Bhagat Singh

Bhagat Singh (28. syyskuuta 190723. maaliskuuta 1931) oli intialainen sosialisti ja anarkisti, joka toimi 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa Intian itsenäisyysliikkeessä. Vaikka Singh on nykyään länsimaissa lähes tuntematon, häntä pidetään yhtenä liikkeen merkittävimpänä marttyyrinä ("shaheed"), jolla oli suuri vaikutus myöhemmille 1930- ja 1940-lukujen itsenäisyystaistelijoille.

Bhagat Singh
Henkilötiedot
Syntynyt28. syyskuuta 1907
Faisalabadin alue, Punjab, Brittiläinen Intia
Kuollut23. maaliskuuta 1931 (23 vuotta)
Lahore, Punjab, Brittiläinen Intia
Poliitikko
Uskonto ateisti
Aiheesta muualla
www.shahidbhagatsingh.org

Varhaiset vuodet

Nykyisen Pakistanin alueella sijaitsevassa Jaranwala Tehsilin kylässä syntynyt Singh oli etniseltä taustaltaan sikhi. Hänen perheensä oli jo aikaisemmin ollut mukana itsenäisyysliikkeen toiminnassa brittiläisiä siirtomaaisäntiä vastaan. Teini-ikäisenä Singh kiinnostui eurooppalaisista vallankumousliikkeistä ja tutustui myös anarkismiin sekä marxilaisuuteen. Useissa Intian itsenäisyysliikkeeseen kuuluneissa järjestöissä mukana ollut Singh nousi lopulta Hindustanin tasavaltaisarmeijan johtoon vuonna 1928 ja muutti sen samalla sosialistiseksi.

Poliisimurha ja pommi-isku

Joulukuussa 1928 Singh ampui yhdessä toverinsa Shivaram Rajgurun kanssa brittiläisen poliisipäällikön John P. Saundersin Lahoren kaupungissa. Murha oli kosto kuukautta aikaisemmin poliisin käsissä surmansa saaneen kirjailijan ja poliitikon Lala Lajpat Rain kuolemasta. Rauhanomaiseen vastarintaan uskonut Mahatma Gandhi tuomitsi murhan, mutta esimerkiksi Jawaharlal Nehru kertoi ymmärtävänsä sen motiivit.

Huhtikuussa 1929 Singh ja Batukeshwar Dutt -niminen vallankumouksellinen heittivät kaksi pommia Intian lakiasäätävän neuvoston istuntosaliin kokouksen ollessa käynnissä. Singh oli saanut ajatuksen ranskalaiselta anarkistilta Auguste Vaillantilta, joka teki vastaavan iskun Ranskan parlamentin edustajainhuoneeseen vuonna 1893. Vaillantin tavoin myöskään Singhillä ei ollut tarkoituksena surmata ketään, vaan pelkästään aiheuttaa mahdollisimman paljon sekasortoa. Miehet tehostivat attentaattiaan huutamalla iskulauseita ja heittelemällä lentolehtisiä. Tapauksen jälkeen he tulivat suunnitelmansa mukaisesti pidätetyiksi.

Singh ja Dutt tuomittiin pommi-iskusta elinkautiseen vankeusrangaistukeen, vaikka se ei ollut aiheuttanut kuolonuhreja. Myöhemmin Singh, Shivaram Rajguru sekä suunnitteluun osallistunut Sukhdev Thapar saivat poliisipäällikkö Saudersin murhasta kuolemantuomion. Miehet hirtettiin Lahoren vankilassa 23. maaliskuuta 1931. Kuolemantuomiot aiheuttivat laajoja mellakoita eri puolilla Intiaa. Protestien kohteena oli brittiviranomaisten lisäksi myös Gandhi.

Muistaminen

Elokuussa 2008 paljastettiin Intian parlamentin edustalla Singhin patsas, joka sijoitettiin Gandhin ja Subhas Chandra Bosen patsaiden vierelle.[1] Parlamentin istuntosalissa on Singhin ja pommi-iskuun osallistuneen Duttin muotokuvat. Singhin, Rajgurun ja Sukhdevin ruumiiden polttohautauspaikalla on vuonna 1968 paljastettu muistomerkki.

Singhin suvun kotikylässä Khatkar Kalassa sijaitsee vuonna 1981 toimintansa aloittanut Bhagat Singh -museo. Hänen elämästään on tehty myös lukuisia Bollywood-elokuvia sekä näytelmiä.[2] Vuonna 2008 Singh valittiin India Today -lehden äänetyksessä kaikkien aikojen suurimmaksi intialaiseksi ennen Gandhia, Bosea ja Nehrua.[3] Hänen mukaansa on Punjabin osavaltiossa nimetty Shahid Bhagat Singh Nagarin piirikunta.

Lähteet

Viitteet

  1. Prez to unveil martyr’s ‘turbaned’ statue 7.8.2008. The Tribune. Viitattu 27.3.2014.
  2. Shaheed Bhagat Singh in Bollywood 23.3.2014. Hindustan Times. Arkistoitu 27.3.2014. Viitattu 27.3.2014.
  3. 60 greatest Indians 11.4.2008. India Today. Viitattu 27.3.2014.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.