Civilization III

Sid Meier’s Civilization III (yleisesti Civilization III tai Civilization 3) on Firaxis Gamesin kehittämä ja Infogramesin alun perin 2001 Windowsille julkaisema Civilization-strategiapelisarjan videopeli. Westlake Interactive ja Aspyr Media kehittivät ja Macsoft ja Aspyr Media julkaisivat pelistä Macintosh-version.

Sid Meier's Civilization III
Kehittäjä Firaxis Games (Windowsille)
Westlake Interactive, Aspyr Media (Macintoshille)
Julkaisija Infogrames (Windowsille)
MacSoft, Aspyr Media (Macintoshille)
Jakelija Steam ja GOG.com
Ohjaaja Sid Meier
Suunnittelija Jeff Briggs
Soren Johnson
Säveltäjä Roger Briggs
Pelisarja Civilization
Julkaistu
  • NA 30. lokakuuta 2001
  • EU 16. marraskuuta 2001
Lajityyppi vuoropohjainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli (lisäosan avulla)
Ikäluokitus ESRB: E (Everyone)
ELSPA: 3+
PEGI: 3
Alusta Microsoft Windows, Macintosh
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Pelaaminen

Pelin tarkoituksena on kehittää pelaajan oma valtakunta maailman johtavaksi valtioksi perustamalla kaupunkeja, kehittämällä teknologiaa ja laajentamalla kulttuuria. Peli alkaa vuodesta 4000 eaa. ja päättyy 2050 jaa. Pelin perusrunko keskittyy maailmankartalle, jossa siirretään yksiköitä kuten muissakin vuoropohjaisissa strategiapeleissä. Valtakunnan hallitseminen sen sijaan hoidetaan erilaisista valikoista. Jokaisella sivilisaatiolla on erityisominaisuuksia, joista on hyötyä jollakin pelin osa-alueella, ja jotka määrittelevät pelaajalla pelin alussa olevat teknologiat. Jokaisella sivilisaatiolla on myös oma sotilasyksikkö, joka liittyy sen historiaan. Sivilisaatioita ovat Atsteekit, Babylonia, Englanti, Egypti, Intia, Irokeesit, Japani, Kiina, Kreikka, Persia, Ranska, Rooma, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat ja Zulut. Pelaajan kansan lisäksi pelissä on luonnollisesti muitakin kansoja. Näiden kanssa voi käydä kauppaa, solmia sopimuksia tai sotia.

Pelissä pelaaja toimii sivilisaationsa hallitsijana ja hallitsee sen kaikkia perusasioita kaupunkien tuotannosta armeijan hallintaan, teknologian kehitykseen ja valtiomuotoon. Jokaisella valtakunnalla on oma hallitusmuoto, joka vaikuttaa muun muassa tuotantoon, armeijan tukemiseen, kansalaisten onnellisuuteen ja korruptioon. Kun hallitusmuotoa vaihtaa, valtakunta ajautuu muutaman pelivuoron ajaksi anarkiaan. Kaupungin asukkailla on mieliala (onnellinen, tyytyväinen, tyytymätön), johon vaikuttavat esimerkiksi ylellisyystuotteet ja sotaväsymys. Jos tyytymättömiä asukkaita on enemmän kuin onnellisia, syntyy mellakka, jolloin kaupunki ei tuota mitään ja tilanne on selvitettävä, tai mellakat yltyvät ja esimerkiksi rakennuksia saattaa tuhoutua mellakoitsijoiden takia.

Resurssit

Civilization III:ssa on strategia-, ylellisyys- ja bonusresursseja. Resursseja voidaan löytää vain niille tyypillisissä maastotyypeissä ja ne voivat tuottaa ylimääräistä ruokaa, mineraaleja tai rahaa, mikäli ne ovat kaupungin vaikutuspiirissä. Bonusresursseilla ei ole muuta tarkoitusta. Strategisista ja ylellisyysresursseista voidaan käydä kauppaa, mutta bonusresursseista ei. Mikäli resurssi sijaitsee sivilisaation kulttuurirajojen ulkopuolella, sen voi ottaa käyttöönsä rakentamalla sen kohdalle siirtokunnan ja tekemällä siirtokunnasta tien johonkin kaupunkiin. Resurssit kulkevat eri kaupunkeihin teitä ja rautateitä pitkin tai joko meri- tai ilmateitse, jolloin tarvitaan joko satama tai lentokenttä tuonti- ja vientikaupunkiin. Sataman lisäksi resurssin kuljettamiseksi meriteitse tarvitaan riittävä teknologia kuljettamaan rahti merien (keksimällä tähtitieteen) tai valtamerien (keksimällä navigaatio tai magnetismi) halki.

Tiede ja tekniikka

Kehitys tieteessä jaetaan neljään aikakauteen (antiikkiin, keskiaikaan, teolliseen aikaan ja nykyaikaan). Jotta uudelle aikakaudelle voi siirtyä, pelaajan on keksittävä edelliseltä aikakaudelta kaikki teknologiat, joita ei erikseen ole merkitty vapaaehtoisiksi. Teknologiat mahdollistavat uusien yksiköiden, rakennusten ja ihmeiden rakentamisen sekä uusia hallitusmuotoja, antavat bonuksia eri osa-alueisiin ja paljastavat uusia resursseja kartalta. Kulttuuri on pelisarjan uusin osa-alue, joka määrittelee valtiorajat. Jokaisella kaupungilla, joka on rakentanut kulttuuria tuottavia rakennuksia, kuten temppeleitä, kirjastoja ja katedraaleja, on kulttuuriarvo (cultural rating). Vasta perustetun kaupungin kulttuuriarvo on 1, eli valtionraja ulottuu vain yhden ruudun päähän. Kulttuuriarvon kasvaessa, myös rajat ulottuvat kauemmaksi.

Taistelu

Vaikka pelin voittamiseksi ei vaaditakaan taistelua, on käytännössä mahdotonta pelata läpi taistelematta kertaakaan. Sotilasyksiköillä on yleensä vähintään kolme osumapistettä. Yksiköt keräävät taisteluista kokemusta ja voivat saada lisää osumapisteitä. Osumapisteiden ohella jokaisella sotilasyksiköllä on arvot hyökkäys- ja puolustustaistelusta ja liikkumisesta. Suuret kaupungit, joet ja linnoittautuminen antavat bonuksia puolustukseen. Koska satunnaisnumerogeneraattori lopulta ratkaisee taistelun, keihäsmiehenkin on mahdollista voittaa taistelupanssarivaunu, minkä vuoksi taistelusysteemi suunniteltiin uusiksi Civilization IV:ssä.

Editori

Pelissä on editori, jolla voi muokata pelin perinpohjaisesti. Editorilla voi muokata pelin sääntöjä, karttoja, skenaarioita ja ulkonäköä. Pelin fanijoukot ovat tehneet peliin useita modeja ja skenaarioita, jotka keskittyvät tiettyyn maailmanhistorian vaiheeseen, esimerkiksi toiseen maailmansotaan. Tällöin peliä on muokattu paljolti editorilla.

Lisäosat

Civilization III on julkaistu kaksi lisäosaa: Play the World ja Conquests. Play the World lisää moninpelimahdollisuuden ja kahdeksan uutta sivilisaatiota. Conquests lisää historiallisia skenaarioita ja kahdeksan uutta sivilisaatiota. Lisäksi molemmat lisäosat tuovat muutamia pienempiä lisäominaisuuksia peliin. Play the World lisäsi sivilisaatioihin arabit, Karthagon, keltit, korealaiset, mongolit, Osmanien valtakunnan ja viikingit. Conquests lisäsi Alankomaat, Bysantin, heettiläiset, inkat, mayat, Portugalin ja sumerit.

Vastaanotto

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 90 % (perustuu 259 arvosteluun)[1]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,2/10[2]
IGN 9,3/10[3]

Peli on saanut myönteisiä arvioita ja pisteytys Metacritic-kerääjäsivustolla on 90/100.[1]

Lähteet

  1. Metacriticin keskiarvo 30.10.2001. Metacritic. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  2. Tom Chick: Sid Meier's Civilization III Review 30.10.2001. GameSpot. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  3. Steve Butts: Civilization III IGN. 29.10.2001. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.