BRICS

BRICS tai BRICS-maat on taloudessa ja kansainvälisessä politiikassa käytetty akronyymi, jolla tarkoitetaan viittä kehittyvää maata: Brasiliaa, Venäjää, Intiaa, Kiinaa ja Etelä-Afrikkaa[1] ja niiden taloudellisen vaikutusvallan kasvua. Lyhenne on muodostettu näiden maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista. Neljää ensimmäistä kutsutaan nimellä BRIC-maat.

BRICS-maat kartalla

BRICS-maiden taloudet ovat kasvaneet 2000-luvulla nopeasti, ja ne kattavat neljänneksen maailman maapinta-alasta, yli 40 % maailman väestöstä sekä arviolta 20–25 % maailman BKT:sta.[2] BRICS-maiden suuren väestön ja niiden suuren talouskasvun takia on odotettavissa, että maiden taloudellinen vaikutusvalta kasvaa tulevaisuudessa huomattavasti, osittain teollisuusmaiden kustannuksella. BRICS-maat ovat viime vuosinamilloin? lisänneet yhteistyötä keskenään, ja ensimmäinen maiden välinen huippukokous pidettiin vuonna 2009 Jekaterinburgissa, jossa maat sitoutuivat työskentelemään moninapaisen maailmanjärjestyksen puolesta.[3] Etelä-Afrikka liittyi BRICS-maihin 24. joulukuuta 2010 alkuperäisten neljän maan lisäksi.[4]

Historia

Termiä ”BRIC” käytti ensimmäisenä investointipankkiiriliike Goldman Sachsin Jim O’Neill vuonna 2001 julkaisussaan Building Better Global Economic BRICs. Maiden ulkoministerit tapasivat aloitteellisesti ensimmäisen kerran YK-kokouksen yhteydessä New Yorkissa vuonna 2006. Ensimmäinen suuri diplomaattinen tapaaminen maiden kesken järjestettiin Jekaterinburgissa Venäjällä vuonna 2009.

BRICS-maiden keskinäiset taloudelliset ja poliittiset erimielisyydet ja eroavaisuudet ovat viime aikoinamilloin? lisääntyneet ja koko BRICS-konseptin hyödyllisyys on kyseenalaistettu. Kiinan ja Intian taloudet ovat kasvaneet menestykkäästi, mutta Venäjän, Brasilian ja Etelä-Afrikan taloudet puolestaan eivät niinkään. Poliittisella tasolla erityisesti Brasilian presidenttinä vuoden 2019 alussa aloittaneen Jair Bolsonaron näkemykset ovat poikenneet muiden BRICS-maiden näkemyksistä. Brasilia tukee voimakkaasti Venezuelassa Juan Guaidón hallintoa, kun taas Venäjä ja Kiina ovat Venezuelassa vallassa olevan Nicolás Maduron vasemmistolaisen hallinnon tärkeimmät ulkomaiset tukijat Kuuban ohella. Bolsonaro on lisäksi syyttänyt, että voimakkaalla taloudellisella panoksellaan Kiina ”yrittää ostaa Brasilian”.[5]

Katso myös

Lähteet

  1. SouthAfrica.info New era as South Africa joins BRICS
  2. Brics 'grew more than I thought', says Jim O'Neill 14.10.2016. bbc.com: BBC. Viitattu 21.11.2018. (englanniksi)
  3. The Times: Brazil, Russia, India and China form bloc to challenge US dominance
  4. South Africa gains entry to Bric club 19.4.2011. theguardian.com: The Guardian. Viitattu 21.11.2018. (englanniksi)
  5. Sandrine Amiel: What's BRICS for and does it still make sense? Euronews answers euronews. 13.11.2019. Viitattu 1.12.2019. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.