Dekompressiosukellus
Dekompressiosukellus on syvä tai pitkä sukellus jonka aikana sukeltajan kudoksiin kertyy typpeä niin paljon, että sukeltajan on pidettävä nousun aikana yksi tai useampia pakollisia dekompressiopysähdyksiä pintaannousun aikana. Dekompressiopysähdyksen aikana sukeltaja odottaa lasketussa syvyydessä sovitun ajan jonka aikana typpi vähenee kudoksista uloshengitysilman kautta. Pysähdykset tehdään sukeltajantaudin estämiseksi.
Typen kertyminen kehoon tapahtuu eri kudostyypeissä eri nopeudella, esimerkiksi lihaksiin typpi sitoutuu hitaasti ja myös poistuu hitaasti, veressä tämä tapahtuu nopeasti molempiin suuntiin. Typen kertymistä voidaan laskea hengityskaasun typpipitoisuudella joka kerrotaan (syvyydestä riippuvalla) paineella jolloin saadaan typen osapaine Boylen lain mukaan. Sukellustietokone ja sukellustaulukot antavat sukeltajalle sopivan ajan ja syvyyden turvapysähdyksille.
Sukelluksessa käytettävillä seoskaasuilla kuten Nitroksi ja Trimiksi, typen määrää sukelluskaasussa vähennetään ja dekompressiopysähdystä nousun aikana lyhennetään. Vedenalaisissa töissä kuten öljynporauslautoilla, syvyydet ja sukellusajat ovat usein niin pitkiä että sukelluksesta syntyy saturaatiosukellus jossa typpeä ei sitoudu kudoksiin enää enempää.