Brighton

Brighton on noin 187 000 asukkaan kaupunkialue (built-up-area) ja entinen kaupunki East Sussexin muodollisessa kreivikunnassa Kaakkois-Englannin etelärannikolla.[1][2][3] Se käsittää suurimman osan Brighton & Hoven kaupungista, mikä koostuu entisistä Brightonin, Hoven ja Portsladen kaupungeista, sekä muutamasta kylästä. Ikivanha Brighthelmstonen asutus on muodostunut ennen Englannin maakirjaa (1086), mutta siitä tuli lomanviettopaikka 1700-luvulla ja päivämatkailijoiden määränpää rautatien valmistuessa vuonna 1841.

Brighton
Brighton
Brighton Pier
Brighton Pier

50°49′16″N, 0°08′17″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Yhtenäishallintopiiri Brighton & Hove
Maantiede
Kokonaispinta-ala 58,8 km²
Väestö
Väkiluku (2018) 186 602
Väestötiheys 3 176 as./km²

new.brighton-hove.gov.uk

[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Brightonin asukasluku kasvoi nopeasti ja se oli korkeimmillaan vuonna 1961. Nykyajan Brighton muodostaa osan Brighton/Worthing/Littlehampton-alueesta, mikä levittäytyy pitkin rannikkoa. Vuonna 2018 alueella arvioitiin elävän noin 591 000 asukasta.[4]

Brightonissa pidetään vuosittain merkittäviä neuvotteluja, kuten liberaalidemokraattisen puolueen, työväenpuolueen, konservatiivipuolueen ja ammattiliittojen neuvotteluja.

Brightonissa vierailee vuosittain kahdeksan miljoonaa turistia ja siellä on myös kaksi yliopistoa ja lääketieteellinen oppilaitos.

Maamerkit

Royal Pavilion on entinen kuninkaallinen palatsi, mikä toimi regenttiprinssi (eli prinssihallitsija) Georgen (sittemmin kuningas Yrjö IV) kotina 1800-luvun alussa. Royal Pavilionin arkkitehtina toimi John Nash ja se on merkittävä indo-goottilaisen arkkitehtuurinsa ja itämaisen sisustuksensa ansiosta.[5]

Brighton Pier, alkuperäisnimeltään Brightonin meripalatsi ja laituri, avattiin vuonna 1899. Siihen kuuluu huvipuisto, ravintoloita sekä pelihalleja.[6]

Royal Pavilion

Länsilaituri avattiin vuonna 1872 ja se on ollut suljettuna vuodesta 1975 asti odottaen korjauksia, jotka ovat kokeneet useita takaiskuja. Vuonna 2003 laituri paloi kahdesti. Vuonna 2014 osia siitä romahti myrskyssä.[7] Laiturin tilalle rakennettiin British Airways i360-näkötorni, joka valmistui 2016.[8][9]

Kirkot ja muut uskonnolliset paikat

1000-luvulla rakennettu Pyhän Nikolaksen kirkko on Brightonin vanhin rakennus. Muita kirkkoja ovat esimerkiksi tiilistä rakennettu St Bartholomewin kirkko ja Brightonin sydämessä sijaitseva St Peterin kirkko.

Brightonissa on myös neljä synagogaa ja noin 12% alueen asukkaista on juutalaisia. Siitä huolimatta, vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan, Brighton on yksi vähiten uskonnollisista paikoista Isossa-Britanniassa.

Ranta

Grand Hotel on Brightonin tunnetuimpia hotelleja

Rantakadulla on baareja, ravintoloita, yökerhoja ja pelihalleja, jotka sijaitsevat pääasiassa laitureiden välissä. Kaupungin sijainti tunnin junamatkan päässä Lontoosta on tehnyt siitä suositun kohteen.

Vuoden 1978 purkutöiden jälkeen aluetta on kehitetty ja nykyään siellä on yksi Euroopan suurimmista huvivenesatamista. Alue on kuitenkin autio lukuun ottamatta rullaluistelupuistoa ja graffitiseinää, ja sinne onkin suunnitteilla muun muassa monikerroksinen hotelli, mikä on herättänyt keskustelua. Lisäksi osa rannan itäosasta on rakennettu uudelleen liikuntapuistoksi, missä on kenttiä rantalentopallosta ultimateen, ja se avattiin vuonna 2007.

Kulttuuri

Taide ja teatterit

Brightonin taideyhteisö on laaja ja sitä esitellään kerran vuodessa tapahtumassa, jossa taiteilijat avaavat kotinsa ovet yleisölle. Taiteilijoiden töitä on katseltavissa myös studioissa ja gallerioissa ympäri vuoden.

Brightonin pienin teatteri Little Theatre Company.

Brightonissa on myös joitakin museoita, kuten Brightonin museo ja taidegalleria, luonnonhistoriallinen museo, Brightonin lelu- ja pienoismallimuseo, sekä Brightonin kalastusmuseo. Myös Royal Pavilion on avoin yleisölle.

Brightonin teattereihin kuuluvat muun muassa Brighton Dome, Komedia ja Theatre Royal, jonka 200-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2007. Brightonissa on myös joitakin pienempiä teattereita, kuten Marlborough Theatre ja Nightingale Theatre.

Festivaalit

Brighton Festival on toukokuisin pidettävä festivaali, mikä on Ison-Britannian suurin festivaali Edinburghin festivaalin jälkeen. Brighton Festivaaleihin kuuluu muun muassa lasten paraati, vaikuttava show, johon liittyy usein pyrotekniikkaa, sekä teatteri ja musiikkitapahtumia. Festivaalien ensimmäinen tapahtuma, Taiteilijoiden avoimet ovet, on tapahtuma, jossa taiteilijat avaavat kotinsa ovet yleisölle ja myyvät taideteoksiaan.

Brighton Festival Fringe pidetään yhdessä Brighton Festivalin kanssa ja siitä on tullut maailman toiseksi suurin festivaali. Festivaali kestää kolme viikkoa ja se on järjestetty jo vuodesta 1967 asti.

Muihin festivaaleihin lukeutuvat muun muassa toukokuussa järjestettävä The Great Escape, jossa soitetaan livemusiikkia kolmen yön ajan, kesäkuussa pidettävä The Soundwaves Festival, jossa soitetaan 2000-luvulla sävellettyä klassista musiikkia, jota esittävät sekä amatööri- että ammattilaismuusikot, Paddle Round The Pier ja syyskuussa järjestettävä Brighton Live, jossa on mahdollisuus käydä viikon ajan pubeissa paikallisten artistien ilmaisilla keikoilla.

Musiikki

Brightonistä löytyy myös monipuolinen musiikkiscene. Muun muassa brittiläinen indierockyhtye The Kooks on kotoisin Brightonista. The Kooksin kappale Seaside kertoo bändin kotikaupungista.

Eurovision laulukilpailu 1974, jonka voitti Ruotsin Abba, järjestettiin Brightonin Domessa.[10]

Koulutus

Brighton & Hoven kaupungin valtuuston vastuulla on 80 koulua, joista 54 sijaitsee Brightonissa.

Vuonna 1961 perustettu Sussexin yliopisto on "tasolasiyliopisto", mikä sijaitsee Stanmer Parkin ja Falmerin välissä, kuusi kilometriä kaupungin keskustasta. Yliopiston yli 10 000 opiskelijasta 70% suorittaa perustutkintoa. The Guardian sijoitti Sussexin yliopiston kahdeksanneksitoista kaikista Ison-Britannian yliopistoista vuonna 2010 ja vuonna 2011 sijalle viisitoista. Times Good University Guide taas sijoitti sen sijalle 21 vuonna 2011.

Brightonin entinen teknillinen korkeakoulu.

Brightonin yliopisto, entinen Brightonin teknillinen korkeakoulu, perustettiin alun perin taidekorkeakouluna vuonna 1858. Sillä on yhteensä viisi kampusta Brightonissa, Eastbournessa ja Hastingsissa, joissa opiskelee kaiken kaikkiaan 21 000 opiskelijaa. Kaikista Brightonin yliopiston perustutkinnoista 94% on mahdollista suorittaa työpohjaista oppimista. Brightonin yliopisto on ainoa uusimmista yliopistoista, joka on saanut tittelin "Sunday Times University of the Year".

Vuonna 2003 perustettu Brightonin ja Sussexin lääketieteellinen oppilaitos on Brightonin ja Sussexin yliopistojen perustama oppilaitos, mikä sijaitsee Falmerissa. Oppilaitos on yksi neljästä uudesta lääketieteellisestä oppilaitoksesta, jotka on perustettu osana hallituksen ohjelmaa, jonka tavoitteena on nostaa pätevien julkisen terveydenhuoltojärjestelmän lääkäreiden määrää.

Yli kuusitoistavuotiaiden ei-yliopistollisten tutkintojen suoritus, pääasiassa ammatillisten aineiden, tapahtuu jatkokoulutusoppilaitoksessa, Brightonin ja Hoven kaupungin korkeakoulussa. 16-18-vuotiaat voivat opiskella teoreettisempia aineita Brighton Hove & Sussex Sixth Form Collegessa (BHASVIC). Pohjois-Brightonissa sijaitseva Varndean College on hallitsevassa asemassa ja sen 1920-luvulla rakennettua rakennusta on ylistetty sen julkisivun ja sisäpihan ansiosta. Varndean College tarjoaa A-tason tutkintoja, International Baccalaureate -linjan sekä ammattitutkintoja.

Brightonissa on myös joitakin valtion kouluja ja uskonnollisia kouluja. Merkittävimmät valtion koulut ovat Longhill High School, Varndean School, Patchman High School, Dorothy Stringer High School, Blatchington Mill School and Sixth Form College, Hove Park School and Sixth Form Centre, Falmer High School ja Cardinal Newman, joka on suuri roomalaiskatolinen yläaste.

Brightonissa on lisäksi joitakin yksityiskouluja, kuten Brighton College, Lancing College, Roedean School, Steiner-koulu, Brighton and Hove High School (BHHS) ja Montessori School.

Keväisin ja kesäisin monet opiskelijat ympäri Eurooppaa tulevat Brightoniin suorittamaan kielikursseja.

Liikenne

Brightonin julkinen liikenne on peräisin 1840-luvulta, jolloin rautatie valmistui.[11] Nykyään kaupungissa on muutama rautatieasema, linja-autoyhteyksiä ja takseja.

Brightonin -rautatieasemalta kulkee useita junia, ja monet Brightonin asukkaista kulkevatkin töihin Lontooseen. Nopein yhteys Lontoon Victoria-rautatieasemalta kestää 51 minuuttia. Muita junayhteyksiä kulkee muun muassa Newhaveniin, Eastbourneen, Hastingsiin ja Ashfordiin. Brightonista oli myös lukuisia kaukojunayhteyksiä vuoteen 2008 asti, jolloin rationalisointi johti joidenkin yhteyksien, kuten Kensington Olympian, Readingin, Milton Keynesin ja Manchesterin yhteyksien lopettamiseen.[12]

Brighton & Hove Bus and Coach Company liikennöi 300 linja-autolla. Tarjolla on myös rajoitetusti yövuoroja.

Kirjallisuus

Brighton on mainittu tai ollut tapahtumapaikkana seuraavissa kaunokirjallisissa teoksissa:

Ylpeys ja ennakkoluulo
Kasvattitytön tarina
Hilda Lessways - a Chayhanger novel
  • Mike Bennett
One Among the Sleepless - a podcast novel
  • Julie Burchill
Sugar Rush
  • Frances Burney
Evelina
The Death of Bunny Munro
Orthodoxy
  • George Gissing
New Grub Street
Play to the End
Brighton Rock
Travels with My Aunt
  • Patrick Hamilton
Hangover Square
The West Pier
The Golden Bowl
  • Toby Litt
Beatniks
Käsi krokotiilialtaassa
  • Ders Marshall
Journal of an Urban Robinson Crusoe
  • Simon Nolan
As Good As It Gets
The Vending Machine of Justice
  • Robert Rankin
The Most Amazing Men Who Ever Lived
The Brightonomicon
  • Phillip Reeve
Infernal Devices
  • Louise Rennison
The Confessions of Georgia Nicolson -sarja
  • Andy Secombe
Limbo
  • Nigel Richardson
Breakfast in Brighton
Vanity Fair
Settling Accounts: In at the death
  • Helen Zahavi
Dirty Weekend
Roy Grace novels

Katso myös

Lähteet

  1. Brighton Encyclopaedia Britannica. Viitattu 8.12.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Brighton and Hove (Unitary District, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 8.12.2019. (englanniksi)
  3. Ward Map Brighton & Hove City Council. Viitattu 8.12.2019. (englanniksi)
  4. Brinkhoff, Thomas: Brighton (Agglomeration, Agglomerations, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 8.12.2019. (englanniksi)
  5. John Nash, Royal Pavilion, Brighton Khan Academy. Viitattu 6.7.2017.
  6. Brighton Pier: facts and figures The Telegraph. 2011. Viitattu 6.7.2017.
  7. Brighton's ruined West Pier pavilion split in two by storm BBC. 2014. Viitattu 6.7.2017.
  8. The pier in the sky: 600ft Brighton i360 tower overlooking sea will cost £46.2MILLION to build by same company who did London Eye Daily Mail. 2014. Viitattu 6.7.2017.
  9. Residents say Brighton sea views 'ruined' by 'eyesore' i360 tower set to open today The Telegraph. 2016. Viitattu 6.7.2017.
  10. Brighton 1974 eurovision.tv. Viitattu 9.8.2022. (englanniksi)
  11. The building of the railway station NLCA. Arkistoitu 19.11.2015. Viitattu 7.7.2017.
  12. Anger as direct rail service to Brighton is cut The Argus. 2008. Viitattu 7.7.2017.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.