Byōdō-in

Byōdō-in (jap. 平等院) on buddhalainen temppeli Ujin kaupungissa Kioton prefektuurissa Japanissa. Se oli alun perin Fujiwara no Michinagan huvila, mutta hänen poikansa, kanpaku Fujiwara no Yorimichi, muunsi sen temppeliksi vuonna 1052.[1] Temppelin tärkein nähtävyys on feeniks-halli vuodelta 1053; lähes kaikki muut temppelin rakennukset paloivat sisällissodan aikana vuonna 1336.[2]

Byōdō-in
平等院

Hōō-dō
Perustiedot
Sijainti Uji, Kioton prefektuuri, Japani
Rakennustyyppi Temppeli
Uskonnollinen käyttö Buddhalaisuus

Feeniks-halli (jap. 鳳凰堂, Hōō-dō) on yksi Japanin kuuluisimmista rakennuksista, ja se on kuvattu 10 jenin kolikkoon. Hallin arkkitehtuurin on tarkoitus muistuttaa Amida-buddhan kuviteltua puhtaan maan paratiisia. Hallin pohjapiirros muistuttaa lentävää lintua, ja sen katolla on feeniks-patsaat (ks. fènghuáng). Tämän vuoksi sitä alettiin myöhemmin kutsua feeniks-halliksi. Halli on yksi harvoista säilyneistä Heian-kauden rakennuksista. Hallin sisällä on Amidan patsas, jonka on veistänyt Jōchō samoihin aikoihin rakennuksen valmistumisen kanssa. Hän käytti veistoksessaan yosegi-tekniikkaa. Amidan kultainen halo, jossa on 12 bodhisattvaa ja Dainichi Nyorai, on pääasiassa Edo-kaudelta. Hallin sisäosa on koristeltu edustamaan Amidan parartiisia. 52 pilvillä ratsastavaa bodhisattvaa, jotka ovat alkuperäisten feeniks-veistosten tavoin nähtävillä viereisessä aarrekammiossa (hōshōkan), on myös pidetty Jōchōn töinä.[2] Hallin ympärillä on lampi ja puutarha.

Byōdō-in hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon osana Kioton kulttuuriaarteiden muodostamaa kokonaisuutta vuonna 1994.[3] Temppelistä on rakennettu kopio O'ahun saarelle Havaijille.

Kuvia

Lähteet

  1. Kyoto Prefecture: World Heritage (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. June Kinoshita, Nicholas Palevsky: Gateway to Japan. Kodansha, 1998. ISBN 4-7700-2018-X.
  3. Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities) Unesco. Viitattu 1.10.2011. (englanniksi)

    Aiheesta muualla


    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.