Clemenceau-juttu

Clemenceau-juttu (ital. Il processo Clémenceau, alaotsikoltaan Syytetyn muistiinpanoja) on vuonna 1917 valmistunut italialainen mykkäelokuva. Alexandre Dumas nuoremman romaaniin perustuvan draaman on ohjannut Alfredo De Antoni. Sen pääosia esittävät elokuvadiiva Francesca Bertini ja Gustavo Serena.

Clemenceau-juttu
Il processo Clémenceau
Francesca Bertini.
Francesca Bertini.
Ohjaaja Alfredo De Antoni
Käsikirjoittaja Alfredo De Antoni, Giuseppe Paolo Pacchierotti
Perustuu Alexandre Dumas nuoremman romaaniin L’affaire Clémenceau (1866)
Kuvaaja Alberto Carta
Tuotantosuunnittelija Alfredo Manzi
Lavastaja Alfredo Manzi
Pääosat Francesca Bertini, Gustavo Serena
Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia
Tuotantoyhtiö Caesar Film
Ensi-ilta 13. ja 20. heinäkuuta 1917 (Italia)
10. maaliskuuta 1919 (Suomi)
Kesto 2433/2150 metriä (107 min.)
Alkuperäiskieli mykkäelokuva
Aiheesta muualla
IMDb

Juoni

Vaimonsa murhasta syytetty Pierre Clémenceau kirjoittaa vankilassa muistelmiaan. Hän kertoo rakastumisestaan kreivitär Iza Dubronowskaan, joka tätinsä vaikutuksesta unelmoi ylellisestä elämästä ja rikkauksista. Täti vie Izan Puolaan, jossa tämä rakastuu nuoreen ruhtinas Sergeihin. Ruhtinas karkotetaan Kaukasiaan ja Iza joutuu tätinsä kanssa maaseudun köyhyyteen. Sillä välin Pierrestä on tullut kuuluisa kuvanveistäjä ja hän kutsuu Izan Pariisiin, jossa he menevät naimisiin. Pian sinne saapuu myös Sergei, ja Izasta tulee hänen rakastajatterensa. Vietettyään viimeisen yön vaimonsa kanssa Pierre surmaa hänet.[1]

Näyttelijät

 Francesca Bertini  Iza Dobronowska  
 Gustavo Serena  Pierre Clémenceau  
 Alfredo De Antoni  Costantino Ritz  
 Lido Manetti  ruhtinas Sergei Stolikin  
 Nella Montagna  kreivitär Matilde  
 Vittorio De Sica    
 Antonio Cruicci  [1]  

Tuotanto ja vastaanotto

Roomalaisen Caesar Film tuottama Clemenceau-juttu jakautui alun perin kahteen erilliseen jaksoon, ”Iza lapsena” ja ”Iza naisena”. Sensuuri poisti elokuvan lopusta kohdan, jossa Pierre iskee vaimoaan tikarilla.[1] Vittorio De Sica nähdään ensimmäisessä elokuvaroolissaan nuorena kuvanveistäjänä[2].

Francesca Bertini oli Clemenceau-jutun aikaan uransa huipulla[1]. Elokuvan ensi-ilta keräsi niin paljon halukkaita katsojia, että paikalla tarvittiin poliisin osanottoa[2]. Aikalaiskriitikot kiittivät elokuvan näyttämöllepanoa ja kuvausta, mutta kiinnittivät huomiota Bertinin maneereihin[1]. Nykykatsojalle Clemenceau-juttu näyttäytyy pitkänä, raskaana ja vaikeasti tulkittavana[3]. Suomessa sitä esitettiin keväällä 1919[4].

Restaurointi

Valencian ja Zaragozan elokuva-arkistoissa säilynyt Clemenceau-juttu on restauroitu Bolognan elokuva-arkistossa vuonna 1993. Alkuperäisestä 2433 metrin pituudesta on jäljellä 2150 metriä.[5] Elokuva on nähtävissä Bolognan arkiston sivustolla[2].

Lähteet

  1. Martinelli, Vittorio: Il cinema muto Italiano 1917, s. 236–238. Bianco e Nero, numero speciale. Torino: Nuova ERI – Edizioni RAI, 1991. ISBN 88-397-06771-1. Teoksen verkkoversio.
  2. Cinestore cinestore.cinetecadibologna.it. Viitattu 1.8.2017.
  3. Dalle Vacche, Angela: Diva: Defiance and Passion in Early Italian Cinema, s. 168–170. Austin: University of Texas Press, 2008. ISBN 978-0-292-71661-2.
  4. Olympia ja Scala -teatterien mainokset. Helsingin Sanomat, 9.3.1919, s. 4. Artikkelin verkkoversio.
  5. Elokuvan alkutekstit.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.