Dimetyylielohopea

Dimetyylielohopea ((CH3)2Hg) on yksi organoelohopeayhdisteistä.[1]

Dimetyylielohopea
Tunnisteet
CAS-numero 593-74-8
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava (CH3)2Hg
Moolimassa 230,659 g/mol
Ulkomuoto Väritön neste
Tiheys 2,96 g/cm³
Sulamispiste −43 °C
Kiehumispiste 87–97 °C
Liukoisuus Ei liukene veteen

Se on ihmiselle erittäin vaarallista, sillä se tunkeutuu helposti ja nopeasti useimpien suojakäsineiden ja ihon läpi ja aiheuttaa tappavan myrkytyksen. Aine kulkeutuu hitaasti aivoihin ja tappaa hermosolut.[1]

Käyttö

Dimetyylielohopealla ei ole oikeastaan mitään käyttökohteita sen suuresta myrkyllisyydestä johtuen. Toksikologiassa sitä käytetään referenssimyrkkynä. Sitä on käytetty kalibroitaessa elohopeaa havaitsevia instrumentteja.

Turvallisuus

Niinkin pieni annos kuin 0,1 millilitraa on kuolettava.[2] Sen LD50-arvo on noin 0,04 mg/kg.[1]

Dimetyylielohopea läpäisee lateksin, PVC:n, butadieenin ja neopreenin sekunneissa ja imeytyy ihon läpi saman tien. Sen vuoksi kaikki normaalit laboratoriokäsineet ovat hyödyttömiä ainetta vastaan. Aine höyrystyy helposti ja höyryt ovat hengenvaarallisia sekä lisäksi paloherkkiä.[2][3] Vastamyrkkyhoito on aloitettava muutaman päivän kuluessa siitä, kun ainetta on joutunut iholle. Saastuneen kohdan pesu ei enää tässä vaiheessa auta. Vastamyrkyt ovat molekyylejä, jotka muodostavat kompleksi-ioneja ja jotka sitovat elohopean sisäänsä, niin että se lopulta huuhtoutuu virtsan mukana pois.

Myrkytyksen oireet ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua, kun aine on jo kulkeutunut aivoihin, jolloin on liian myöhäistä tehdä mitään. Vuonna 1997 kemisti Karen Wetterhahn sai Dartmouth Collegessa pari pisaraa dimetyylielohopeaa lateksikäsineelleen ja kuoli kuukausia sen jälkeen.[2]

Lähteet

  1. Kangasniemi, Tuomas: Maailman vaarallisin aine? Pisara suojakäsineen päälle riittää tappamaan Tekniikka&Talous. 2.12.2008. Arkistoitu 4.12.2008. Viitattu 14.7.2009.
  2. Hazard Information Bulletin – Dimethylmercury. OSHA Safety and Health Information Bulletins (SHIBs), 1997–1998
  3. Simon Cotton, Dimethylmercury and mercury poisoning. The Karen Wetterhahn story. Molecule of the Month.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.