Avustajakoira
Avustajakoiran tehtävä on avustaa käyttäjäänsä tämän tarvitsemissa asioissa. Koiralle voidaan opettaa monenlaisia tehtäviä, ja jokainen koira koulutetaankin juuri kyseisen käyttäjän tarpeita vastaavaksi. Liikuntavammaisen käyttäjän avustajakoira voi auttaa monenlaisissa arkielämän askareissa aina kaupungilla liikkumisesta jääkaapin oven avaamiseen ja tavaroiden noutamiseen. Kuulovammaisen avustajakoira ilmoittaa merkkiäänistä, kuten puhelimen soimisesta ja ovikellosta.
Avustajakoirien koulutuksen Suomessa aloitti Marja Kalpamaa (ent. Leppäkorpi) Vähänkyrön Merikaarrossa vuonna 1994. Alkusysäyksen koulutukselle antoi Pekka Hätisen invalidien kansainvälisestä symposiumista Yhdysvalloista kirjoittama matkakertomus, joka julkaistiin IT-lehdessä vuonna 1992. Matkakertomuksessa mainittiin koirat, jotka avustivat vammaisia ihmisiä Pohjois-Amerikassa. Lehtijutun seurauksena alkoi kaksi vuotta kestänyt lobbaus, jonka tuloksena Raha-automaattiyhdistys myönsi Invalidiliitolle avustuksen koirien koulutuksen aloittamiseksi 1994. Raha-automaattiyhdistys, sittemmin Veikkaus, on pääosin vastannut avustajakoiratoiminnan kustannuksista.
Toistaiseksi Invalidiliitto ostaa terveet ja hyväksytyt sekä käyttöönottokatsastuksen läpäisseet koirat yhteistyökumppaneilta ja luovuttaa koirat avustajakoiraa hakeneista henkilöistä valitsemilleen liikuntarajoitteisille henkilöille. Koiran hankinta siirtyy todennäköisesti vuonna 2023 Invalidiliitolta sairaanhoitopiireille, jotka vastaavat näkövammaisten opaskoirien hankinnasta.[1]
Avustajakoirien koulutus kestää noin kaksi vuotta, ja koira käy läpi terveys-, luonne- ja taitotarkastuksen. Avustajakoiran voi kouluttaa myös itse. Tällöin koiran tulee täyttää avustajakoiralle asetetut vaatimukset ja läpäistä samat tarkastukset kuin valmiiksi koulutettujen avustajakoirienkin. Myös yksityisen avustajakoiran käyttäjän tulee olla Invalidiliiton hyväksymä, jotta koira voidaan hyväksyä viralliseksi avustajakoiraksi. Yksityisen avustajakoiran koulutukseen voi saada apua yksityisiltä koirakouluilta.
Opas- ja avustajakoirien vieminen esimerkiksi ravintoloihin, elintarvikeliikkeisiin, virastoihin ja harrastustiloihin on sallittua.[2]
Katso myös
Lähteet
- Ihmishengen pelastanut Rauha on myös arjen sankari, Yle.fi, uutiset 14.11.2021, viitattu 14.11.2021
- Opaskoiran käyttäjän oikeudet. Näkövammaisten keskusliitto. Viitattu 22.12.2022
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avustajakoira Wikimedia Commonsissa