Chang’e-1

Chang'e-1 (CH-1, kiin. 嫦娥一号) on Kiinan ensimmäinen kuuluotain. Chang'e-1 laukaistiin Xichangin avaruuskeskuksesta 24. lokakuuta 2007 kello 12.05 Suomen aikaa. Kantorakettina toimi Pitkä marssi 3A.[1] Luotain asettui onnistuneesti Kuuta kiertävälle radalle 5. marraskuuta 2007 klo 5.37 Suomen aikaa. [2]. Missio päättyi suunnitelman mukaan 1. maaliskuuta 2009, jolloin avaruusluotain lennettiin Kuun pintaa päin (1,50 astetta eteläistä leveyttä ja 52,36 astetta itäistä pituutta) [3].

Chang'e-1-luotain
Chang'e-1-luotain

Kiinan kuuohjelma

Kiinan kansantasavalta on aloittanut kymmenvuotisen Kuu-ohjelman (中国探月), joka huipentui miehittämättömään näytteidenhakuun Kuusta vuonna 2017. Ohjelmaa johtaa Luan Enjie. Kiinan avaruushallinnon johtaja Sun Laiyan on todennut Kuu-ohjelman olevan oleellinen osa Kiinan avaruussuunnitelmaa.

Ohjelman toteutus alkoi vuoden 2007 jälkipuolella, jolloin Kiina laukaisi ensimmäisen kuuluotaimensa. Ohjelman toinen alus on kuuajoneuvo, joka lähetetään matkaan vuonna 2012. Toinen pehmeästi laskeutuva alus laukaistaan vuonna 2017. Se hakee materiaalinäytteitä Maahan.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on esitetty arvioita, että Kiina aikoisi tehdä miehitettyjä lentoja Kuuhun ja perustaa sinne kuuaseman. Nämä väitteet ovat kuitenkin paljolti länsimaiden tarpeisiin eli mielikuvan luomiseen ESA:ssa ja NASA:ssa, että kyseessä on uusi avaruuskilpa. Tämän mielikuvan toivotaan aikaansaavan ESAn ja NASAn tutkimusohjelmien rahoituksen kasvun vaatiman merkittävän poliittisen tuen syntymisen.

Kiinan ensimmäinen kuuluotain

Luotaimen nimi on Chang'e-1 (CH-1), joka tulee kiinalaisen mytologian kuun jumalattaresta Chang'esta (嫦娥). Aluksen pääsuunnittelija on Ye Peijian. Alus painaa runsaat 2000 kg ja asettui Kuuta 300 kilometrin korkeudella kiertävälle radalle 5. marraskuuta 2007.

Kiinan avaruushallinto myi kuuluotaimen laukaisuun 2000 lippua. Yhden lipun hinta oli 800 renminbiä (80 euroa). Alkuperäisen suunnitelman mukaan lippuja olisi myyty vain Kiinan kansantasavallan kansalaisille, mutta lopulta myös turistit saivat ostaa pääsylippuja.[4].

Tutkimus

Chang'e-1 tutkii Kuuta ja lähiavaruutta useilla laitteilla. Sen tehtäviä ovat mm. Kuun pinnan kolmiulotteisen kartan muodostaminen sekä kartoittaa Kuun pinnan geologiaa. Lisäksi luotain tutkii Helium-3:n esiintymistä Kuussa, Hiukkasilmaisimillaan Chang'e-1 tutkii aurinkotuulen koostumusta ja muutoksia alueella, joka sijaitsee 40 000400 000 kilometrin etäisyydellä Maasta.

Chang'e-1:n laitteisto kattaa seuraavat tutkimuslaitteet:

  • stereo-CCD-kamera ja spektrometri 0,480,96 µm aallonpituusalueelle
  • laserkorkeusmittari
  • kuvantava spektrometri
  • röntgen- ja gammaspektrometri
  • mikroaaltoradiometri
  • havaintolaite suurienergiaisten hiukkasten havaitsemiseen sekä kaksi aurinkotuulimittaria.

Jatkomissiot

Kiinan seuraava kuuluotain Chang'e 2 laukaistiin kohti Kuuta 1. lokakuuta 2010. [5]. [6] Se on Kuuta kiertävä luotain, mutta testaa myös pehmeän laskeutumisen tekniikoita. [7] Vuonna 2013 Kiina laukaisi Chang'e-3 aluksen, joka koostui laskeutujasta ja mukana olevasta ajokista. Vuonna 2017 Kuusta aiotaan hakea näytteitä.

Myöhempiä missioita varten Kiina kehittää Pitkä Marssi 5-kantoraketin [8]

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.