Azorienpaimenkoira

Azorienpaimenkoira on portugalilainen koirarotu. FCI ei ole tunnustanut sitä, mutta Portugalin Kennelliitto CPC hyväksyi sen 10:nä portugalilaisena koirarotuna. Myös Ranskan Kennelliitto SCC on tunnustanut rodun nimellä bouvier portugais eli "portugalinkarjakoira". Terceiralaisen populaation koko on tällä hetkellä noin 200 yksilöä, ja rotu oli vuonna 2019 kotimaassaan kymmenenneksi suosituin (eli toiseksi viimeinen) portugalilainen rotu.[1]

Azorienpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Azorit,  Portugali
Määrä Terceiralla n. 200 yksilöä
Suomessa n. 12 yksilöä
Rodun syntyaika 1400-luku
Alkuperäinen käyttö paimen- ja vahtikoira
Nykyinen käyttö vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä Barbado da Ilha Terceira, Barbado da Terceira, Barbado, Terceira Cattle Dog, Bouvier portugais
FCI-luokitus ei FCI-rotu
CPC & SCC: ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 2 Karjakoirat
Ulkonäkö
Paino uros 25–30 kg, narttu 21–26 kg
Säkäkorkeus uros 52–58 cm, narttu 48–54 cm
Väritys musta, sudenharmaa, harmaa, keltainen ja fawn

Ulkonäkö

Azorienpaimenkoira on maatiaismainen, voimakas ja lihaksikas. Sen karva on pitkää, runsasta ja aaltoilevaa. Väritys on joko musta, sudenharmaa, harmaa, keltainen tai fawn, ja niissä kaikissa hyväksytään sekä vaalea että tumma sävy. Valkoiset merkit niskassa, rintakehässä, alalinjassa, raajoissa ja hännänpäässä sallitaan. Urosten säkäkorkeus on 52-58 cm ja paino 25–30 kg, narttujen 48–54 cm ja 21–26 kg. Rotu muistuttaa erehdyttävän paljon toista portugalilaista rotua nimeltä serra de airesinpaimenkoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Azorienpaimenkoira on uskollinen, älykäs, tottelevainen, iloinen ja omapäinen. Sillä on miellyttävä luonne ja se on helppo kouluttaa. Se on erinomainen karjakoira: se on erittäin ketterä ja dynaaminen, minkä vuoksi sitä käytetään myös villikarjan paimentamiseen. Siitä saa erinomaisen vahtikoiran, mutta se sopii luonteensa vuoksi myös hyvin seurakoiraksi.

Alkuperä

Azorienpaimenkoira polveutuu todennäköisesti koirista joita uudisasukkaat toivat mukanaan 15. vuosisadalla ja joita käytettiin karjan kokoamiseen.

Lähteet

Viitteet

  1. "Registos 2019". Clube Português de Canicultura. Viitattu 29.2.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.