Charles Lightoller

Charles Herbert Lightoller (30. maaliskuuta 18748. joulukuuta 1952) oli brittiläinen merimies, joka tunnetaan parhaiten matkustajalinjalaiva RMS Titanicin toisena perämiehenä.

Charles Lightoller

Lightollerin vuoro komentosillalla loppui tuntia ja neljääkymmentäviittä minuuttia ennen törmäystä jäävuoreen. Hän oli hytissään kun laiva törmäsi jäävuoreen. Myöhemmin neljäs perämies Boxhall kiiruhti hakemaan hänet hytistään kannelle. Tajuttuaan tilanteen Lightoller alkoi heti avustaa matkustajien siirtämisessä pelastusveneisiin. Hän johti pelastusveneiden vesillelaskua paapuurin puolella, kun taas ensimmäinen perämies William Murdoch oli vastuussa tyyrpuurin puolella.

Lightoller tulkitsi ”naiset ja lapset ensin” -käskyä tiukemmin kuin muut pelastusveneitä lastanneet Titanicin upseerit ja kieltäytyi päästämästä miespuolisia matkustajia lainkaan pelastusveneisiin, vaikka niihin olisi jäänyt tyhjiä paikkoja. Hän johti viimeksi pelastuslautta B:n valmistelua, kunnes kannelle tulvinut vesi vei sen mukanaan, minkä seurauksena hän joutui veden alle. Lightoller nousi pintaan ja ui ympärikääntyneen pelastuslautta B:n luo ja sai otteen veneestä samalla kun laivan etummainen savupiippu romahti luoden suuren aallon, joka pyyhkäisi ympärikääntyneen veneen matkustajineen kauemmaksi laivasta. Lightoller ja muut pelastuslautta B:n päälle kiivenneet pelastettiin lopulta veneeseen 12, josta hän nousi viimeisenä matkustajana Carpathialle.[1] Turman jälkeen Lightoller todisti onnettomuudesta Christian Science Journalille kiittäen Jumalaa pelastumisestaan. Lightoller kirjoitti myöhemmin päiväkirjan kokemuksistaan Titanicilla.

Myöhemmin Lightoller toimi RMS Oceanicin perämiehenä ja Kuninkaallisessa laivastossa ensimmäisessä maailmansodassa. Lightoller oli myöhemmin osallisena Dunkirkin operaatiossa avustamassa sotilaiden evakuointia Ranskasta. Lightoller kuoli sydänkohtaukseen 78-vuotiaana vuonna 1952. Hänen ruumiinsa tuhkattiin ja siroteltiin Mortlake Crematoriumiin Richmondiin, Lontooseen.

Vuoden 1997 elokuvassa Titanic Lightolleria näytteli Jonathan Phillips. Elokuvassa Lightoller nähdään varoittamassa kapteeni Smithiä jäävuoren havaitsemisesta ja pitämässä kiinni pelastuslautta B:stä etummaisen savupiipun romahdettua.

Lähteet

  1. Charles Herbert Lightoller Encyclopedia Titanica. Viitattu 31.7.2013. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.