Defense of the Ancients

Defense of the Ancients (lyhennettynä DotA) on Blizzard Entertaimentin Warcraft III: The Frozen Throne:lle tehty moninpelikartta, joka pohjautuu Starcraftille tehtyyn "Aeon of Strife"-karttaan. Sitä voi pelata Blizzardin omassa Battle.netissä, lähiverkossa ja yksityispalvelimella. Vaikka peli on tehty suurimmaksi osaksi Warcraft 3:n omalla kenttäeditorilla, poikkeaa se suuresti normaalista WC3:sta. DotAn alkuperäisen version loi pelaaja nimeltä Eul, ja sen pohjalta on syntynyt monia variantteja, kaikista tunnetuin ja suosituin on Dota Allstars. Yleensä puhuttaessa DotA:sta viitataankin juuri DotA Allstarsiin. Sen kehittivät Guinsoo ja Burizza, jonka jälkeen Icefrog on kehittänyt karttaa.

Pelissä on tarkoitus ohjata omaa sankaria kera liittolaissankareitten ja tietokoneen ohjaaman sotajoukkojen avulla vastustajan sankareita ja sotajoukkoja vastaan, lopullisena tavoitteen ollen vihollisen päärakennuksen tuhoaminen. Pelaajat muodostavat yleensä viiden hengen joukkueet 104 sankarin valikoimasta, jotka jakautuvat Scourgen ja Sentinelin tavernoihin. Uusia tavaroita, sankareita ja muita ominaisuuksia tulee tasaiseen tahtiin, pelin yrittäessä pitää tasapainonsa ja mielenkiintoisuutensa.

Pelaaminen

Kuva Defense of the Ancientsista.

Pelaajat valitsevat pelin alussa sankarinsa, joilla jokaisella on omat taitonsa, vaihdellen passiivisista kyvyistä aktivoimista odottaviin erikoiskykyihin. Sankareilleen pelaajat pystyvät ostamaan varusteita tukikohdistaan ja kartassa sijaitsevista kaupoista, joilla voidaan vaikuttaa hahmon ominaisuuksiin aina nopeudesta erikoiskykyihin. Taisteluissa sankarit saavat kokemusta ja nousevat tasoja saaden mahdollisuuden kehittää jotain kyvyistään.

Pelissä kummankin osapuolen tukikohdat sijaitsevat vastakkaisilla puolilla karttaa. Tukikohtiin johtaa kolme päälinjaa, joiden varrella sijaitsee puolustustorneja. Jokaiselle linjalle tukikohdista virtaa joukkoja tasaisin väliajoin, määränpäänä vastustajan tukikohta. Näiden joukkojen seassa etenevät välillä myös pelaajien ohjaamat sankarit, jotka toimivat hyökkäysten keihäänkärkinä matkalla kohti vastustajan tukikohtaa ja sen päärakennusta.

Pelin kulku riippuu paitsi pelitilasta myös osapuolien aggressiivisuudesta. Nopeimmillaan peli on ohi alle puolessa tunnissa, mutta yli tunnin ottelut eivät ole mahdottomuuksia. Monesti Battlenetissä ”hyvän” pelin keskeyttää pelaaja, joka lähtee kesken taistelun pois pelistä. Siitä seuraa yleensä ”bannit”, joka tarkoittaa samalle pelipalvelimelle pääsemisen estoa.

Pelitilat

DotA Allstarsissa on vaihtoehtona valita erilaisia pelitiloja, jotka pelin isännän (host) täytyy aktivoida heti pelin käynnistyessä. Pelitilasta koostuu ensijaisesta tilasta, johon voi liittää toissijaisia tiloja. Oletus pelitilana on Team Pick / Normal Pick, jossa kummatkin puolet voivat valita sankarinsa vain omista sankarivalikoimistaan. Suurin osa peleistä tästä huolimatta on joku muu tila lukuisten tilojen joukosta, kuten esimerkiksi All Random (AR) - tai All Pick (AP) -pohjaisia pelejä, joihin etenkin Battle.netissä pelattavissa julkisissa, ns. public-peleissä usein liitetään aloittelijoiden suosima toissijainen tila Easy Mode (EM). Yleensä tilojen perässä on (SO) joka tarkoittaa switch on = suomeksi: vaihto päällä.

Yksinpeli

Siinä missä peruskartta on vain moninpeliä varten, tietokonetta vastaan on myös mahdollista pelata erillisellä kartalla, joka on varustettu alkeellisilla tietokonevastuksilla. Tietokonetta vastaan pelatessa voi ottaa käyttöön erilaisia tiloja, joilla saa vaikeutettua pelin kulkua sekä pelaajan että myös tietokoneen kannalta.

Suosio ja seuraajat

DotA Allstars on vähitellen päässyt mukaan yhdeksi laneissa pelattavaksi peliksi ja muun muassa Yhdysvalloissa siitä järjestetään tournament-pelejä, joissa on rahapalkintoja. DotA Liiga on noussut suosioon varsinkin eurooppalaisten pelaajien keskuudessa. Sivusto tarjoaa 5 divisioonansa lisäksi yksittäisiä Single Instant -pelejä (SIG), jotka poikkeavat tavallisista julkisista peleistä ranking-listan ansiosta. Pickupit ovat vastaava kokeneempien pelaajien käyttämä pelaamistapa, joissa pelaajat ilmoittautuvat IRCin avulla yksityisiin peleihin ja pelaajista ja peleistä pidetään kirjaa. Verrattuna Battle.netissä pelattaviin public-peleihin, joissa pelien ja pelaajien taso voi vaihdella, pickupit ovat hyvä vaihtoehto kokeneemmille pelaajille.

Vuonna 2006 Basshunter julkaisi "Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA" -kappaleen, jonka taustalla kuuluvat DotAsta tutut äänisamplet ja musiikkivideolla näkyy DotA-peli.

DotAn suosion ansiosta on kehitetty monia samaa ideaa ja pelimekaniikkaa hyödyntäviä pelejä. Puhutaankin Dota-genrestä, josta eri kehittäjät käyttävät termejä Action real-time strategy (Action RTS) tai Multiplayer Online Battle Arena (MOBA).

Gas Powered Gamesin Demigod oli ilmeisesti ensimmäinen DotA-klooni. Sen jälkeen julkaistiin S2 Gamesin Heroes of Newerth ja Riot Gamesin League of Legends. Syksyllä 2010 Valve ilmoitti kehittävänsä Dota 2 -peliä, joka julkaistiin heinäkuussa 2013. Aeria Games julkaisi Realm of the Titansin ja helmikuussa 2011 Petroglyph Games Rise of Immortalsin, joka julkaistiin ilmaiseksi pelattavana Steamissa syyskuussa 2011. Hi-Rez Studios julkaisi maaliskuussa 2014 oman pelinsä Smiten, jota pelataan muista eroten kolmannen persoonan näkymästä eli hahmon takaa.

Katso myös

Aiheesta muualla

Viralliset sivustot

Muut

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.