Bülent Ecevit

Bülent Ecevit (28. toukokuuta 1925 Istanbul5. marraskuuta 2006) oli turkkilainen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä neljään otteeseen neljän vuosikymmenen aikana.

Bülent Ecevit
Bülent Ecevit Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa vuonna 2000.
Bülent Ecevit Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa vuonna 2000.
Turkin pääministeri
Edeltäjä Mesut Yılmaz
Seuraaja Abdullah Gül
Edeltäjä Süleyman Demirel
Seuraaja Süleyman Demirel
Edeltäjä Süleyman Demirel
Seuraaja Süleyman Demirel
Edeltäjä Naim Talu
Seuraaja Sadi Irmak
Henkilötiedot
Syntynyt28. toukokuuta 1925
Istanbul
Kuollut5. marraskuuta 2006 (81 vuotta)
Ankara
Puoliso Rahşan Ecevit
Tiedot
Puolue Tasavaltalainen kansanpuolue
Uskonto sunnalaisuus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Ecevit pääsi Turkin parlamenttiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1957. Vuonna 1974 hän nousi tasavaltalaisen kansanpuolueen johtoon ja pääministeriksi koalitiohallitukseen, joka muistetaan vuoden 1974 Kyproksen kriisistä – hallitus määräsi sotilaallisen operaation estämään Kreikan tukemaa vallankaappausta Kyproksella. Tapahtumat johtivat Kyproksen saaren kahtiajakoon.

Ecevitin muut hallituskaudet olivat vuosina 1974, 1977, 1978–1979 ja 1999–2002. Vuonna 2002 hän oli jo silminnähden hauras eikä onnistunut viemään puoluettaan kansalliskokoukseen. Ecevit jättäytyi pois päivänpolitiikasta vuonna 2004.

Ecevit opiskeli muun muassa sanskritin, bengalin ja englannin kieltä Lontoon yliopistossa ja käänsi Rabindranath Tagoren, T. S. Eliotin ja Bernard Lewisin runoutta turkiksi. Hän toimi ennen politiikkaan ryhtymistään toimittajana ja kääntäjänä. Hänellä ei ollut yliopistotutkintoa, minkä takia hän ei voinut asettua presidenttiehdokkaaksi.

Ecevitiä on luonnehdittu yhdeksi Turkin politiikan merkittävimmistä hahmoista 1900-luvulla. Kulturellina persoonana hän vei maata kohti Eurooppaa. Kyproksen kriisin vuoksi hänen jälkimaineensa on kuitenkin ristiriitainen.

Ecevitin puoliso oli vuodesta 1946 lähtien hänen opiskelutoverinsa kuvataiteilija Rahşan Ecevit, joka johti parin vuoden ajan vuonna 1985 perustettua Demokraattista vasemmistopuoluetta.

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.