Bordeaux

Bordeaux [bɔrˈdo:] on satamakaupunki Ranskan lounaisrannikolla. Se on Uuden-Akvitanian hallintoalueen (région) ja Gironden departementin pääkaupunki. Bordeaux on myös kaupunkia ympäröivän viininkasvatusalueen ja sen tuottaman viinityypin nimi. Kaupunki sijaitsee Garonnejoen alajuoksulla, ja joki jakaa kaupungin kahteen osaan.

Bordeaux
(Ville de Bordeaux)
vaakuna
vaakuna

Bordeaux

Koordinaatit: 44°50′N, 0°34′W

Valtio Ranska
Alue Uusi-Akvitania
Departementti Gironde
Perustettu 300-luvulla eaa.
Hallinto
  Kaupunginjohtaja Alain Juppé
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 49,36 km²
Väkiluku (2008) 250 082
  Väestötiheys 5 066 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
  Kesäaika UTC+2
Postinumero 33000–33800
Motto: Lilia sola regunt lunam undas castra leonemVuonna 2006 Bordeaux’ssa oli 232 260 asukasta[1], mikä tekee siitä Ranskan väkiluvultaan yhdeksänneksi suurimman kaupungin. Bordeaux’n kaupunkialueen väkiluku oli 1 009 313 vuonna 2007, ja se on Ranskan väkiluvultaan kuudenneksi suurin kaupunkialue.

Bordeaux’n kaupunkikaava on Unescon maailmanperintöluettelossa – 3 725 hehtaaria arkkitehtuuria, jota pidetään ”erinomaisena 1700-luvun kaupunki- ja arkkitehtuurikokonaisuutena”.[2]

Historia

Bordeaux perustettiin noin vuonna 300 eaa. Rooman valtakunnan aikana, jolloin se sai nimen Burdigala. Abd el-Rahman valloitti joukkoineen kaupungin vuonna 732, mutta kuoli myöhemmin samana vuonna Toursin taistelussa. 1700-luvulla kaupunki alkoi kukoistaa Länsi-Intian kaupan keskuksena. Ensimmäisessä maailmansodassa Ranskan hallitus vetäytyi Bordeaux’hon.

Viini

Bordeaux’ta kellotornista nähtynä.
Place de la Bourse.

Bordeaux’n alue tunnetaan yhtenä maailman laadukkaimpien viinien tuottajana. Seudulla valmistetaan sekä puna- että valkoviiniä. Viini valmistetaan yleensä sekoituksena useista rypälelajikkeista, joita ovat Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot ja Malbec (punaviinejä) sekä Sauvignon Blanc, Sémillon ja Muscadelle (valkoviinejä). Médocin alue on tullut tunnetuksi erityisen premier cru -luokituksen saaneista viineistään, jotka ovat maailman halutuimpia ja kalleimpia. Muita seudun viininkasvatusalueita ovat Saint-Émilion, Pomerol ja Graves. Bordeaux’n Pomerolista tulee maailman kallein punaviini, Château Petrus, ja Sauternesin alueelta maailman kallein valkoviini, Château d'Yquem.

Liikenne

Bordeaux on maatieliikenteen solmukohta. Espanjasta tulevat rekat kulkevat kaupungin kautta muualle Eurooppaan. Pariisiin pääsee moottoritietä A10 pitkin, Lyoniin A89:ää, Toulouseen A62:ta ja Espanjaan A63:a pitkin.

Gare Saint-Jean on kaupungin suurin rautatieasema. TGV-junalla pääsee Pariisiin kolmessa tunnissa. TGV:llä pääsee myös Toulouseen. Muita junayhteyksiä on Nantesiin, Nizzaan, Marseilleen, Lyoniin ja Pauhon.

Lentoliikenne

Bordeaux’ssa on kansainvälinen lentokenttä, Bordeaux-Mérignacin lentoasema, joka sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta Mérignacin esikaupunkialueella.

Urheilu

Jalkapallojoukkue Girondins de Bordeaux pelaa Ranskan pääsarjassa.

Koulutus

Lähteet

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 25. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)
  2. In Pictures | In pictures: New World Heritage sites BBC News. Viitattu 2.2.2011.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.