Borat (elokuva)

Borat (tyyliteltynä BORДT) on Larry Charlesin ohjaama ja Sacha Baron Cohenin tähdittämä yhdysvaltalainen komedia vuodelta 2006.

Borat
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Ohjaaja Larry Charles
Käsikirjoittaja Sacha Baron Cohen
Anthony Hines
Peter Baynham
Dan Mazer
Tuottaja Jay Roach
Sacha Baron Cohen
Säveltäjä Erran Baron Cohen
Kuvaaja Anthony Hardwick
Luke Geissbühler
Leikkaaja Peter Teschner
James Thomas
Craig Alpert
Pääosat Sacha Baron Cohen
Ken Davitian
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Four By Two
Everyman Pictures
Dune Entertainment
Major Studio Partners
One America Productions
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 3. marraskuuta 2006
Kesto 84 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, heprea, armenia
Budjetti 18 miljoonaa $
Tuotto 261,6 miljoonaa $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Elokuva on pseudodokumentti Baron Cohenin esittämästä fiktiivisestä kazakstanilaisesta toimittajasta Boratista, joka lähetetään Yhdysvaltoihin kuvaamaan dokumenttielokuvaa maansa kansalaisia varten.

Elokuva sai ensi-iltansa Belgiassa 1. marraskuuta 2006 ja 3. marraskuuta mennessä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja neljässätoista Euroopan maassa. Boratin lipputulot Pohjois-Amerikassa avausviikonloppuna olivat 26,4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, joka on kaikkien aikojen suurin elokuvalle, jota on esitetty alle 1 000 elokuvateatterissa.[1]

Suurin osa elokuvan kohtauksista, joiden kerrotaan tapahtuvan Kazakstanissa, on kuvattu Romaniassa ja monet elokuvan "kazakkia" puhuvista hahmoista puhuvat todellisuudessa romaniaa. Useimmat kohtauksista ovat käsikirjoittamattomia ja suurin osa henkilöistä ei ole näyttelijöitä (pois lukien Borat, Azamat, Pamela Anderson, afroamerikkalainen prostituoitu ja Boratin perheenjäsenet). Sacha Baron Cohen puhuu elokuvassa hepreaa, Azamatia esittävä Ken Davitian armeniaa.[2] He myös käyttävät eri slaavilaisista kielistä väännettyjä sanontoja.

Julkaisun jälkeen

Sacha Baron Cohen Boratista saamansa Golden Globe -palkinnon kanssa vuonna 2007.

Borat aiheutti mediassa laajan keskustelun. Monien mielestä aihe loukkasi esimerkiksi vähemmistöjä ja Venäjällä viranomaiset jopa kielsivät elokuvan esittämisen, vaikka sallivatkin sen myynnin.[3]

Elokuvassa esiintyy lukuisa joukko ihmisiä, joiden annettiin ymmärtää elokuvanteon aikana, että kyseessä olisi ollut dokumenttielokuva. Esimerkiksi alkukohtauksissa esiintyy köyhän romanialaisen Glodin kylän asukkaita.[4] Baron Cohen suutelee elokuvassa yhtä kylän nuorista tytöistä väittäen perään, että tyttö olisi prostituoitu[5][6]. Baron Cohenin esittämä hahmo väittää lisäksi, että Kazakstanin valtio olisi nostanut naisten seksuaalisen suojaikärajan entisestä kahdeksasta vuodesta kahteentoista[4]. Elokuva joutui oikeustoimiin kylän kanssa, ja kylän asukkaat väittivät tulleensa petetyiksi.

Jotkut Yhdysvaltojen juutalaiset väittivät elokuvan olevan juutalaisvastainen, johtuen kohtauksesta, jossa Borat ja Azamat väittävät juutalaisten muuttuneen torakoiksi ja alkavat heitellä niille rahaa.

Kriitikot ottivat Boratin vastaan ristiriitaisesti, sillä vaikka elokuvan huumori painottui rajumman huumorin puolelle, oli se silti tehty persoonallisesti ja erittäin hauskasti.

Elokuva ansaitsi ilmestymisvuonnaan myös palkintoja, kuten:

  • Oscar-ehdokkuus parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.
  • Golden Globe parhaasta miespääosasta komedia/musikaali elokuvassa ja parhaasta elokuvasta.

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Boratin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[7]

Lähteet

  1. https://web.archive.org/web/20040803035034/http://hosted.ap.org/dynamic/stories/B/BOX_OFFICE?SITE=CARED&SECTION=HOME (tarkistettu 9.11.2006)
  2. http://www.imdb.com/title/tt0443453/ (tarkistettu 9.11.2006)
  3. Helsingin Sanomat: Venäjä hyllytti Borat-elokuvan (Arkistoitu – Internet Archive) (tarkistettu 9.11.2006)
  4. Borat's unwitting "co-stars" speak out Reuters. 20.1.2007. Viitattu 13.4.2022. (englanniksi)
  5. Ote Borat- elokuvan alusta. https://www.youtube.com/watch?v=PQwvlqKDuTQ
  6. Borat Quotes www.quotes.net. Viitattu 13.4.2022.
  7. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

    Dokumentit

    • Kun Borat tuli kaupunkiin, hollantilaisen Mercedes Stalenhoefin ohjaama dokumentti Borat-filmin vaikutuksesta ja vastaanotosta kuvauspaikkana toimineessa Glodin kylässä.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.