Aula (huone)
Aula tarkoittaa avaraa eteistä, hallia, käytävää tai juhlasalia esimerkiksi koulurakennuksessa.[1] Antiikin kreikkalaisessa asuinrakennuksessa aulalla tarkoitettiin asuinhuoneiden tai näiden edessä olevan pylväikön ympäröimää sisäpihaa. [2] Yksityisasunnoissakin saatetaan olohuonetta nimittää aulaksi (esimerkiksi myynti-ilmoituksissa).
Aula ja halli
Aula ja halli ovat merkitykseltään lähellä toisiaan. Sanakirjan mukaan halli on sivultaan avonainen käytävä, suurelle joukolle tarkoitettu sali tai tilava odotushuone, vestibyyli.[1] Bill Brysonin teoksen Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona suomentajat ovat nimenneet teoksen kolmannen luvun Halliksi. Englantilaisten keskiaikaiset asuinhuoneet olivat hallimaisia: "- - ne olivat isoja ladon kaltaisia tiloja, joiden keskellä oli avonainen tulisija. - - Käytännössä kaikki eläminen, niin valveilla kuin nukkuessa, tapahtui tässä yhdessä isossa, enimmäkseen kalustamattomassa huoneessa, joka oli aina savuinen. - - Jopa komeimmissa kodeissa oli vain kolme tai neljä sisätilaa, itse halli, keittiö ja ehkä yksi tai kaksi sivukamaria - -."[3]
Lähteet
- Nykysuomen sanakirja, 1. osa (A-K), s. 136 ja 338, hakusanat Aula, Halli. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, WSOY, 1976. ISBN 951-0-02765-0.
- Leena Valkeapää & Ulla Salmela, Taidehistorian sanasto PDF. Tallennettu 15.10.2013.
- Bill Bryson: Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona, s. 54-77. Suomentaneet Laura Beck ja Tarja Kontro (alkuteos At Home: A Short History of Private Life, Transworld Publishers/Doubleday 2010). WSOY, 2011. ISBN 978-951-0-36967-8.