Brasiliansurutyranni

Brasiliansurutyranni (Knipolegus nigerrimus) on Brasiliassa endeemisenä tavattava tyranneihin kuuluva varpuslintu.

Brasiliansurutyranni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tyrannit Tyrannidae
Suku: Surutyrannit Knipolegus
Laji: nigerrimus
Kaksiosainen nimi

Knipolegus nigerrimus
(Vieillot, 1818)

Alalajit[2]
  • K. n. hoflingi
  • K. n. nigerrimus
Katso myös

  Brasiliansurutyranni Wikispeciesissä
  Brasiliansurutyranni Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Kooltaan brasiliansurutyranni on noin 18 cm. Koiras on väriltään kauttaaltaan sinertävän musta, lukuun ottamatta lennossa näkyviä valkoisia sulkia. Naaras muistuttaa ulkonäöltään koirasta, mutta naaraan kurkussa on kastanjanruskeita viiruja. Lajin pääalella on pieni töyhtö ja silmän iiris on väriltään punainen. Ulkonäöltään brasiliansurutyranni muistuttaa sininokkatyrannia, jolla ei kuitenkaan ole siivissä valkoista väriä.[3]

Levinneisyys ja elinympäristö

Brasiliansurutyrannia tavataan Brasilian itäosista Alagoasin ja Bahian osavaltioista sekä Minas Geraisin osavaltiosta etelään Rio Grande do Suliin. Linnun elinympäristöä ovat ruohikkoiset ja kivikkoiset alueet lähellä metsien tai pensaikkojen läheisyydessä. Laji liikkuu pareittain ja etsii ruokansa maanpinnan läheisyydestä. Brasiliansurutyrannin elinympäristöt sijaitsevat yleensä 7002 700 metrin korkeudella merenpinnasta.[3]

Lähteet

  1. BirdLife International: Knipolegus nigerrimus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.2.2014. (englanniksi)
  2. Knipolegus nigerrimus ITIS. Viitattu 29.11.2010.
  3. Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The suboscine passerines, s. 627. University of Texas Press, 1994. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.11.2010). (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.