Arkhimedeen lause

Reaalilukuja koskevan Arkhimedeen lauseen mukaan jokaista reaalilukua r kohtaan löydetään positiivinen kokonaisluku k siten, että

.
Reaaliluvun B ja kokonaisluvun A suuruudet on ilmaistu janan pituuksilla. Kokonaisluvun A moninkerrat ovat myös kokonaislukuja, joten latomalla peräkkäin lukujen A janoja saadaan lopulta niin pitkä kokonaisluvun nA jana, että se on pitempi jana (luku) kuin reaaliluvun B jana eli lukuina ilmaistuna nA > B.

Todistus

Todistetaan ensin, että ylhäältä rajoitetulla kokonaislukujen joukolla on olemassa maksimi. Merkitään tätä joukkoa symbolilla ja jotain sen ylärajaa symbolilla , ja määritellään . Koska joukko on ylhäältä rajoitettu, on sillä olemassa täydellisyysaksiooman nojalla pienin yläraja eli supremum, . Supremumin määritelmän mukaan on olemassa joukon alkio siten että . Tällöin on joukon maksimi. Mikäli ei olisi maksimi, niin olisi olemassa kokonaisluku siten, että . Tämä on ristiriita, koska kaikilla . Täten siis on joukon maksimi.

Mikäli , niin 1 on (triviaalisti) haluttu luku . Oletetaan siis, että . Olkoon nyt joukko , jolloin on ylhäältä rajoitettu. Edellä todistetun lauseen nojalla joukolla on maksimi. Merkitään ja valitaan . Nyt ei voi kuulua :ään, joten .

Arkhimedeen lauseen korollaari: jokaista positiivista reaalilukua kohtaan on olemassa luonnollinen luku siten, että .

Todistus

Olkoon reaaliluku. Arkhimedeen lauseen nojalla on olemassa luonnollinen luku siten, että , mikä on yhtäpitävää epäyhtälön kanssa.

Seurauslauseita

Kahden erisuuren reaaliluvun välissä on aina rationaaliluku ja irrationaaliluku ja molempia vieläpä äärettömän monta eli .

Todistus

Merkitään . Arkhimedeen lauseen nojalla on olemassa luonnollinen luku siten, että . Joukolla on olemassa minimiarvo. Merkitään . Nyt ei kuulu joukkoon ja pätee , joka on yhtäpitävää epäyhtälön kanssa. Pätee myös , joten . Täten ja on etsitty rationaaliluku.

Osoitetaan, että tällaisia rationaalilukuja on olemassa äärettömän monta. Todistetaan induktiolla, että löydetään halutunlaisia lukuja mikä tahansa lukumäärä .

Alkuaskel: edellä todistetun lauseen nojalla on olemassa luku siten, että .

Induktio-oletus: lukuja, jotka täyttävät ehdon , jossa , on olemassa määrä. Tosin sanoen pätee .

Induktioaskel: edellä todistetun lauseen nojalla on olemassa luku siten, että .

Täten haluttuja lukuja löydetään määrä valittiinpa tämä luku miten suureksi tahansa, sillä nyt pätee .

Etsitään seuraavaksi lukujen ja välistä irrationaaliluku:

Tämä voidaan tehdä monella tavalla. Esimerkiksi edellä todistetun lauseen nojalla löydetään rationaaliluvut ja siten, että . Merkitään eli . Nyt ilmiselvästi pätee ja on irrationaaliluku. Yllä olevan kaltaisella induktiolla osoitetaan, että halutunlaisia irrationaalilukuja on olemassa ääretön määrä.

Katso myös

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.