Big Boss
Big Boss (jap. ビッグ・ボス, Biggu Bosu) on Metal Gear -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka loi japanilainen pelisuunnittelija Hideo Kojima. Big Bossin ensiesiintyminen oli sarjan ensimmäisessä pelissä Metal Gearissa, jossa hän on päähahmo Solid Snaken komentaja, kunnes hän paljastuu pelin pääkonnaksi ja tekee paluun Metal Gear 2: Solid Snakessa. Big Boss ei esiinny Metal Gear Solidissa ja Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä, mutta hänen kaunaisella suhteella Solid Snakeen on tärkeä rooli näissä peleissä. Nuori Big Boss esiintyy pelaajahahmona Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä ja Metal Gear Solid: Portable Opsissa, joissa hänen koodinimensä on Naked Snake (jap. ネイキッド・スネーク, Neikiddo Sunēku).
Pelisarjassa nuoren Big Bossin ääninäyttelijä on japaninkielisessä versiossa Akio Ōtsuka ja englanninkielisissä David Hayter, jotka ovat myös Solid Snaken ääninäyttelijöitä. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa vanhan Big Bossin äänenä kuullaan japaninkielisessä versiossa Chikao Ōtsuka ja englanninkielisessä versiossa Richard Doyle.
Esiintymiset
Metal Gear -pelit
Big Boss tekee ensiesiintymisensä vuonna 1987 MSX2:lle julkaistussa Metal Gearissa FOXHOUND-erikoisjoukon komentajana ja pelaajahahmo Solid Snaken esimiehenä. Hän toimii aluksi Snaken radiokontaktina välittäen tälle tietoa tehtävän tavoitteista ja lisäksi aseista ja tarvikkeista. Mutta kun Snake tuhoaa TX-55 Metal Gear -aseen vastoin Big Bossin käskyjä, Outer Heavenin miliisijohtaja kohtaa Snaken lähellä tukikohdan pakoreittiä ja haastaa hänet kaksintaisteluun. Snake päihittää Big Bossin ja jättää tämän ruumiin räjähtävän Outer Heavenin keskelle. Pelin lopputekstit paljastavat Big Bossin selvinneen Outer Heavenin tuhosta vannoen kostoa Snakelle.
Big Boss tekee paluun vuonna 1990 MSX2:lle julkaistussa Metal Gear 2: Solid Snakessä, jossa hän valtaa keskiaasialaisen Zanzibar Landin valtion ja aloittaa Metal Gear D:n valmistuksen. Paetessaan Zanzibar Landin vankileiriltä, Solid Snake kohtaa Big Bossin jälleen kaksintaistelussa, jossa Snake kärventää Big Bossin liekinheittimellä.
Metal Gear Solid -pelit
Big Bossilla on tärkeä rooli Metal Gear Solid -pelien tarinassa, jossa hänen DNA:staan luotiin geneettisesti muunnellut kloonit Solid Snake, Liquid Snake ja Solidus Snake valtion salaisessa projektissa ”Les Enfants Terribles”.
Esiosa Metal Gear Solid 3: Snake Eater esittelee nuoren Big Bossin, koodinimellä Naked Snake, CIA:n salaisen FOX-erikoisyksikön jäsenenä vuonna 1964. Zeron luoma FOX lähettää hänet Neuvostoliittoon nujertamaan sadistisen eversti Volginin kapinan, pelastamaan tärkeän asetutkija Nikolai Stephanoviš Sokolovin, ja tuhoamaan Shagohod-prototyypin estääkseen ydinsodan. Tehtävän aikana hän kohtaa nuoren Ocelotin monesti, päihittää Cobra Unitin (johon kuuluvat The Pain, The Fear, The End, The Fury ja The Sorrow), ja joutuu surmaamaan The Bossin mukamas puhdistaakseen oman maineensa. EVAn selvityksen mukaan Snake ei hyväksy operaation poliittisia motiiveja varsinkaan sen jälkeen kun hän saa Big Bossin arvonimen teoistaan. Aluksi hän hylkää arvonimen ja vetäytyy aktiivipalveluksesta.
Metal Gear Solid: Portable Opsissa Big Boss esiintyy yhä vanhalla koodinimellään Naked Snake, koska hän ei tunne ylittäneensä The Bossin kykyjä sotilaana. Vuoteen 1970 sijoittuvassa tarinassa Snaken entinen komentaja majuri Zero on pidätetty ja FOX-yksikön uusi komentaja on Gene, joka on pettänyt Yhdysvallat ja linnoittanut vanhan neuvostoliittolaisen tukikohdan La Peninsula de los Muertosin niemimaalla Kolumbiassa. Snake estää Genen suunnitelmat maailmanvallasta ja luoda sotilaiden turvapaikka Army’s Heaven. Ennen kuolemaansa Gene antaa Snakelle mikrofilmin, jonka paljastamalla Army’s Heavenin rahakätköllä Big Boss luo Outer Heavenin. Big Boss omaksuu nykyisen koodinimensä ja perustaa FOX-yksikön tilalle FOXHOUND:n. Lopputekstien jälkeisessä keskustelussa Ocelot ja majuri Zero perustavat Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä esitellyn Yhdysvaltoja hallitsevan salaseuran Patriootit. Ocelotin vaatimus liittymisestä Patriootteihin on pyyntö Zerolle, että heidän organisaationsa saa uuden jäsenen Big Bossista.
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa paljastuu Big Bossin olleen yksi Patrioottien perustajajäsenistä. Majuri Zero perusti Patriootit jatkamaan The Bossin aatteita, mutta hänestä tuli vallanhimoinen ja suurudenhullu. Big Boss oli Patrioottien keulakuva ja ikoni, mutta Zero levitti hänestä valheellisia tarinoita maailmalle ja loi hänestä mielikuvan myyttisenä sankarina. Big Bossin mielestä Zero oli tulkinnut virheellisesti The Bossin haaveen yhdistyneestä maailmasta, koska Zeron suunnitelma saavuttaa The Bossin unelma oli ihmisten yksilöllisyyden ja vapaan tahdon poistaminen. Zero aloitti Les Enfants Terribles -projektin luodakseen korvikkeen Big Bossille, joka erosi Patriootteista ja perusti oman tulkintansa The Bossin tahdosta Outer Heavenin muodossa. Big Boss juonitteli Outer Heavenissä ja Zanzibar Landissä kaapata vallan Zerolta, jonka johdolla Patriootit alkoivat hallita Yhdysvaltoja. Big Boss ei kuollut Metal Gear 2: Solid Snaken loppuratkaisussa, vaan hänen ruumiinsa vietiin Zerolle, joka piti Big Bossin keinotekoisessa koomassa nanokoneilla. Big Bossille uskollinen EVA varasti Big Bossin ruumiin Patriooteilta ja vei sen Itä-Eurooppaan, kunnes pelin kolmannen näytöksen loppuratkaisussa Liquid Ocelot kaappaa ruumiin ja polttaa Big Bossin jäännökset karrelle.
Vuoteen 2014 sijoittuvan pelin lopputekstien jälkeen nähdään epilogi, jossa Big Boss tapaa hautausmaalla Solid Snaken, joka oli yrittänyt tehdä itsemurhan. Big Boss kertoo Snakelle, että EVA jälleenrakensi hänen kärventyneen ruumiinsa Liquidin ja Soliduksen ruumiinosilla. Itä-Euroopassa poltettu ruumis kuului Solidukselle, joka oli geneettisesti Big Bossin täydellinen kopio. Big Boss on tuonut hautausmaalle Zeron, joka on aivokuollut vanhus pyörätuolissa. Big Boss kertoo, että Zeron luomat tekoälyt ottivat hallinnan organisaatiossa, kunnes ne tuhottiin tietokoneviruksella pelin viidennessä näytöksessä. Big Boss varmistaa Patrioottien valtakauden päättymisen katkaisemalla Zeron happiletkun ja tukehduttaa hänet hengiltä. The Bossin hautakiven luona Big Boss ymmärtää Patrioottien ja Outer Heavenin olleen virheellisiä tulkintoja The Bossin viimeisestä tahdosta, koska The Boss ei haaveillut maailmanvallasta, vaan tasa-arvoisesta ja suvaitsevaisesta maailmasta. Big Boss tekee kunniatervehdyksen The Bossin haudalla, minkä jälkeen Patrioottien tekoälyjen ohjelmoima uusi FOXDIE-viruskanta vaikuttaa hänen elimistössään Snakestä saadulla tartunnalla. Big Boss pyytää Snakeltä, että tämä viettäisi loppuelämänsä rauhassa, eikä haaskaisi sitä taistelemiseen. Big Boss sanoo hänen ja Zeron välisen konfliktin olleen hedelmätön sota ja ennustaa, että jälkipolville koittaa uusi tulevaisuus. Snake ymmärtää tehneensä sovinnon isänsä kanssa, joten sytyttää Big Bossin pudottaman sikarin ja antaa sen hänelle. Big Boss polttaa viimeisen savukkeensa, minkä jälkeen hän kuolee nojaten The Bossin hautakiveen.
Guns of the Patriots on vanhan Big Bossin debyytti kolmiulotteisena hahmomallina, jolla on ääninäyttelijä. Ennen pelin ilmestymistä ikääntynyt Big Boss nähtiin vain MSX2-konsolin Metal Gear -peleissä, Metal Gear Solidin ohjekirjassa Yoji Shinkawan piirtämänä luonnoksena ja Ashley Woodin kuvittamassa Elisan ennustuksessa Metal Gear Solid: Portable Opsissa.
Metal Gear Solid: Peace Walker kertoo jälleen Big Bossin ajasta Naked Snakena, nyt vuonna 1974, jolloin hän ja hänen työkumppaninsa Kazuhira ”Kaz” Miller ovat perustaneet palkkasotilasjoukon Militaires Sans Frontières. Hän aikoo käyttää MSF:ää toteuttamaan The Bossin viimeistä tahtoa maailmasta, jossa sotilaat ovat vapaita valitsemaan omat taistelunsa ilman valtioiden päätöksiä.
Big Bossilla on keskeinen rooli Metal Gear Solid V: Ground Zeroesissa ja Metal Gear Solid V: The Phantom Painissä. Hänen tehtävänään on pelastaa lapsisotilas Chico ja Paz Ortega Andrade amerikkalaisesta tukikohdasta Kuubassa. Pelastusoperaatio onnistuu, mutta heidän paetessaan helikopterilla Paz kertoo että hänen kohtuunsa on asennettu pommi. Paz hyppää ulos helikopterista, mutta pommin räjähdyksen aiheuttama paineaalto syöksee helikopterin Karibianmereen. Samalla MSF tuhoutuu, kun Skull Facen johtama puolisotilaallinen joukko XOF hyökkää heidän tukikohtaansa. Big Boss vajoaa koomaan ja herää yhdeksän vuotta myöhemmin sairaalasta, jossa myös Venom Snake on hoidettavana. Hän esittää olevansa ”Ishmael” ja auttaa Venom Snakea pakenemaan sairaalasta Skull Facen joukkojen hyökätessä. Snake matkaa Neuvostoliiton hallitsemaan Afganistaniin kostamaan Skull Facelle uuden palkkasotilasjoukko Diamond Dogsin avulla, joka koostuu Big Bossin entisistä sotilaista. Samalla Big Boss jää taustalle kehittämään oikeaa Outer Heaveniä.
Muuta
Ristiriitoja
1980-luvulla monissa Nintendo Entertainment Systemille julkaistujen videopelien yhdysvaltalaisissa myyntipainoksissa oli ohjekirjat, joissa pelin juoni oli kerrottu humoristisesta näkökulmasta ja hahmojen nimet oli muutettu. Alkuperäisen Metal Gearin NES-versiossa oli ohjekirja, jonka mukaan pelin pääkonna ja Outer Heavenin perustaja on ”Vermon CaTaffy”, mikä on satiirinen vitsi Muammar Gaddafin nimestä. Ohjekirjassa Vermon CaTaffyn mainitaan olleen lammaspaimen, josta tuli terroristi. Big Boss ei esiinny nimellä ohjekirjassa, vaan Snaken esimiehen nimi on ”Commander South”. NES-konsolille julkaistun Snake’s Revengen ohjekirjassa Big Bossin nimi on ”Higharolla Kockamamie”, mikä on viittaus Ruhollah Khomeiniin. Ohjekirjan mukaan Higharolla Kockamamie on itämainen despootti, jolle Metal Gearin pohjapiirrokset toimitti Vermon CaTaffy.
Vuonna 1990 NES-konsolille julkaistussa Metal Gearin epävirallisessa jatko-osassa Snake’s Revengessä Big Boss on nimettömän vihamielisen maan johtaja. Pelin loppupuolella Snake kohtaa Big Bossin, mutta yhtäkkiä hänelle paljastuu, että Big Bossista on tullut kyborgi Outer Heavenissä saatujen vammojen takia. Kaksintaistelun päätteeksi Snake päihittää maamiinoilla kyberneettisen Big Bossin.
Metal Gearin MSX2-versiossa julkaistun ohjekirjan mukaan Big Boss palveli Green Beretsissä, Special Air Servicessä ja GSG 9:ssä ennen kuin hänestä tuli FOXHOUND:n komentaja. Pelin japanilaisen myyntipainoksen ohjekirjassa on piirros Big Bossissa, jossa hänen silmälappunsa on vasemman silmän päällä, mutta Metal Gearissa ja kaikissa myöhemmissä sarjan peleissä Big Bossin silmälappu peittää oikean silmän. Metal Gear 2: Solid Snaken mukaan Big Boss menetti silmänsä 1980-luvulla ja perusti FOXHOUND:n 1990-luvulla. Metal Gear Solid ja Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty viittasivat, että vuonna 1972 Big Boss oli Les Enfants Terribles -projektissa yli 50-vuotias ja hän oli Metal Gear 2: Solid Snakessä jo yli 70-vuotias. Metal Gear Solid 3: Snake Eater kuitenkin muutti Big Bossin menneisyyttä paljastamalla, että hän oli vuonna 1964 vasta noin 30-vuotias, mikä tekee hänestä yli kymmenen vuotta nuoremman kuin edellisissä peleissä oli kerrottu. Pelin aikana hän menettää oikean silmänsä, mikä on ristiriidassa vanhaan selitykseen, jonka mukaan hän menetti silmän vasta 1980-luvulla. Pelin lopussa myös paljastuu, että Big Boss perusti FOXHOUND:n vuonna 1971, mikä on ristiriidassa FOXHOUND:n perustamisen sijoittamiseen 1990-luvulle.
Vastaanotto
Tietokonelehti Computerworldin mukaan Big Boss on yksi ”luovimmista” konnista videopeleissä.[1] Lehti kehui Big Bossin petturuuden monimutkaisuutta, koska Metal Gear Solidissa hän paljastuu Solid Snaken isäksi ja Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä hän on pelaajahahmo.
Lähteet
- Gagne, Ken: Witness: You can run, but you'll only die tired: Gaming's "baddest" villains Computerworld. Viitattu 20.1.2009. (englanniksi)