Benito de Soto

Benito de Soto (22. huhtikuuta 1805 Pontevedra25. tammikuuta 1832 Gibraltar) oli espanjalainen merirosvo ja Burla Negra -aluksen kapteeni. Hän on yksi tunnetuimmista viimeisen sukupolven merirosvoista Atlantin valtamerellä[1]. Ennen uraansa merirosvona hän toimi orjakauppiaana[2]. Hänellä oli merimiehen koulutus[3].

Merirosvoura

De Soto matkusti Afrikkaan Buenos Airesista Defense de Pedro -laivalla vuonna 1827. Satamasta lähdön jälkeen de Soto alkoi suunnitella laivan valtaamista ja merirosvoksi ryhtymistä. Kun paluumatka Afrikasta alkoi, hän odotti laivan saapumista syvemmille vesille ja aloitti verisen kapinan liittolaisiensa kanssa. Aluksen kapteeni ja hänelle lojaalit miehistön jäsenet heitettiin laidan yli mereen[4]. De Soto myi aluksessa olleet orjat.

Hän nimesi aluksensa Burla Negraksi ja aloitti merirosvona toimimisen Karibianmerellä. Asioiden alkaessa sujua hän siirsi toimintansa Etelä-Atlantille. De Soton kerrotaan olleen hyvin julma; hän harvoin antoi vastustajilleen armoa tai mahdollisuutta liittyä hänen joukkoihinsa[4].

Kiinnijäänti

Vuonna 1832 de Soto teki ryöstön intialaiseen kauppa-alukseen ja tappoi suurimman osan miehistöstä ja ryösti lastin. Hän jatkoi ryöstelyä ja seilasi kohti Espanjaa. Hänen aluksensa ajautui huonolla säällä karille ja miehistö yritti mahdollisimman rehellisiltä näyttäen pyytää apua ohikulkevalta alukselta. Aluksella oleva ryöstösaalis kuitenkin vesitti yrityksen. De Soto onnistui kuitenkin pakenemaan Gibraltarille[4].

De Soto saapui Gibraltarille epäonnekseen samaan aikaan kuin hänen ryöstämänsä intialainen kauppa-alus. Aluksen matkustajat tunnistivat hänet ja kuvernööri Sir George Don päätti lähettää hänet miehistöineen Cádiziin hirtettäväksi. De Soton kerrotaan huutaneen hirtäytyessään "Adios Todos" (suomeksi näkemiin kaikille).

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.