Croquis
Croquis (ranskan sanasta croquer ’piirtää pikaisesti’), joskus myös krokii, on nopea piirustus elävästä mallista.[1] Croquis-piirustukset ovat luonnosmaisia ja ne piirretään yleensä tietyssä ajassa, esimerkiksi viidessä tai kymmenessä minuutissa. Croquis-piirustuksia tehdään tavallisesti useita peräkkäin, sama malli vaihtaa vain asentoa.
Koska malli on havainnoitava ja piirrettävä lyhyessä ajassa, tärkeintä on nopea havainnointikyky. Elävää mallia piirretään tavallisesti pitkään, jopa kuukausia, joten työn viimeistelyyn on aikaa.[2] Croquis-piirustuksessa taas ihanteena on piirtää mikä on asennon ja kokonaisuuden kannalta luonteenomaista, myös liikkeen tuntu asennossa on hyvä saada mukaan. Usein neuvotaan käyttämään piirtäessä kättä ranteesta tai olkapäästä saakka ennemmin kuin vain sormilla pikkutarkasti piirtäen. Myös viitteenomaisuus on eduksi croquis-piirustukselle.[2] Katse tulee kiinnittää malliin ennemmin kuin piirustukseen.
Lyhyessä ajassa piirtämisessä on omat etunsa. Malli voi ottaa tavallisesta poikkeavia asentoja, koska asennossa ei tarvitse pysyä pitkään. Piirtäjää rajattu aika helpottaa keskittymään oleelliseen, koska aika ei riitä kaikkien yksityiskohtien piirtämiseen. Croquis-piirtäminen harjoittaa myös havainnoimaan ja piirtämään malleja, jotka eivät pysy paikoillaan, kuten eläimiä ja lapsia.
Croquis-piirustus voi olla luonnos esimerkiksi maalaukselle tai taideteos sinällään.
- Croquispiirros makaavasta mallista.
- Rembrandtin croquismainen punaliitupiirros Kaksi naista opettaa lasta kävelemään; toinen kumartuu ja osoittaa kädellä, noin 1635–1640. 103×128 mm, British Museum.
- Jazzfestivaaleilla tehty croquis.
- Croquispiirustus.
Lähteet
- Broby-Johansen, R.: ”Croquis”, Arkitaide – maailmantaide, Euroopan taiteen tyylin kehitys, s. 198. Helsinki: Tammi, 1977.
- Björn Melin: Elävän mallin piirustus ja maalaus, s. 101–102. Alkuteos Teckna och måla modell. Suomentanut Anna Varteva. Helsinki: Tammi, 1981. ISBN 951-30-5033-5.