Botti

Botti on tietokoneohjelma, joka suorittaa tiettyjä tehtäviä määriteltyjen ohjeiden mukaan ainakin osittain itsenäisesti eli ilman ihmisen myötävaikutusta.[1]

Kuvaus

Sanasta robotti lyhennetty ja alun perin sen synonyyminä nähty sana botti on muuttunut tarkoittamaan käytännössä yksinomaan tietokoneohjelmia. Mekaanisten robottien tavoin myös bottien tehtävänä on tyypillisesti suurta työmäärää, toistoa tai muuta vastaavaa ihmiselle työlästä ja yksitoikkoista rutiinia vaativien tehtävien teko. Monet botit toimivat verkkoympäristöissä, erityisesti internetissä, jolloin tietokoneohjelma sisältää toiminnallisuuden internet-sivujen avaamiseen ja lukemiseen. Botin tietokoneohjelma on tyypillisesti kirjoitettu jollain ns. skriptikielistä, sillä ne sisältävät valmiita työkaluja erilaisten tehtävien toteuttamiseen, ja tietokoneohjelma on verrattain yksinkertainen ja sitä ajetaan tietokoneen komentoriviltä jollakin komennolla.

Puhekieleissä botilla viitataan usein sosiaalisessa mediassa viestiviin tavallisen käyttäjän tavoin tiliä operoiviin automaattisiin tietokoneohjelmiin, joita kutsutaan myös sosiaalisiksi boteiksi. [2] Ne toimivat suhteellisen omatoimisesti ja viestivät luonnollista kieltä käyttäen.[3]

Käyttö

Eräs tunnettu esimerkki internetissä käytettävistä boteista ovat hakukoneiden hakurobotit, jotka käyvät itsekseen läpi verkkosivuja, vierailevat niillä ja tutkivat niiltä eteenpäin johtavat linkit, muodostaen näin hakukoneelle tietokannan. Toisentyyppisiä botteja ovat internetin keskustelupalstoilla ja pikaviestintäohjelmissa käytettävät botit, joiden tehtävät ovat moninaisia. Esimerkiksi IRC-kanavalla toimiva botti voi huolehtia käyttäjäntunnistuksesta antaen kanavan operaattorin oikeudet tietyille käyttäjille ja poistaen epätoivotut käyttäjät kanavalta, pyörittää tietovisaa tai jopa keskustella. Tunnettu monikäyttöinen IRC-botti on Eggdrop. Myös wiki-järjestelmässä käytetään botteja, jotka helpottavat järjestelmän rutiinitehtävien hoitoa.

Eräs laaja bottien käyttökohde ovat tietokonepelit, lähinnä verkossa pelattavat, joissa kohdattavia ei-pelaajahahmoja ("NPC") ohjaa tietokoneohjelma. Laajojen moninpelien botit (esim. RuneScape) voivat haitata oikeiden pelaajien peli-iloa. Sen takia, pelien kehittäjät käyttävät erilaisia esteitä, joita ihmispelaajat voivat helposti ratkoa, mutta tekoäly ei. Äärimmäisissä tilanteissa botit saatetaan bannata, joka tarkoittaa pelistä ulosviemistä usein joksikin ajaksi. Joskus nämä ovat tietokoneroolipeleissä siinä määrin tekoälykkäitä, että ne toimivat vaikkapa keskustelubotin tavoin ja niitä saatetaan kutsuakin boteiksi. Verkossa pelattavassa pokerissa on kokeiltu pokerivastustajina botteja. Samaten jotkin tietokonepelit ovat siinä määrin yksinkertaisia, että on mahdollista ohjelmoida botti, joka "pelaa" pelin läpi ihmispelaajan tavoin.

Ongelmat

Niin sanotussa bottisodassa kahdella tai useammalla botilla on ristiriitaiset toimintaohjeet, mitkä ajavat ne toimimaan keskenään yhteensopimattomalla tavalla. Bottiverkko eli botnet on useiden keskenään yhdessä toimimaan määritetyn botin järjestelmä. Hyvien tarkoitusperien lisäksi myös tietokonerikolliset väärinkäyttävät botnettejä tietoliikenteen häirinnässä, erityisesti palvelunestohyökkäyksissä ja roskapostin lähetykseen. Automaatteja käytetään myös verkkopalvelujen salasanojen murtamiseen tai ei-toivottujen mainoslinkkien lisäämiseen muokattaville sivustoille (blogit, wikit kuten Wikipedia, ym.); näitä vastaan on kehitetty Turingin testin ajatuksia hyödyntävä CAPTCHA-testi.

Populaarikulttuuri

Bottiohjelmat eivät, toisin kuin varsinaiset robotit, ole ainakaan vielä science fiction -kirjallisuuden tai muun populaarikulttuurin vakiokalustoa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Jonas Altberg (Basshunter) nousi kuuluisuuteen kappaleella Boten Anna, joka kertoo IRC-botista.

Kirjallisuutta

  • Laird, John E.: 'Research in human-level AI using computer games', Communications of the ACM, Vol. 45, Issue 1 (January 2002), pp. 32–35. Saatavilla myös verkossa: .

Aiheesta muualla

  • Lots-A-Bots[vanhentunut linkki] ja RunABot: sivustoja oman tekoälykkään pikaviestiohjelmaan tarkoitetun keskustelubotin tekoa varten.

Lähteet

  1. Geiger, R. Stuart: Bots, Bespoke, Code and the Materiality of Software Platforms. Infomation, Communication & Society, 2014, 17. vsk, nro 3, s. 342-356. doi:10.1080/1369118X.2013.873069. (englanniksi)
  2. Gehl, Robert W. & Bakardjieva, Maria: Socialbots and Their Friends: Digital Media and the Automation of Sociality. New York: Routledge, 2016.
  3. Laaksonen, Salla-Maaria, Laitinen, Kaisa, Koivula, Minna & Sihvonen, Tanja: Puhekaverina botti: Viestivä tekoäly inhimillistettynä vuorovaikutuskumppanina.. Lähikuva – Audiovisuaalisen Kulttuurin Tieteellinen Julkaisu, 2020, 33. vsk, nro 1, s. 63-78. doi:10.23994/lk.91435. (suomeksi)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.