Codename: ICEMAN

Codename: ICEMAN on SCI-pelimoottorilla tehty graafinen seikkailupeli, jonka on julkaissut Sierra On-Line vuonna 1989. Pääsuunnittelija oli Jim Walls, joka loi myös useita Police Quest -pelejä.[1] Maininta "Codename: PHOENIX" Sierran mainosmateriaalissa viittaa siihen, että ICEMANin oli tarkoitus olla ensimmäinen osa Codename-sarjassa, mutta vähäisen myynnin takia pelille ei tullut jatko-osia.

Codename: ICEMAN
Kehittäjä Sierra Entertainment
Julkaisija Sierra On-Line
Jakelija GOG.com
Suunnittelija Jim Walls
Säveltäjä Mark Seibert
Pelimoottori SCI
Julkaistu 1989
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta DOS, Amiga, Atari ST ja Mac OS
Jakelumuoto Levyke, digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Yksi ICEMANin merkittävimpiä ominaisuuksia on, että suuri osa tapahtumista sijoittuu sukellusveneeseen; pelaaminen edellyttää pelaajalta myös sukellusveneen ohjaamista.

Juoni

Tarina sijoittuu tulevaisuuteen öljykriisin aikaan ja Tunisiassa on yhtäkkiä huomattu olevan valtavia määriä korkealaatuista öljyä. Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain hallitusten yrittäessä hankkia mahdollisimman paljon öljyä, Neuvostoliiton tukemat terroristit kidnappaavat Yhdysvaltain suurlähettilään yrittäessään saada aikaan kansainvälisen selkkauksen.

Merivoimien upseeri Johnny Westland saa tiedon tilanteesta hänen ollessaan lomalla Tahitilla ja kutsutaan pelastustehtävään. Yöllä ennen paluutaan velvollisuuksiensa pariin, hänellä on yhden yön suhde salaperäisen kauniin naisen, Stacyn kanssa.

Pentagonissa, Westlandia tiedotetaan tilanteesta, jolloin hän saa tietoonsa, että Stacy on myös agentti, joka hänen on tavattava, kun hän saavuttaa kohteensa. Saavuttaakseen kohteensa, Westland kulkee ydinkäyttöisellä sukellusveneellä, USS Blackhawkilla. Taisteltuaan neuvostoliittolaisten alusten kanssa, navigoituaan jäävuorikenttien läpi ja korjattuaan epäkuntoisia laitteita, hänen täytyy tunkeutua sähköisen satamavalvonnan läpi Tunisiassa. Sukelluslaite on ohjattava herkkien magneettikenttien läpi huomaamatta.

Lopuksi Westland tapaa Stacyn rannalla Tunisiassa. Työskennellessään yhdessä, agentit vapauttavat suurlähettilään. Lopussa Westland ylennetään ja kosii Stacyä.

Pelattavuus ja tekniset ominaisuudet

Ruudunkaappaus pelistä

Teknisesti, ICEMAN on kehittyneempi kuin Sierran aiemmat pelit. Westland voi liikkua kahdeksaan suuntaan neljän sijaan, pelihahmo muuttaa muotoaan riippuen vaatetuksesta ja animaatiot ovat sulavia.

Toinen innovaatio mahdollistaa pelaajan seisomisen esineen edessä, ja kirjoitettaessa LOOK, sen sijaan, että yrittää useita käyttää useita substantiiveja. Myös kirjoittamalla LOOK [OBJEKTI] aiheuttaa Westlandin kääntymisen kohti esinettä.

Toisaalta, tekstiparseri ymmärtää vain tiettyjä syntakseja. Esimerkiksi kun seisoo tikkaiden vieressä, ohjelma ymmärtää vain käskyn CLIMB UP, kun taas vastaavat muut pelit ymmärtäisivät käskyt GO UP tai vain CLIMB tai UP. Kohteita pystyy tutkimaan myös hiiren oikealla painikkeella, mutta vain rajoitetuisti. Muita kohteita pelaajan täytyy tutkia kirjoittamalla LOOK.

Useimmat arvoitukset pelissä pyörivät menettelyiden ja toimintapojen ympärillä, olivat ne sitten ensiapuun, armeijaan tai byrokraatiaan liittyviä. Nämä ovat yleisesti kuvattu pelin käsikirjassa. Yleensä, jos pelaaja ei noudata tiukkoja menettelyitä, seuraukset ilmenevät vasta paljon myöhemmin pelissä. Joissakin kohdissa, pelissä ei voi edetä ja pelaajan täytyy palata aiemmin tallennettuun kohtaan.

Lisäksi jotkin osat pelissä riippuvat voimakkaasti satunnaisiasta tekijöistä, kuten torpedoiden tehokkuudesta sukellusvenetaisteluissa. Yhdessä vaiheessa pelaajan täytyy saada pullo sukellusveneen miehistön jäseneltä voittamalla tämä noppapelissä. Miehistön jäsen syyttää pelaajaa huijaamisesta, jos pelaaja toistuvasti tallentaa ja palauttaa pelin voittaakseen noppapelin (niin saa tehdä vain kahdesti).[1]

Vastaanotto

Computer Gaming World -lehti vuonna 1990 piti pelin simuloinneista, parantuneesta parserista, grafiikasta, vaikeista arvoituksista ja äänikorttituesta, mutta jäävuoritehtävä oli tylsähkö. Yhteenvedossa todettiin, että Sierran seikkailuista pitävät nauttisivat pelistä.[2]

Vuoden 2007 arvostelussa, Adventure Gamers -sivuston Dante Kleinberg antoi ICEMANille 1,5 / 5 tähteä, vedoten umpikujatilanteisiin ja turhauttaviin simulointijaksoihin. Kleinberg kuitenkin kehui pelin klassista Sierran ulkoasua.[1]

Lähteet

  1. Dante Kleinberg: Codename: ICEMAN 19.10.2007. Adventure Gamers. Viitattu 12.1.2010.
  2. Chaut, Michael (Toukokuu 1990).
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.