Buthroton
Buthroton (m.kreik. Βουθρωτόν, Būthrōton, myös Βουθρωτός, Būthrōtos; lat. Buthrotum) oli antiikin aikainen kaupunki Khaoniassa Epeiroksessa nykyisen Albanian alueella. Sen arkeologinen kohde tunnetaan paikan nykyisellä albaniankielisellä nimellä Butrint.
Buthrotonin eli Butrintin arkeologinen kohde sijaitse Kaakkois-Albaniassa Vlorën maakunnassa syrjäisellä maaseudulla lähellä Kreikan rajaa. Sinne pääsee parhaiten vierailemaan Sarandan kaupungista. Butrint on yksi Albanian merkittävimmistä arkeologisista kohteista.
Arkeologisissa kaivauksissa on havaittu asutuksen merkkejä Butrintin alueella jo neoliittisella kaudella ja ensimmäinen kaupunkimainen asutus ja linnoitus paikalle rakennettiin illyrialaiskaudella 700-luvulla eaa. Myöhemmin Buthroton oli kreikkalainen kaupunkivaltio. Rooman valloitettua kaupungin 167 eaa. Buthrotonista tuli merkittävä roomalainen keskus, jossa sijaitsi mm. Julius Caesarin ja Augustuksen aikana laivastotukikohta ja viljavarasto Rooman armeijalle. Kaupungin merkittävimmät rauniot ovat peräisin juuri roomalaisajalta.
Butrint valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1992.[1]
Lähteet
- Butrint Unesco. Viitattu 21.5.2015.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Buthroton Wikimedia Commonsissa