Batmobile
Batmobile on fiktiivisen supersankari Batmanin käyttämä auto. Se on Batmanin useimmin käyttämä ja tunnetuin kulkuneuvo, josta on lukuisia eri versioita.
Batmobilesta on lukuisia eri versioita sarjakuvissa, elokuvissa, tv–sarjoissa ja videopeleissä.[1]
Varustus ja rakenne
Batmobilen yleisimpiin varusteisiin kuuluu jättimäinen tulipakoputki, sisäänkäyntinä toimiva itsestään aukeneva katto sekä hätäkytkin, joka piippaa Batmanin painaessa sitä ollessaan tiukassa paikassa tai tarvitessaan autoa johonkin muuhun tarkoitukseen ja tykki, joka on konepeltiin piiloutunut ohjus.
Tim Burtonin Batman -elokuvissa Batmobilen varustukseen kuuluivat muun muassa suojakilvet, kauko-ohjaus sekä pilari, jonka avulla auto pystyy tekemään 180 asteen käännöksen paikallaan.
Pituudeltaan auto on yleensä vähän yli viisi metriä pitkä ja rakenteeltaan erittäin vankka. Batmobile kulkee paljon nopeammin, kuin esimerkiksi Ferrari tai F1-auto.lähde?
Batmobileita
Vuoden 1966 Batman-elokuvaan Batmobile-auton suunnitteli George Barris.[2]
Elokuvissa käytetyt Batmobilet ovat usein olleet näytillä muun muassa kaupoissa ja useissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Christopher Nolanin ohjaamassa Yön ritari -elokuvassa Batmobile tuhoutuu, ja sen eturenkaista muodostuu nimillä Batpod ja Batcycle tunnettu moottoripyörä.
Lincoln Futura (1960-luvun Batman-TV-sarja)
1960-luvun alussa valmistajalleen tarpeettomaksi käynyt Lincoln Futura-koeauto siirtyi jo pahasti rapistuneena[3] erikoisautojen rakentajana tunnetulle George Barrisille nimellisellä yhden taalan kauppahinnalla[4], sillä autoa ei koskaan oltu rekisteröity joten siihen ei voinut saada tarvittuja vakuutuksia liikennekäyttöä varten. Vuonna 1966 Barris sai tuottaja William Dozierilta[3] toimeksi valmistaa Batmobilen Batman-elokuvaan ja sitä seuranneeseen Lepakkomies-televisiosarjaan kolmessa viikossa[3], kun aiemmin toimeksiannon saanut automuotoilija Dean Jeffries ei pystynyt valmistamaan tällaista ajoneuvoa televisioyhtiön toivomassa aikataulussa. Futura muokattiin Jeffriesin ideoiden mukaan 15 päivässä ja 15 000 dollarilla[4], ja Barris pestasi Bill Cushenberryn tekemään tarvitut peltityöt.
Batmobile oli varustettu muun muassa autopuhelimella ja auton voimanlähteeksi kerrottiin atomivoima, sen peräpeilin "pakoputki" hehkui, ja Robinin tyypillinen repliikki oli Atomic batteries to power, turbines to speed![5].
Barris valmisti sittemmin kolme lasikuitukorilla varustettua kopiota näyttelytarkoituksiin[3] Ford Galaxie-tekniikalla, ja hankki myöhemmin vielä neljännen, vuoden 1958 Ford Thunderbirdin pohjalta muokatun metallikorisen version. Lisäksi on valmistettu lukuisia Batmobile-näköispainoksia.
Alkuperäinen Futura jäi Barrisin omistukseen ja oli esillä hänen museossaan, kunnes se huutokaupattiin vuonna 2013 peräti 4,62 miljoonalla dollarilla Scottsdalessa Arizonassa[3].
Alkuperäinen Futura/Batmobile on vuonna 2016 siirtynyt keräilijä, tri David Andersonille Virginiaan[6].
- Chevrolet Corvette (2010-2020-luvun Batwoman-TV-sarja)
Lähteet
- The History of the Batmobile BATMOBILEHISTORY.COM. Viitattu 4.2.2023. (englanniksi)
- Batmobilen luoja on kuollut 7.11.2015. Iltalehti. Viitattu 9.11.2015.
- Cruikshank, Dave: The Great Sacrifice – Lincoln Futura Morphs Into Barris Batmobile (Futura/Batmobile, kuvallinen tarina, klippi elokuvasta) Street Muscle Magazine. 12.10.2018. streetmusclemag.com. Viitattu 16.12.2022. (englanniksi)
- Acuna, Kirsten: The Original 1966 Batmobile Was Bought for 1 $ From Ford (Futuran myynti 1$:lla) Business Insider. 15.10.2012. Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
- von Rotz, Bruno: Vom Konzeptfahrzeug zum Batmobile bis zur Alkoholprävention (Lincoln Futuran polku muotoilututkielmasta Lepakkoautoksi ja viimein raittiusliikkeen välikappaleeksi (Premium)) zwischengas.com. 23.11.2018. zwischengas.com. Viitattu 18.12.2022. (saksaksi)
- The #1 Batmobile (Batmobile No.1 tarina) 1966batmobile.com. The 1966 Batmobile. Viitattu 11.4.2020. (englanniksi)