Bella ciao

Bella ciao on italialainen kansanlaulu.

Italialainen partisaani Firenzessä vuonna 1944.

Kappaleen säveltäjää ja alkuperäisen sanoituksen tekijää ei tiedetä. Alun perin se oli Italian riisipelloilla työskennelleiden naisten protestilaulu huonoja työoloja vastaan. Toisen maailmansodan aikana siitä tuli uudelleen sanoitettuna Benito Mussolinin fasistihallitusta vastustaneiden vastarintataistelijoiden tunnuslaulu. Tämän ansiosta kappaleella on yhä vahva antifasistinen leima.[1]

Espanjassa laulun esittäminen oli kielletty Francisco Francon valtakaudella. Italiassa laulun on sanottu yhä 2000-luvulla herättävän voimakkaita tunteita etenkin vanhemmissa ihmisissä, ja joissakin paikoissa sen esittämistä ei vieläkään katsota hyvällä. Italiassa ja Espanjassa sitä on esitetty yhteislauluna fasismin kukistamiseen liittyvinä merkkipäivinä. Yhdysvalloissa laulua ovat 2010- ja 2020-luvulla laulaneet Donald Trumpin vastustajat.[1]

Suomeksi laulu on sanoitettu useaan kertaan, muun muassa Juha Vainio ja Pentti Saaritsa ovat tehneet toisistaan selvästi poikkeavat versiot. Sen ovat levyttäneet muun muassa Kai Hyttinen (1969), Arja Saijonmaa (1972), Pioneerikuoro (1984) sekä Pyhät Nuket (1984).[2][3] Suomalainen rapyhtye Kapasiteettiyksikkö teki laulusta oman versionsa nimellä ”Bella Zau” keväällä 2018. Kotkalainen folkyhtye Molo Hasardi on versioinut ”Bella ciaoa” nimellä ”Bella Posso” ja siitä on tullut jalkapallojoukkue KTP:n kannatuslaulu.

Kappale on soinut espanjalaisessa Rahapaja-televisiosarjassa.[4]

Lähteet

  1. Kostiainen, Pasi: Taas soi Bella Ciao! Ydin-lehti.
  2. äänitearkiston tietokanta vuosilta 1901–1999
  3. Discogs
  4. Davies, Alex: Money Heist season 3: What does Bella Ciao mean in La Casa de Papel? express.co.uk. Viitattu 16.6.2020. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.