Centurio

Centurio (lat.) tai kenturio eli sadanpäämies on upseerin palvelusarvo, joka oli käytössä mm. antiikin Rooman armeijassa ja joka vastasi suunnilleen nykyistä komppanian päällikköä (kapteenia). Sadanpäämies komensi taistelussa ja taistelun ulkopuolella sadan miehen vahvuista yksikköä, centuriaa. Centurian koko vaihteli ajan ja yksikön myötä, ja saattoi tosiasiassa olla vahvuudeltaan mitä hyvänsä 30 ja 200 yksittäisen taistelijan välillä.[1]

Centurio itävaltalaisen historiayhdistyksen näytöksessä

Osa sadanpäämiehistä tuli suoraan Rooman ylhäisistä, osa yleni palveltuaan armeijassa miehistössä ja aliupseerina. Centurio-termi oli myös verrattavissa nykyiseen upseerin arvoon. Centurion arvoja oli useampia, mm. centuriones ordinarii, centuriaa komentavat sadanpäämiehet sekä centuriones supernumerarii, ylemmät upseerit, joiden varsinaisen tittelit määräytyivät palvelustehtävien mukaan. Ylempiä, manipulia komentavia upseereja kutsuttiin nimityksillä hastatus prior, princeps prior ja pilus prior, joista yleensä suomenkielisissä teksteissä on käytetty sanaa priori. Heidän apunaan ja varamiehinään toimivat upseerit olivat hastatus posterior, princeps posterior sekä pilus posterior. Primus pilus tai primipilus, "ensimmäinen keihäs", oli legioonan korkea-arvoisin centurio ja samalla erittäin arvovaltainen henkilö.

Muitakin tehtävien mukaisia erityisupseerin arvoja oli käytössä. Näitä olivat mm. centurio stratorum, joka huolehti provinssien hallinnollisista tehtävistä, centuriones exercitatores, jotka olivat koulutuksesta vastaavia upseereja, ja centuriones lanceariorum, jotka johtivat antesignani- tai lancearii-nimellä tunnettuja raskaamman jalkaväen yksikköjä.

Lähteet

  1. Adrian Goldsworthy: Rooman sotilasmahti, s. 68–73. Karisto, 2005.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.