Brian Houghton Hodgson

Brian Houghton Hodgson (1. helmikuuta 1800 Prestbury, Cheshire23. toukokuuta 1894 Alderley) oli englantilainen luonnontieteilijä ja etnologi, joka työskenteli Intiassa.

Brian Houghton Hodgsonin muotokuva Louisa Starr-Canzianin maalaamana.

Hodgson opiskeli Englannin Itä-Intian kauppakomppanian Haileybury Collegessa 1816–1817 ja matkusti Kalkuttaan Intiaan 17-vuotiaana Kauppakomppanian kirjurina. Kalkutassa hän sairastui ja hänet lähetettiin Katmanduun Nepalin hoviin apulaiskomissaariksi 1819. Kovin kauan hän ei Nepalissa viihtynyt, vaan palasi Kalkuttaan, missä hän taas sairastui ja sai uuden komennuksen Nepaliin. Hän sai Nepalin kansalaisuuden 1833 ja asui siellä yhteensä 23 vuotta. Hän tutki nepalilaisten tapoja ja kulttuuria ja kirjoitti useita artikkeleita heidän kielestään, kirjallisuudesta ja uskonnosta.[1]

Hodgson tutki luontoa kokonaisuudessaan Nepalissa, Sikkimissä ja Bengalissa. Hän hankki suuren kokoelman lintujen ja nisäkkäiden nahkoja, jotka hän myöhemmin lahjoitti British Museumille. Hän kuvaili uuden antilooppilajin, joka nimettiin hänen mukaansa Pantholops hodgsoniiksi. Lisäksi hän löysi 39 uutta nisäkäslajia ja 124 uutta lintulajia, joista hän itse kuvaili ja nimesi 79 lintulajia, muun muassa sulttaanitiaisen. Hodgsonin British Museumille vuosina 1843 ja 1858 toimittamat kokoelmat käsittivät 10 499 näytettä. Tämän lisäksi kokoelmaan kuului valtava määrä hänen alaisuudessaan työskennelleiden paikallisten taiteilijoiden intialaisista eläimistä piirtämiä ja värittämiä kuvia, jotka pääosin siirrettiin Zoological Society of London -järjestön tiloihin.

Charles Darwin mainitsee teoksessaan Variation of Animals and Plants under Domestication Hodgsonin kesyttäneen nuoren intialaisen villikoiran Cuon alpinus primaevus. Darwin kiinnitti huomionsa myös Hodgsonin havaintoihin intialaisista kotieläimistä.

Hodgsonia on eräs kurpitsalaji, joka on nimetty Hodgsonin kunniaksi. Lukuisia lintulajeja on nimetty hänen kunniakseen: tiibetinpyy (Perdix hodgsoniae), himalajankyyhky (Columba hodgsonii), paljettipöllökehrääjä (Batrachostomus hodgsoni), savupriinia (Prinia hodgsonii), vuorisieppokerttu (Tickellia hodgsoni), ruoholeppälintu (Phoenicurus hodgsoni) tiheikköleppälintu (Hodgsonius phaenicuroides), tiibetinsieppo (Ficedula hodgsonii), kääpiösinisieppo (Muscicapella hodgsoni) ja taigakirvinen (Anthus hodgsonii).

Vuonna 1843 Hodgson luopui virastaan ja palasi Englantiin, jossa hän viihtyi vain vuoden, palaten Darjeelingiin jatkamaan pohjoisintialaisten kulttuurien tutkimista. Vuonna 1858 hän palasi lopullisesti Englantiin. Kaikkiaan Hodgson laati 140 tieteellistä kirjoitusta. John Edward Gray julkaisi luettelot Hodgsonin kokoelmista 1846 ja 1863.[1]

Lähteet

  1. Who was Brian Houghton Hodgson (c.1800-1894), Natural History Museum, Lontoo. Viitattu 8.1.2020.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.