings

Dominic Cummings (s. 25. marraskuuta 1971 Durham, Britannia[1]) on brittiläinen poliittinen neuvonantaja ja strategisti, joka oli Britannian pääministerin Boris Johnsonin vaikutusvaltaisin avustaja. Hän oli keskeinen brexit-kampanjan suunnittelija.

Cummingsin arveltiin eroavan vuoden 2020 loppuun mennessä, mutta brittiviestimien mukaan hän poistui virkapaikaltaan mukanaan henkilökohtaiset tavaransa jo perjantaina 13. marraskuuta 2020. Brexit-kampanjassa annettiin optimistinen kuva Euroopan unionista eroamisen vaikutuksista Britannian talouteen. Cummingsin suunnittelema oli muun muassa iskulause, jossa väitettiin, että ero säästäisi 350 miljoonaa puntaa viikossa ja että "säästyneet" rahat käytettäisiin kansalliseen terveydenhuoltoon NHS:ään.[2] Yhtenä eron syynä pidetään sitä, että Johnson yrittää pehmentää julkikuvaansa erottamalla brexitiä voimakkaimmin ajaneita[3].

Cummings oli aiemmin rikkonut koronarajoituksia matkustaessaan halki Englannin koronaoireisena, samaan aikaan kun kansalaisia oli kehotettu pysymään kotona. Hänen on myös sanottu saaneen liikaa valtaa poliitikkoihin verrattuna.[2]

Eronsa jälkeen Cummings syytti BBC:lle antamassaan haastattelussa Johnsonia siitä, että tämän mukaan koronasulkua ei tarvita, koska "siihen kuolevat vain yli 80-vuotiaat". Hän myös väitti haastattelussa, että Johnson olisi halunnut jatkaa säännöllisiä tapaamisia 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin kanssa, vaikka karanteenissa olevia oli jo heidän lähipiirissään. Johnsonilla todettiin covid viikon kuluttua siitä. Johnsonin kanslia torjuu väitteet.[4]

Lähteet

  1. Frances Perraudin: Dominic Cummings: brilliant eccentric or evil genius? The Guardian. 4.1.2019. Viitattu 14.11.2020. (englanniksi)
  2. Tom Kankkonen: Britannian pääministerin vaikutusvaltaisin avustaja ja Brexit-kampanjan pääsuunnittelija sai lähtöpassit Yle.fi, uutiset. 14.11.2020. Viitattu 14.11.2020.
  3. Annamari Sipilä: Boris Johnsonin kiistelty avustaja Dominic Cummings eroaa, pääministerin tulkitaan yrittävän pehmentää julkikuvaansa Helsingin Sanomat. 13.11.2020. Viitattu 14.11.2020.
  4. Sakari Nuuttila, Entisen neuvonantajan raju syytös: Boris Johnson ei halunnut koronasulkua, Yle.fi, uutiset 20.7.2021, viitattu 20.7.2021
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.