Bix Beiderbecke

Leon Bismark ”Bix” Beiderbecke (10. maaliskuuta 19036. elokuuta 1931) oli yhdysvaltalainen jazzkornetisti ja -pianisti.

Bix Beiderbecke
Beiderbecke vuonna 1924
Beiderbecke vuonna 1924
Henkilötiedot
Koko nimi Leon Bismark Beiderbecke
Syntynyt10. maaliskuuta 1903
Davenport, Iowa, Yhdysvallat
Kuollut6. elokuuta 1931 (28 vuotta)
Long Island, New York, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, säveltäjä
Muusikko
Tyylilajit jazz, dixieland
Soittimet kornetti, piano
Levy-yhtiöt Columbia Records
Aiheesta muualla
www.bixbeiderbecke.com
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Beiderbecke syntyi Iowan Davenportissa saksalaisperäiseen sukuun. Hän opiskeli Lake Forest Academyssä Illinois’ssa, mutta ainoat aineet, jotka hän koki itsensä kannalta kiinnostaviksi, olivat musiikki ja liikunta. Hän ei ollut erityisen menestynyt opinnoissaan ja joutuikin jättämään akatemian.

Beiderbecke aloitti kornetin soiton 15-vuotiaana ja sai siihen vaikutteita jokilaivoilla soitetusta musiikista. Ammattilaisuransa hän aloitti Wolverine Orchestra -yhtyeessä vuonna 1924. Hän teki myöhemmin yhteistyötä Frankie Trumbauerin, Jean Goldketten, Adrian Rollinin ja Paul Whitemanin kanssa. Hänen merkittävimpiä varhaisia vaikutteitaan olivat New Orleansin jazzkornetistit, kuten Nick LaRocca. Häneen vaikuttivat myös taidemusiikin säveltäjät, kuten Claude Debussy (pianosävellys ”In a Mist”).[1]

Beiderbecke oli ensimmäinen lyyrisen jazzin suurista nimistä. Hän oli ensimmäisiä valkoisia muusikkoja, jotka saivat arvostusta mustilta kollegoiltaan. Hänen tyylinsä perustui lyyriseen ja oivaltavaan fraseeraukseen, jota jäljiteltiin laajasti. Paul Whitemanin orkesterin jäsenenä hän oli vuosina 1928–1930. Hänen tunnetuin soolokappaleensa on ”Singing the Blues”.[1]

Beiderbecken terveys oli ollut horjuvaa jo lapsuudessa. Hän ajautui lopulta alkoholismiin ja kuoli yksin Long Islandilla 28-vuotiaana 1931. Viralliset kuolinsyyt olivat keuhkokuume ja aivoödeema. Niiden lisäksi hän oli kärsinyt delirium tremensistä.

Lähteet

  1. Zetterberg, Seppo: Muutosten vuosisata 3, s. 253. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1993. ISBN 951-0-18420-9.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.