Balaklava

Balaklava (ukr. Балаклава, ven. Балаклава) on Krimin niemimaalla sijaitseva vanha kaupunki, joka on nykyisin osa Sevastopolia. Balaklava oli itsenäinen kaupunki vuoteen 1957, jolloin se liitettiin Sevastopoliin. Balaklava on kuuluisa Krimin sodan aikana käydystä Balaklavan taistelusta, jossa brittien kevyt ratsuväki teki itsetuhoisen hyökkäyksen venäläisten joukkojen asemiin.

Historia

Kreikkalaiset perustivat jo antiikin aikana nykyisen Balaklavan paikalle siirtokunnan, jonka nimi oli Symbolon (Συμβολον). Keskiajalla Symbolon kuului Bysantin valtakuntaan, ja se nimettiin Yamboliksi. Genovalaiset valloittivat kaupungin vuonna 1365 ja antoivat sille nimeksi Cembalo. Genovalaisten hallinnassa Cembalosta kasvoi merkittävä kauppasatama. Vuonna 1475 Ottomaanien valtakunta otti kaupungin haltuunsa, ja se sai nykyisen nimensä. Venäläiset joukot valloittivat Krimin 1771, ja koko niemimaa liitettiin myöhemmin Venäjän keisarikuntaan.

Vuonna 1954 Balaklava ja koko Krimin niemimaa liitettiin Ukrainan neuvostotasavaltaan, ja siitä tuli vuonna 1991 osa itsenäistynyttä Ukrainaa.

Neuvostoliiton aikana Balaklavaan rakennettiin salainen sukellusvenetukikohta, joka on nykyisin museona.[1]

Balaklavan lahti

Katso myös

Lähteet

  1. Naval Museum Balaklava (Museum of Submarines) (Huom. Ukrainalle kansainvälisesti kuuluva Krimin niemimaa oli alkukesällä 2014 yhä venäläisten miehittämä, ja Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista alueelle) discover-ukraine.info. Viitattu 22.7.2014. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.