Carcassonne (peli)
Carcassonne on Klaus-Jürgen Wreden suunnittelema lautapeli. Pelin saksalaisen painoksen julkaisi Hans im Glück vuonna 2000 ja suomenkielisen Lautapelit.fi vuonna 2004. Pelissä on helpot säännöt, ja sitä on melko nopea pelata. Peli voitti Saksassa kaksi maan arvostetuinta pelipalkintoa vuonna 2001 (Spiel des Jahres ja Deutscher Spiele Preis), ja vuonna 2004 se valittiin Suomessa vuoden perhepeliksi[1]. Peli on nimetty eteläranskalaisen linnoitetun Carcassonnen kaupungin mukaan.
Carcassonne | |
---|---|
Pelaajia | 2–5 (lisäosalla Kirkot ja Kievarit 6) |
Ikäsuositus | 10+ |
Pelin kesto | 30–90 min |
Monimutkaisuus | matala |
Strategisuus | keskitasoa |
Satunnaisuus | keskitasoa |
Pelin valmistelut
Tavalliset laatat sekoitetaan kuvapuoli alaspäin ja laitetaan useisiin pinoihin ympäri pelikenttää siten, että jokainen pelaaja pystyy ottamaan laattoja kustakin pinosta.
Pelin kulku lyhyesti
Peliä pelataan rakentamalla pelilaatoista keskiaikaista kaupunkiympäristöä, joka sisältää peltoja, teitä, kaupunkeja ja luostareita. Kukin pelaaja asettaa vuorollaan laatan ja sijoittaa halutessaan sille pelinappulan eli seuraajan (joita on rajoitettu määrä). Pisteitä saadaan, kun tie, kaupunki tai luostari on rakennettu valmiiksi. Pellot eivät valmistu, mutta niistä saa pisteitä pelin lopuksi. Aina rakennelman valmistuttua pelaaja saa nappulansa takaisin käyttöönsä. Rakennelmia voi tehdä myös yhteistyössä, mikä tuo peliin haastavuutta.
Pelin kulku
Peli aloitetaan laittamalla aloituslaatta (laatta jonka taustapuoli on tummempi kuin muiden) pelikentän keskelle. Pelin voi vaihtoehtoisesti aloittaa asettamalla pelikentälle 12 laatasta koostuvan joen, minkä jälkeen pelin rakentamista jatketaan joen ympärille peruspelin laatoilla, jolloin tummataustainen aloituslaatta otetaan pois pelistä. Joen rakentaminen aloitetaan laittamalla lähdelaatta pelikentän keskelle. Laatta jossa on järvi laitetaan sivuun. Muut jokilaatat sekoitetaan kuvapuoli alaspäin. Tämän jälkeen pelaajat nostavat vuorollaan yhden jokilaatan ja asettavat sen joen jatkoksi. Laatoille saa halutessaan laittaa seuraajia. Joen täytyy olla yhtenäinen eikä se saa tehdä U-käännöstä. Kun kaikki kymmenen laattaa on laitettu, seuraava pelaaja laittaa järven joen päähän. Tämän jälkeen peli jatkuu normaalisti. Jokilaatat sisältyvät peruspelin suomenkielisessä versiossa pakkaukseen. Peliä jatketaan, kunnes kaikki 72 laattaa (lisäosien kanssa enemmän) on asetettu, minkä jälkeen lasketaan vielä loppupisteet niistä rakennelmista jotka eivät valmistuneet. Eniten pisteitä pelin aikana saanut pelaaja voittaa.
Versiot ja lisäosat
Carcassonneen on tehty useita lisäosia. Osa on itsenäisiä pelejä, jotka eivät edellytä peruspeliä, osaa ei voi pelata ilman peruspeliä. Lisäosien sääntöjä ja ominaisuuksia voi ottaa peliin myös osittain ja soveltaen, vaikka ottaisikin kaikki pelilaatat käyttöön. Mikään ei myöskään estä ostamasta useita pelejä tai lisäosaa, jolloin saadaan sama peli isompana käyttöön. Harrastajat ovat myös ostaneet useamman peruspelin, maalanneet nappuloita uusilla väreillä ja täten saaneet isomman pelilaudan, sekä useamman pelaajan mahdollistavat pelit.
Suomeksi ovat ilmestyneet seuraavat peruspeliä laajentavat lisäosat:
- Carcassonne: Kirkot ja Kievarit (engl. Inns & Cathedrals) sisältää pelinappulat kuudennelle pelaajalle, muutamia uusia laattoja sekä ison johtajanappulan, joka vastaa kahta tavallista pelinappulaa. Kirkkoja voi asettaa kaupunkeihin ja kievareita teiden varsille lisäämään niiden arvoa: kolme pistettä kaupunkilaattaa kohden ja kaksi pistettä tielaattaa kohden. Jos kaupunki, jossa on kirkko, tai tie, jonka varrella on kievari, kuitenkin jää valmistumatta, siitä ei saa yhtään pistettä. (1. lisäosa.)
- Carcassonne: Kirjurit ja Kauppiaat (engl. Traders & Builders) sisältää peliin kaupunkilaattoja, joissa on erilaisia kauppatavaroita: viiniä, viljaa ja kankaita. Ne rohkaisevat valmistamaan muiden pelaajien kaupunkeja, sillä niistä kerää pisteet se pelaaja, joka rakentaa kaupungin valmiiksi, eikä se, jolla on eniten pelinappuloita kaupungissa. Peliin tulevat myös peltojen arvoa kasvattavat possut sekä kirjureita, jotka antavat uuden vuoron kaupungin tai tien rakentamiseen. (2. lisäosa.)
- Carcassonne: Lohikäärme ja Linnanneito (engl. The Princess & The Dragon) sisältää peliin lohikäärmeen, joka syö liikkeelle lähtiessään eteen sattuvia nappuloita (ts. ne palautetaan pelaajalle) ja velhon, joka suojelee samalla laatalla olevaa nappulaa. Uusissa laatoissa on tulivuoria, jotka toimivat lohikäärmeen lähtöpaikkoina, linnanneitoja, joiden avulla pelaaja voi poistaa kaupungissa jo olevan nappulan (joskaan ei voi itse laittaa kaupunkiin nappulaa) ja loitsuja, joiden avulla nappulan voi laittaa johonkin vielä pisteyttämättömään paikkaan, jossa ei vielä ole nappulaa. (3. lisäosa.)
- Carcassonne: Torni (engl. The Tower) sisältää peliin tornilaattoja ja tornipalikoita, joita rakentamalla voi vartioida tornin lähimaastoa ja ottaa siellä olevia vastustajan seuraajia vangiksi. (4. lisäosa.)
- Carcassonne: Kreivi ja Kuningas oli aluksi suomalaisille räätälöity lisäosa, jossa yhdistyivät Carcassonnen pienet, ulkomailla julkaistut lisäosat King & Scout, Count ja River II. Laajennus siältää muun muassa laajennuksen peruspelin mukana tulleeseen joki-lisäosaan, kuningas- ja maantierosvolaatan, 12-osaisen Carcassonnen kaupungin sekä myös muutaman lisälaatan Carcassonne: Kivikausi -peliin. Uusimmissa painoksissa Carcassonne Kivikauden lisälaatat on korvattu Pyhättö-lisäosalla. Uusimmat painokset tunnistaa muun muassa kannen oikeassa yläkulmassa näkyvästä kruunusymbolista. (5. lisäosa.)
- Carcassonne: Kärryt ja Kartanot (engl. Abbey & Mayor) tuo alueelle kulkukauppiaita, jotka liikkuvat kärryineen kaupungista ja luostarista toiseen. Kaupunkeihin saadaan pormestareita ja maaseudulle kartanoita. Myös kirkko rakentaa uusia suurluostareita. (6. lisäosa. 12 uutta maastolaattaa merkitty kartanon kuvalla. Kuusi suurluostarilaattaa.)
- Carcassonne: Katapultti sisältää peliin katapultin. (7. lisäosa.)
- Carcassonne: Basaarit ja Bastionit mahdollistaa teiden rakentamisen peltojen, kaupunkien ja luostarien yli mukana tulevilla 12 puusillalla. Mukana myös 12 linnamerkkiä, joilla kahden laatan kokoisen kaupungin voi päivittää linnaksi, joka vaurastuu ensimmäisestä vieressään valmistuneesta kohteesta. Osassa laattoja on basaarin kuva, jonka pelaaminen aiheuttaa laattojen kaupankäynnin. (8. lisäosa. 12 uutta maastolaattaa merkitty sillan kuvalla.)
- Carcassonne: Juhlat sisältyy pelin 10-vuotisjuhlajulkaisuun. Juhlajulkaisu sisältää peruspelin läpinäkyvillä muovinappuloilla sekä lisäosan, joka mahdollistaa seuraajien palauttamisen pelialueelta omaan varantoon.
- Carcassonne: Pedot ja Paimenet (engl. Hills and Sheep) tuo peliin alueiden hallinnasta kamppaillessa merkitykselliset kukkulat, luostarien yhteyteen rakennettavat ja lisäpisteitä antavat viinitarhat sekä uuden paimenseuraajan jokaiselle pelaajalle. (9. lisäosa. 18 uutta maastolaattaa merkitty lampaan kuvalla.)
- Carcassonne: Teltta ja Tirehtööri (engl. Under the Big Top) sisältää peliin kiertävän sirkuksen. Sirkuksen myötä peli laajenee uusilla maastolaatoilla, laatalta toiselle liikkuvalla sirkusteltalla, tirehtöörinappulalla, tavanomaisista nappuloista muodostettavilla pyramideilla ja uusilla pistelaskutavoilla. (10. lisäosa, 20 uutta maastolaatta, jotka on merkitty teltan kuvalla).
Yllä mainittujen suurempien lisäosien ohella on myös minilisäosia. Kussakin minilisäosassa 1–6 on 9 pelilaattaa sekä vaihteleva määrän puuosia, nopasta kultaharkkohin. Kahdeksan pelilaatoista kuuluu kyseiseen lisäosaan, yhdeksäs laatta pakkauksessa on yksi kuudesta Viljaympyrät laatasta. Viljaympyrät-osaa ei siis voi erikseen ostaa, vaan se on ylimääräinen bonus niille, jotka hankkivat kaikki kuusi minilisäosaa.
Suomeksi ovat ilmestyneet seuraavat peruspeliä laajentavat minilisäosat:
- Carcassonne: Liiturit (1. minilisäosa)
- Carcassonne: Viestit (2. minilisäosa)
- Carcassonne: Lossit (3. minilisäosa)
- Carcassonne: Kaivokset (4. minilisäosa)
- Carcassonne: Noidat (5. minilisäosa)
- Carcassonne: Rosvot (6. minilisäosa)
- Carcassonne: Viljaympyrät laatan pelannut henkilö päättää lisäävätkö kaikki yhden seuraajan olemassa olevan seuraajansa viereen vai ottavatko pois. Viljaympyrän kuvio kertoo mitä aluetta toiminto koskee: kilpi vaikuttaa ritareihin kaupungeissa, nuija maantierosvoihin teillä ja talikko maanviljelijöihin pelloilla. (Extra bonus.)
Sisarpelit
Carcassonnen sisarpelit rakentuvat Carcassonnen idean pohjalle, mutta ovat itsenäisiä pelejä eikä niitä voi yhdistää tavalliseen peliin lisäosien tavoin. Sisarpeleistä toistaiseksi kaksi on julkaistu suomenkielisinä versioina:
- Carcassonne: Kivikausi (saksaksi Carcassonne – Die Jäger und Sammler) – Kivikauteen sijoittuva sisarpeli ilmestyi vuonna 2002 ja suomennettuna lokakuussa 2006.
- Carcassonne: Uusi Maailma (saksaksi Carcassonne – Mayflower) – Pelaajat ovat Amerikan itärannikolle saapuneita varhaisia uudisasukkaita, jotka lähtevät etenemään kohti länttä rakentaen kyliä, polkuja ja maatiloja. Peli julkaistiin ja myös suomennettiin vuonna 2008.
- Carcassonne: The Castle – Kaksinpelattava sisarpeli sijoittuu yhteen linnaan.
- Carcassonne: The City – Myös tässä sisarpelissä rakennetaan vain yhtä kaupunkia.
- Carcassonne: The Discovery – Löytöretkeilyteemainen versio, jossa pelaajat rakentavat vuoristoja, niittyjä ja meriä.
- Carcassonne: Etelämeri. Ensimmäinen osa "Carcassonne Around the World"-sarjaan.
- Carcassonne: Star Wars Edition - Sisarpeli Tähtien sota -teemalla.
- Carcassonne: The Ark of the Covenani - Raamatun vanhasta testamentista inspiraationsa saanut sisarpeli.
- Carcassonne: The WInter Edition - Talvisissa maisemissa tapahtuva sisarpeli sisältää Carcassonnen peruspelin 72 maastolaatan lisäksi 12 uutta laattaa.
- Carcassonne: Gold Rush - Toinen osa "Carcassonne Around the World"-sarjaan. Kultakuumeen aikaan sijoittuva sisarpeli.
- Carcassonne: Over Hill and Dale - Maanviljelyteemainen sisarpeli.
- Carcassonne: Amazonas - Kolmas osa "Carcassonne Around the World"-sarjaan.
- Carcassonne: Safari - Neljäs osa "Carcassonne Around the World"-sarjaan.
Lähteet
- Saari, Mikko: Vuoden peli Lautapeliopas. Viitattu 8.9.2010.
Aiheesta muualla
- Lautapelit.fi: Carcassonne (Arkistoitu – Internet Archive)
- Lautapeliopas: Carcassonne
- Carcassonnen sääntömuutokset - kuinka Suomessa myytävän peruspelin peltosääntöjä on muutettu myöhemmissä saksalaisissa painoksissa