Cornellin yliopisto

Cornellin yliopisto (engl. Cornell University) on yksityinen yhdysvaltalainen yliopisto, joka sijaitsee Ithacassa, New Yorkin osavaltiossa. Yliopiston kaksi lääketieteen kampusta sijaitsevat New Yorkissa ja Qatarissa. Yliopiston perusti vuonna 1865 Ezra Cornell, ja se on eliittiyliopistojen muodostaman ryhmän, Ivy Leaguen nuorin jäsen.

Cornellin yliopisto
Cornell University
lat. Universitas Cornelliana
Motto I would found an institution where any person can find instruction in any study - Ezra Cornell vuonna 1865
Perustettu 1865
Tyyppi yksityinen
Säätiön varat 4,3 miljardia dollaria
Rehtori David J. Skorton
Henkilökunta 2 600
Opiskelijoita 20 500
Jatko-opiskelijoita 6 600
Sijainti Ithaca, New York
Yhdysvallat
Kampus Pieni kaupunki, 745 eekkeriä (n. 3 km²)
Maskotti Virallisesti maskottia ei ole, mutta epävirallisesti maskottina toimii Touchdown-karhu
Yhteistyö Ivy League
Sivusto www.cornell.edu

Yliopiston lempinimi on Big Red, joka tarkoittaa isoa punaista. Yliopistossa on opiskellut tai opettanut 40 Nobel -palkinnon voittajaa.

Opiskelu

Yliopistossa on noin 20 500 opiskelijaa, joista alempaa korkeakoulututkintoa suorittaa 13 900 ja sitä ylemmäntason opintoja noin 6 600 opiskelijaa.[1]

Yliopiston tavoitteena on tutkiminen ja yliopisto käyttikin vuonna 2006 605 miljoonaa dollaria tutkimukseen ja kehittelyyn. Suurin osa tutkimusrahoista meni lääketieteelle. Vuodesta 1962 yliopisto on ollut mukana kehittämässä miehittämätöntä lentoa Marsiin.

Yliopistoon kuuluu muun muassa lääketieteellinen, eläinlääketieteellinen, oikeustieteellinen ja luonnontieteellinen tiedekunta. Yliopiston Qatarissa sijaitseva lääketieteellinen tiedekunta perustettiin vuonna 2004 ja edustaa ensimmäistä yhdysvaltalaista lääketieteellistä tiedekuntaa, joka toimii Yhdysvaltain ulkopuolella. Qatarin lääketieteellisen tiedekunnan lisäksi yliopisto omistaa monia eri laitoksia ympäri maailmaa, kuten Arecibon radioteleskooppiin Puerto Ricossa.

Vuonna 2006 yliopiston sisäänpääsyprosentti oli noin 24,7 prosenttia. Yliopistossa on opiskelijoita jokaisesta Yhdysvaltain osavaltiosta ja yli 120 eri maasta. Vuonna 2005 28 prosenttia uusista opiskelijoista edusti vähemmistöjä. Suurin tiedekunta yliopistossa on humanistinen ja luonnontieteellinen tiedekunta, jossa opiskelee noin 31,5 prosenttia koko opiskelijamäärästä. Pienin tiedekunta yliopistossa on taiteen ja arkkitehtuurin tiedekunta, jossa opiskelee noin 3,8 prosenttia opiskelijoista.

Yliopisto oli ensimmäinen yliopisto, joka alkoi opettaa moderneja itämaisia kieliä. Yliopisto opettaa monia pääaineita, joissa painotetaan kansainvälisyyttä. Näitä pääaineita ovat muun muassa Afrikan ja Saksan opinnot.

Sijoitus yliopistovertailuissa

Yliopisto valittiin 2007 Yhdysvaltain seitsemänneksi parhaaksi yliopistoksi ja kahdenneksitoista parhaaksi yliopistoksi maailmalla vuonna 2006. Yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta arvioitiin vuonna 2007 Yhdysvaltain parhaaksi eläinlääketieteelliseksi tiedekunnaksi.

Maailman viidensadan huippuyliopiston Shanghai-yliopistovertailussa Cornellin yliopisto sai vuonna 2014 sijaluvun 13. [2]

Kirjasto

Yliopiston kirjasto on yhdenneksitoista suurin opiskelijakirjasto Yhdysvalloissa. Yliopiston kirjasto oli ensimmäinen kirjasto Yhdysvalloissa, joka salli opiskelijoiden lainata kirjoja kirjastosta. Lukuvuonna 2005–2006 yliopistossa oli rekisteröitynyt 886 opiskelijajärjestöä. Vanhin opiskelijajärjestö yliopistossa on Cornell University Glee Club, joka on perustettu vuonna 1868. Yliopiston päivittäinen opiskelijalehti, The Cornell Daily Sun, on Yhdysvaltain vanhin itsenäinen opiskelijalehti.

Kampusalue

Yliopiston kampus jakaantuu kolmeen osaan, pohjoiseen, länteen ja ns. Collegetowniin. Pohjoiskampus on lähes täysin ensimmäisen vuoden opiskelijoiden käytössä.

Merkittäviä henkilöitä

Yliopistosta valmistuneet tunnetaan nimellä ”Cornellians”. Yliopistossa on opiskellut monia valtionpäämiehiä, kuten Lee Teng-hui. Lisäksi yliopistosta on valmistunut muun muassa Joe Nieuwendyk, Robert Atkins, Henry Heimlich, Christopher Reeve ja Robert F. Engle. Yliopistossa on opiskellut kahdeksan NASAn astronauttia.

Suomalainen filosofi Georg Henrik von Wright toimi Helsingin ja Cambridgen yliopistojen professuuriensa ohella Cornellin yliopiston vierailevana professorina pariin otteeseen 1950-luvulla sekä vuosina 1965–1977.[3][4]

Katso myös

Lähteet

  1. Cornell University - Student profile (Arkistoitu – Internet Archive) shanghairanking.com
  2. Academic Ranking of World Universities 2014 (Arkistoitu – Internet Archive) shanghairanking.com
  3. Akateemikko von Wright ulkoprofessoriksi USA:ssa. Helsingin Sanomat, 17.6.1965, s. 8. Näköislehti (maksullinen). Viitattu 11.10.2020.
  4. Kerkkonen, Juhani: ”Georg Henrik von Wright”. Conceptanalysis, Language and Logic. Viitattu 11.10.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.