Castres

Castres [kastr] (oksitania: Castras) on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Oksitanian alueella Tarnin departementissa. Castres on erityisesti tunnettu sosialistisen poliitikon Jean Jaurèsin synnyinkaupunkina, ja kaupungin museo on omistettu taidemaalari ja kuvanveistäjä Francisco Goyalle.

Castres
Perustiedot
Valtio: Ranska
Région:Oksitania
Departementti:Tarn
Pinta-ala:98,17 km²
Asukasluku:43 300 (2005)
Asukastiheys:443 as./km²
Alueen matalin paikka:-
Alueen korkein paikka:-
Kaupunginjohtaja:Pascal Bugis
20012008
Kotisivu:
motto:Debout!

Maantiede

Castres sijaitsee Monts du Sidobren, erikoislaatuisen graniittiesiintymän, läheisyydessä, kuin myös ”Mustan vuoriston", jonka korkeus on 172 metriä merenpinnasta. Castres sijaitsee 24 kilometrin etäisyydellä Albista, joka on departementin hallintokaupunki, ja 72 kilometrin etäisyydellä Toulousesta. Castresin kaupungin halki virtaa pohjoisesta etelään Agoûtjoki, joka laskee Tarnjokeen.

Historia

Kaupungin nimi tulee latinan sanasta castrum, joka merkitsee linnoitettua aluetta. Kaupunki kehittyi Saint Benoît’n benediktiiniluostarin ympärille; luostarin perustamisajankohdaksi ounastellaan vuotta 647, ja se sijaitsi vanhan roomalainen linnoituksen kohdalla. Kaupungista kehittyi keskeinen kauttakulkuetappi pyhiinvaeltajille, jotka matkasivat Santiago de Compostelaan Espanjaan, sillä kaupungin luostarin kirkossa säilytettiin Pyhälle Vincentin jäännöksiä.

Castres oli myös 1100-luvulla merkittävässä asemassa, toiseksi tärkein, kun tehtiin albigenssiristiretki alueen harhaoppisia vastaan.

Rakennuksia Castresissa, Agoûtjoen rantamalla.

Kaupungin lähes itsenäinen asema taattiin 1100-luvulla, kun sen hallinto järjestettiin. Castresin valloitti Simon de Montfort albigenssiristireken aikana, ja se liitettiin osaksi Ranskan valtakuntaa vuonna 1271 Pariisin rauhan jälkeen. Koko 1300-luku olikin kaupungille taantumisen ja rappion aikaa, ja vuonna 1375 kaupungissa oli vain noin 4000 asukasta.

Castresin asukkaat kääntyivät protestanteiksi noin vuosina 15301560,[1] ja protestantit valloittivat kaupungin viidennen uskonsodan aikana vuonna 1575.[2] Seuranneiden sotien aikana kaupunkilaiset kävivät kaupaa protestanttien kanssa ja vaurastuivat nopeasti ja kaupungistä nuodostui itsenäinen kaupunkitasavalta. Näin Castres oli välimerellisen Ranskan suurin protestanttiyhdyskunta.

Ranskan vallankumous otettiin Castresissa vastaan pääsääntöisesti myönteisenä tapahtumana, eritoten protestanttisten kauppiaiden ja yrittäjien puolelta. Suurin osa kaupunkilaisista pysyi kuitenkin maltillisina koko vallankumouskauden.

Tunnettuja kaupunkilaisia

Lähteet

  1. Pierre Miquel. Les Guerres de religion. Club France Loisirs, 1980. ISBN 2-7242-0785-8, s. 245.
  2. Pierre Miquel. Les Guerres de religion. Club France Loisirs, 1980. ISBN 2-7242-0785-8, s. 309.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.